Як вибрати ідеальну каструлю

Ну, ось що можна розповісти про вибір каструль? Об’єм, форма, гарні візерунки на стінках посуду… Ні, сьогодні я підготувала для тебе гайд із практичними порадами, вивчивши які ти станеш експертом у каструльному питанні. На тебе чекає багато цікавих і маловідомих фактів, а також основні правила вибору цього посуду.

З якого матеріалу каструля краща: нержавійка, емаль, алюміній, чавун?

Чесно кажучи, тут і розповідати особливо нічого. Тому давай швиденько пробіжимося по ключових моментах і перейдемо до більш цікавих речей.

Емальовані каструлі

1-Емальовані-каструлі

Свого часу вони були просто найкращими для домашнього використання, та й зараз досить популярні з двох причин:

  1. Хтось просто звик до такого посуду й користується виключно ним.
  2. Доступна ціна.

2-Емальовані-каструлі

З метою економії можна сміливо розглядати до покупки, в інших випадках у них якихось видатних якостей немає:

  • найменший скол і посуд можна викидати. Безперечно, багато хто готує в облущених емальованих каструлях і не бачить у цьому жодної проблеми. Але солі й кислоти, що виділяються з оголеного металу, під час потрапляння в організм мають свою думку з цього приводу;
  • мало того, що емаль сама по собі вимагає досить дбайливого ставлення, так ще й обмежує можливості в приготуванні їжі. Наприклад, нормальну каструлю можна без проблем використовувати замість сковорідки. Навіщо? Багато страв вимагають попереднього обсмажування окремих продуктів, пасерування, потім варіння тощо. Безліч рецептів можна приготувати в одній каструлі, не забруднюючи сотейники, сковорідки. Однак не у випадку з емаллю. Смажити на ній за високих температур не можна, бо утворюються мікротріщини й згодом відколи;3-Емальовані-каструлі
  • коли в сучасному світі посуд прагне до більш рівномірного нагрівання, утримання температури та інших речей (узяти те ж капсульне дно), емаль залишається рішенням з минулого;
  • вибрати якісний виріб неможливо. Емальований посуд виготовляють двома методами – занурення і напилення. Перший, більш довговічний, зносостійкий і загалом кращий. Другий – це економваріант з тонким шаром емалі та з усіма наслідками, що випливають. Проблема в тому, що візуально відрізнити що перед тобою – нереально. Значить просто віримо на слово виробнику, а вони всі як один кажуть, що саме їхня каструля ТОП і емаль нанесена за суперсучасними технологіями.

Шукай EVA Blog в Instagram

Загалом, якщо ти збираєшся оновити посуд, то емаль розглядати не варто. Хіба що у випадку вкрай обмеженого бюджету.

Алюмінієві каструлі

4-Алюмінієві-каструлі-1

І тут нас із тобою зустрічає величезний знак питання перед фразою, а для чого вони і власне навіщо? Я довго думала, де б могла застосувати каструлю з чистого алюмінію на своїй кухні… Виварювання одягу, стерилізація банок, зберігання в ній пластикових кришок для банок. Можливо, ти знаєш більш практичне застосування цього “дива”, буду рада, якщо поділишся в коментарях.

5-Алюмінієві-каструлі

Інша справа – це алюмінієві каструлі з антипригарним покриттям. Чесно, є відчуття, що скоро з’являться ложки та виделки з антипригарним покриттям. Але попри мій скепсис з приводу такого рішення, воно має чималий попит. Реклама робить свою справу. Але для чого в каструлі антипригарне покриття? Щоб до неї не пригорів суп? Загалом ідея зрозуміла, але практичність нульова. Якщо є зайві гроші, то можна й прикупити. Тільки не забудь також додати у кошик при замовленні пластикову ложку, лопатку, половник, шумівку тощо. Адже антипригарний шар не любить метал.

Цікаво на тему: 8 порад, як вибрати ідеальну сковороду

Чавунні каструлі

Важкі, дорогі, потребують особливого догляду. Про них я тобі більш детально розповім трохи пізніше. Але загалом такий посуд часто купують для того, щоб була можливість використовувати його в духовці, і сюди ж одразу можна віднести й керамічні каструлі. Я думаю, для цих цілей куди раціональніше використовувати скляні або керамічні форми для запікання, горщики та інші ємності. Сам по собі чавун – це дуже крута річ для приготування смачнющих страв. Але реалізація у вигляді каструлі… Якщо ти на 100% розумієш, навіщо тобі такий посуд, то однозначно купуй.

6-Чавунні-каструлі

Є вироби в класичному виконанні (чистий чавун), а є з додатковим емальованим покриттям. Попри те, що я на початку не особливо схвально описала емаль, у цьому конкретному випадку готувати набагато простіше та приємніше буде в другій каструлі.

Каструлі з нержавіючої сталі

Це ТОП. Кращим за каструлю з нержавійки може бути тільки набір каструль з нержавійки. У ній можна готувати все що завгодно та як завгодно: тушкувати, варити, смажити, томити. Без перебільшень, кращого посуду для повсякденного використання просто не існує. Максимально простий догляд, зносостійкість і довговічність вище всяких похвал. На запитання, яка каструля ідеальна, я тобі з упевненістю можу сказати – з нержавіючої сталі.

7-Каструлі-з-нержавіючої-сталі

З цим розібралися і тепер переходимо до більш делікатних питань.

Цікаво на тему: Як вибрати ідеальні ножі для кухні

Яка оптимальна товщина капсульного (багатошарового) дна в каструлі?

Зараз напевно тільки серед емальованих і чавунних моделей можна зустріти варіанти без такого дна. Що воно з себе представляє? Пресовані металеві пластини – сталеві, мідні, алюмінієві, з нержавіючої сталі тощо. Навіщо воно треба? Щоб зробити будь-який посуд придатним для використання на індукції, а також для поліпшення теплопровідності та терморегуляції. Товщина дна визначає температуру, яка буде на поверхні в момент приготування їжі, час збереження тепла тощо. Тобі потрібно знати лише одне – чим дно товще, тим краще. У цьому випадку 1 см – прекрасний показник.

8-Яка-оптимальна-товщина-капсульного-(багатошарового)-дна-в-каструлі

Більшість недорогих каструль має капсульне дно 0.5-0.6 см. У зовсім бюджетних варіантах зустрічається 0.3-0.4 см. Однак виробники часто заявляють про неймовірну багатошаровість, швидке нагрівання, бездоганну теплоємність дна в їхньому посуді та вказують у характеристиках товщину 15, 20 і навіть 25 мм. Тримай лайфхак, як визначити РЕАЛЬНУ товщину капсульного дна:

  1. Заміряй товщину дна.
  2. Заміряй висоту каструлі із зовнішнього боку.
  3. Заміряй висоту каструлі з внутрішньої сторони.

01 Яка оптимальна товщина капсульного (багатошарового) дна в каструлі

Наприклад, у тебе вийшло: дно – 2.5 см, зовнішня висота – 13.5 см, внутрішня – 13 см. Математика нескладна й ми з тобою спостерігаємо реальну товщину дна в 0.5 см, а не маркетингові 25 мм. Загалом, якщо чесна товщина капсули перебуває в діапазоні 0.7-1.1 см, це чудова каструля.

Цікаво на тему: ТОП-5 помічників на сучасній кухні

Як вибрати якісну каструлю для індукції

Досі існують продавці-консультанти, які в магазині прикладають магніт до дна посуду й кажуть: “Бачите, як добре магнітиться? Значить для індукційної плити підходить ідеально!”. Зараз я тебе навчу, як змусити таких продавців трохи втратити дар мови, оскільки більшість із них просто не знають і не розуміють, що дійсно визначає якісне нагрівання посуду (у цьому випадку каструлі) на індукції.

9-Як-вибрати-якісну-каструлю-для-індукції

Ти напевно бачила спеціальний значок у вигляді спіралі або напис “induction” на сковорідках, каструлях тощо. Він означає, що посуд підходить для використання на індукційних плитах. Дно в таких виробах має феромагнітні властивості (магнітиться). Запам’ятай одну просту річ – якщо магніт “приклеюється” до дна посуду, то він підходить для індукції. Але це зовсім не означає, що така каструля буде ДОБРЕ працювати на індукції. Складно? Зараз поясню по пунктах.

Товщина дна каструлі

Ми вище вже розібрали цей параметр, але я хочу тобі простою мовою пояснити, наскільки він особливо важливий у питанні індукції. На таких варильних поверхнях нагрівання відбувається рівномірно по всій площі посуду, і ось уяви, що ти поставила варити рис у каструлі з дном 0.5 мм і 1 см. Приготування відбувається на низьких температурах, проте в першому випадку рис буде активно кипіти й вирувати, а в другому – плавно готуватися.

10-Дискове-та-променеве-капсульне-дно-в-каструлі

Обидві каструлі відмінно магнітяться, але одна з них набагато краще себе проявляє при низькотемпературному приготуванні страв.

Дискове та променеве капсульне дно в каструлі

Про цей момент виробники воліють замовчувати й навіть гугл дуже неохоче шукає цю інформацію. Тож, лови невеликий ексклюзивчик від Eva Blog.

Для газових плит цей параметр не має жодного значення, тому що основне джерело нагріву (полум’я) розташоване в центрі й температура від нього далі розходиться по площі. У випадку з індукцією все зовсім інакше. Щоб твій посуд швидко й головне рівномірно прогрівався, його дно має бути гладким і рівним. Показую як це виглядає:

Дискове дно

З назви зрозуміло, що в капсулі вбудований цільний диск. Простіше кажучи, таке дно має однакові феромагнітні властивості в будь-якій точці. А значить і приймає температуру від індукційної конфорки рівномірно по всій площі. На практиці найпростіше спостерігати цей ефект під час закипання води – бульбашки починають з’являтися на всій поверхні одночасно, а не в певній частині каструлі.

02 Дискове дно

Променеве дно

У цьому разі замість диска за магнітні властивості відповідають промені, вбудовані в капсулу. Вони можуть бути у вигляді тонких смуг по колу дна або мати формат, як на картинці нижче. Суть у тому, що за жодних обставин ідеально рівномірного розігріву на індукції тут бути не може. Чому? Тому, що феромагнітні властивості по площі дна не однакові. Це чітко помітно, коли ти, наприклад, ставиш каструлю з водою на плиту, щоб зварити улюблені пельмені. Вона починає закипати з якогось одного боку, а не рівномірно по площі.

03 Лучевое дно

Для індукційних плит дискове дно завжди краще за променеве. Усі ці візерунки на дні дуже цікаві й навіть симпатичні, але на індукційній поверхні вони не більше, ніж зайва “кривизна”, що заважає рівномірному нагріванню. Ти запитаєш, а чому тоді у дорогих якісних каструль часто застосовується променева технологія? Тому що:

12-Дискове-та-променеве-капсульне-дно-в-каструлі

  • це ідеальний конструктивний момент, на якому можна зменшити собівартість виробу;
  • такий посуд універсальний і розробляється не винятково під індукцію, а лише дає змогу готувати й на ній також.

11-Дискове-та-променеве-капсульне-дно-в-каструлі

Я думаю, якщо якийсь виробник заради маркетингу випустить набір тих самих каструль під гаслом “Induction Only”, то дно в них буде 100% ідеально рівне. А все, про що я тобі розповіла вище, подасться як переваги цього набору.🤭

Чи можна використовувати чавунну каструлю на індукції?

Звичайно! “Рівномірний прогрів, тривале збереження тепла, неймовірно смачна їжа, простота приготування…”. Тобі дуже пощастило, адже я не продаю тобі цю каструлю, а розповідаю про плюси та мінуси. Тож ось тобі список із недоліків симбіозу чавун + індукція:

13-Чи-можна-використовувати-чавунну-каструлю-на-індукції-1

  1. Індукційна технологія передбачає миттєве нагрівання. Чавун щільний, дуже енергоємний і при цьому інертний до нагрівання матеріал. Простіше кажучи, щоб його розігріти, потрібно гарненько постаратися. Так ось, твоя індукційна конфорка буде відчувати постійний перегрів під час розігрівання чавуну. Вона працює на всю, а температура каструлі підіймається дуже повільно. Чи добре це для варильної поверхні? Звичайно ж, ні.
  2. Коли чавунна каструля все ж розігріється на повну, то підвищується ризик елементарного перегріву індукційної поверхні самим посудом. Тому я вкрай тобі не рекомендую готувати в чавуні на індукції за високих температур тривалий час. Повір, це один із найкращих методів перевірити міцність загартованого скла у твоїй варильній поверхні. Шанси 50/50.14-Чи-можна-використовувати-чавунну-каструлю-на-індукції
  3. Керувати температурою в чавунній каструлі за допомогою індукції просто неможливо технічно. Уяви, що ти розігріла посуд до стану, коли в ньому закипіла вода. Зменшуєш потужність нагріву, а вода продовжує кипіти, адже теплоємність чавуну дуже висока. Через деякий час бурління припинилося і тобі знову потрібно довести воду до кипіння. Ти підвищуєш потужність конфорки, а нічого не відбувається – правильно, потрібно дочекатися, поки чавунна каструля знову “розкочегариться”, а це не швидко. З – зручність.

Якщо ти все ж хочеш собі прикупити каструлю з чавуну й без проблем кашоварити на індукційній поверхні, то бери каструлю з тонким феромагнітним (капсульним) дном. Це гарантія того, що ти не зіткнешся з усіма “сюрпризами”, описаними в трьох вищевказаних пунктах.

Цікаво на тему: Як вибрати мультипіч?

Ручки та кришка в каструлі – важливо чи можна знехтувати?

Почнемо з кришки. Перед нами два варіанти – це скло й метал. Якщо ми говоримо про емальовані різновиди, то, по суті, в них той самий недолік, що й в склі: полягає він у крихкості виробу. Емаль схильна до сколів, а скло саме по собі передбачає обережне поводження. Так-так, я в курсі, що у тебе такі кришки вже 20 років і все з ними добре 😉 Але ми зараз обираємо найкраще з найкращого і в цьому контексті нержавіюча кришка – беззаперечний лідер. Впустила, вдарила, подряпала – вона виконуватиме свою функцію на 100% і після не таких знущань.

15-Ручки-та-кришки

З приводу улюбленого багатьма аргументу, що через скляну кришку видно, що відбувається всередині каструлі, на якому етапі приготування тощо. Я, чесно кажучи, не знаю, що вони там усі бачать під запітнілим склом. Мені, наприклад, потрібно в будь-якому разі підняти кришку, щоб оцінити продукт, що готується. І якщо це єдина “перевага” скла, то вибір очевидний – дайте дві кришки з нержавійки.

А ось із ручками все набагато цікавіше. Давай розповім, які бувають і в який бік краще дивитися під час вибору:

  1. Приварені ручки на каструлі. Їх ти впізнаєш за характерними точками навколо ручки зовні або всередині посуду. Чим цих точок більше, тим краще, проте звертай особливу увагу на прилягання ручки до каструлі. Не повинно бути жодних зазорів. Метод зварювання використовується як у бюджетному, так і середньому, дорогому сегменті посуду. Зрозуміло, що чим відоміший бренд і дорожча каструля, тим скоріше за все зварювання якісніше. Однак я ось особисто не особливо довіряю такому рішенню в бюджетних виробах. Коли підіймаєш з плити 5 літрів окропу, десь всередині проскакує думка “сподіваюся, приварили добре”.18-Ручки-та-кришки
  2. Ручки на заклепках. Вони не тільки візуально мають надійніший вигляд, але такими і є. У цьому випадку, щоб ручка відірвалася, їй потрібно просто порвати метал (стінку каструлі) – шанс нульовий.

Ну, й раджу трохи переплатити та взяти каструлю з прогумованими ручками. Так, можна просто користуватися тканинними прихватками, але можливість перенести гарячу каструлю з ледве теплими ручками з плити без допоміжних засобів все ж зайвою не буде.

Сподіваюся, ці поради допоможуть тобі вибрати хорошу каструлю. Не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою та корисною.

Читай також:

7 Травня / 2024 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA