Розхламлення кухні: прибираємо всі непотрібні предмети

Якщо ти не Моніка Геллер, то навряд чи прибирання можна назвати твоїм улюбленим заняттям. На нього часто не вистачає часу та сил, та й ліниво махати ганчіркою, коли вихідні хочеться провести з друзями або на дивані з серіалом. Але без порядку вдома стає якось незатишно.

Час читання: 3 хвилини та кава, що збадьорить ☕

статья доступна на русском языке

Розхламлення кухні

Одне з правил «ледачого» прибирання говорить — чим менше предметів, тим простіше прибирати простір. Тому починати ревізію завжди краще з розхламлення. А на кухні у нас раз у раз накопичуються якісь сумнівні речі, що створюють хаос і псують настрій. Ну що, ти готова розбуркати внутрішнього Плюшкіна? Чудово! А ми для тебе підготували кілька порад, які допоможуть тобі позбутися непотрібних предметів і спростити наведення порядків.

Цікаво на тему: Як швидко прибратися в будинку, якщо «та ну його», але треба

Усе, що не працює так, як має

Усе, що не працює так, як має

З цього, мабуть, варто почати розхламлення кухні. Зламаний блендер, який ти вже котрий місяць не можеш віднести в ремонт, пательня, на якій уже все підгорає, тупі ножі з посередньої сталі, що не тримають заточування, скільки над ними не чаклуй… На кожній кухні безумовно є такі речі. Сюди ж віднесемо тріснуті пластикові контейнери, сколене емальоване начиння і щерблений посуд. Навіть якщо це твоя найулюбленіша тарілка або кухоль, позбувайся її без жалю, а то зовсім не фен-шуй.

EVA y Viber

Непотрібні побутові прилади

Непотрібні побутові прилади

Коли мрієш про хлібопічку/тостер/кухонний комбайн/вафельницю/кавомолку, вони обов’язково з’являються на твоїй кухні. Перший тиждень-два володіння новим приладом мотивує тебе користуватися ним мало не щодня — пекти хліб і вафлі, робити тости на сніданок, молоти каву в зернах і навіть готувати складні страви, щоб «обкатати» всі насадки електричного подрібнювача. А потім починається звична картина: лінь возитися з тістом, не діставатиму комбайн — його потім мити довго, а каву куплю вже мелену. Ось так у наших кухнях і з’являються класні, часом дуже недешеві, але непотрібні предмети, які начебто мають полегшити побутовуху, але щось постійно йде не так.

Цікаво на тему: Кухонні гаджети для здорового способу життя

Проаналізуй, що у тебе валяється без діла. Віддай, продай або подаруй кому-небудь, щоб звільнити простір для зберігання. Для невеликої кухні це буде просто порятунком.

Прострочені продукти

Прострочені продукти

Тут усе зрозуміло і без пояснень. «Прострочка» не просто захаращує кухонний простір, а й може завдати шкоди здоров’ю. Візьми собі за правило проводити ревізію провіанту в шафках раз на кілька місяців, у холодильнику — раз на тиждень. Продукти, термін зберігання яких добігає кінця, виставляй вперед, щоб швидше використати, а все, що зберігається довше, можна поставити трохи далі.

До слова, звичка періодично перевіряти свої їстівні запаси дасть тобі змогу економити на покупках. По-перше, ти завжди будеш знати, що у тебе залишилося і скільки, а, по-друге, відмітиш ті продукти, які так і не «зайшли». Наприклад, якийсь екзотичний соус, який був потрібен для одного рецепта, а потім так і бовтався в холодильнику, поки не зіпсувався. Або «модні» продукти, які ти взяла на пробу, але так і не зрозуміла хайпу навколо них. Цей крок допоможе тобі сформувати твій продуктовий кошик. Утім, ми зараз не про те, що харчуватися потрібно одним і тим самим і не варто пробувати щось нове. Просто краще купувати все незвичне невеликими об’ємами, щоб витрачати за 1-2 рази, а потім ухвалювати рішення, чи стали нові ласощі твоїми фаворитами, чи на них можна більше не витрачатися.

Цікаво на тему: Лайфхаки, як довше зберігати продукти

Увага на холодильник

Увага на холодильник

В інтер’єрі кухні, особливо мініатюрної, холодильник займає багато простору, а значить, привертає до себе багато уваги. Тому «прикрашання» його різнобійними сувенірними магнітами, привезеними з різних куточків планети або подарованими друзями, створюють візуальний шум і псують зовнішній вигляд кухні. Якщо ти використовуєш (справді використовуєш, а не просто купила, бо побачила гарненьку рекламу в Інстаграмі) магнітну дошку чи тримач для нотаток на холодильнику — на здоров’я. Речі, які постійно в роботі, зайвими бути не можуть. А ось від магнітиків краще позбутися. Нехай твої спогади про відпустку краще залишаються у фотографіях, ніж безладом на кухні.

До речі, якщо у тебе окремий, а не вбудований холодильник, непогано було б зробити ревізію і НА ньому. Там у тебе напевно лежить щось таке, до чого вічно не доходять руки. Непотрібне — в утиль, корисне — визначити на його законне місце. Побачиш, наскільки легший вигляд матиме кухня, якщо холодильник не буде заставлений усіляким мотлохом.

Речі, куплені в пориві шопоголізму

Речі, куплені в пориві шопоголізму

У кожної з нас буває таке, коли ми згрібаємо з полиць магазинів усілякі незрозумілі штуковини, які, як здається, нам обов’язково знадобляться. Чи то акція була надто привабливою, чи то настрій був не дуже і потрібно було терміново його підіймати — овочерізкою, яка нарізає огірок спіралькою, ножем для авокадо або яйцеваркою для мікрохвильовки.

Цікаво на тему: Лайфхаки для порядку та зберігання речей на кухні

Збери всі ці «дуже важливі предмети» і дай відповідь собі на запитання — коли востаннє ти ними користувалася? Тільки чесно. Якщо рахунок пішов на місяці, то це точно не ті речі, якими ти будеш користуватися завтра або через тиждень. Позбавляємося і звільняємо місце для дійсно корисного.

Ємності та баночки для переробок

Ємності та баночки для переробок

Апсайклінг як тренд уже давно підкорив світ, а тема розумного споживання — це просто порядок денний. Надихнувшись гарними проєктами з соцмереж, ми часто починаємо залишати в кухонних шафках усілякі баночки, пляшечки та коробочки з розрахунком на те, що якось у вільний вечір зробимо гарний органайзер, підставку або скриньку для зберігання. Однак вечори минають, а відкладена тара все не перетворюється на автентичний предмет декору.

Цікаво на тему: Чистота за розкладом: Складаємо календар прибирання

Якщо це про тебе, то рекомендуємо зазирнути до своїх засіків і ретельно оцінити шанси всіх цих перспективних, але все ще бездіяльних ємностей. Позбудься одразу тих, які тобі не подобаються або в користі яких ти не впевнена. Тепер поглянь на все, що залишилося. Якщо розлучатися з ними поки шкода, то постав себе на часовий «лічильник» і познач дату, коли ти вдихнеш у них нове життя. Скажімо, 2 тижні або місяць. Якщо до дедлайну ти так нічого і не зробила, значить, не така вже в них є необхідність. Тепер можна викидати з чистою совістю.

Коли з розхламленням покінчено, можна приступати безпосередньо до прибирання кухні та організації простору. Коли речей поменшає і вони зберігатимуться на своїх місцях, потім наведення порядків у тебе займатиме значно менше часу. А це те, чого ми і домагалися.

Читай також:

30 Червня / 2023 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *