Правильне зберігання продуктів у холодильнику

Кожен другий житель розвинених країн робить це неправильно: здійснює покупки та просто кладе овочі, м’ясо й рибу туди, де є вільне місце, молоко і яйця — як завжди, у дверцята. Люди більш організовані привласнюють кожній зоні своє призначення: готові страви та продукти, що потребують приготування. Але й у такому випадку нові покупки кладуться попереду тих, що вже були в холодильнику, і це ускладнює контроль термінів придатності.

Час читання: 3 хвилини та шматочок піци 🍕

статья доступна на русском языке

Перевіримо, чи правильний твій спосіб зберігання продуктів у холодильнику? Ми розкажемо про три принципи, а ти, якщо захочеш, зможеш обрати серед них найзручніший.

Як зберігати продукти в холодильнику по полицях залежно від температури?

Це найбільш простий і зрозумілий принцип, який, до речі, радять застосовувати самі виробники холодильників. Звертала увагу на позначки на полицях? Заснований цей спосіб зберігання продуктів у холодильнику на різниці температур всередині охолоджувальної камери: чим нижче та ближче до морозилки, тим холодніше.

Принцип зберігання продуктів у холодильнику залежно від температури:

1. Верхня полиця підходить для:

  • молокопродуктів (сир, йогурт, кефір, сметана);
  • готової випічки (тістечка, торти, рулети);
  • зелені;
  • яєць.

2. Друга полиця — місце для зберігання їжі, готової до вживання:

  • копченості та ковбасні вироби;
  • готові страви.

3. Нижня полиця — найхолодніше місце в холодильнику, призначене для зберігання таких продуктів:

  • сире м’ясо;
  • фарш;
  • свіжа риба та морепродукти.

4. Нижні ящики мають оптимальну температуру для зберігання:

  • фруктів;
  • овочів.

EVA y Viber

5. Дверцята холодильника — найтепліше місце з непостійною температурою. Підходять для:

  • води та напоїв (окрім молока);
  • твердого сиру;
  • вершкового масла;
  • соусів.

Лайфхак. Щоб зелень довше залишалася свіжою, зріж стебла на 1–1,5 см, постав «букет» у склянку з водою та нещільно прикрий пакетом. У такому вигляді в холодильнику вона не зіпсується до 2–3 тижнів. Більше ідей організації зберігання на кухні знайдеш у попередніх матеріалах EVA Блог.

Зберігання продуктів по полицях залежно від терміну придатності

Усе про терміни придатності знають працівники ресторанного бізнесу. Адже якщо для тебе баночка зіпсованого йогурту — це нічого страшного, то в ресторанній справі псування їжі — серйозне джерело втрат прибутку.

Як виглядає ресторанна система зберігання продуктів у холодильнику:

  1. Верхня полиця — усе найсвіжіше. Сюди потрапляє те, що ти щойно принесла з супермаркету.
  2. Друга полиця — на неї переміщається те, що раніше знаходилося на верхній.
  3. Нижня полиця — продукти з позначкою «з’їсти першочергово». Тут температура зазвичай на 1–2 градуси нижча, ніж нагорі, і це теж подовжує термін придатності.

Організація зберігання працює таким чином. Ти приходиш з магазину та викладаєш з нижньої полиці те, що з’їси зараз. На місце, що вивільнилося, відправляються продукти з другої полиці (їх ти з’їси завтра — післязавтра), а на другу переміщається все з верхньої. Те, що було куплене сьогодні, кладеться на верхню полицю.

Заглядаючи до холодильника з думками про те, що б приготувати, бери продукти з нижньої полиці, і тоді викидати зіпсоване не доведеться.

Цікаво по темі: Лайфхаки для порядку і зберігання речей на кухні

Зберігання продуктів у морозильній камері по полицях залежно від температури

У морозильній камері верхні ящики будуть тепліші, ніж нижні. Тому тут діють такі ж правила зберігання продуктів, що і в холодильнику:

  • У нижній зоні (–24…–17 °С) краще розташовувати морозиво та м’ясо — такі низькі температури їм не страшні.
  • У середньому ящику (–16…–14 °С) оптимально зберігати напівфабрикати. При нижчих температурах вони можуть втратити свій смак і властивості.
  • Верхній ящик (–14…–10 °С) підходить для розміщення морепродуктів, риби, овочів, фруктів, вершкового масла.

У тебе бувало так, що ти стараєшся, регулярно прибираєш дім, а «віз і нині там» — уже завтра все виглядає так, ніби й не було жодного порядку? Можливо, тобі допоможуть наші лайфхаки для прибирання оселі.

Цікаво по темі: Лайфхаки, як довше зберігати продукти

У яких ємностях та упаковках варто зберігати продукти в холодильнику

Який би спосіб зберігання ти не обрала, щоб зберегти їжу довше та запобігти обміну запахами, вміст холодильника потрібно герметично упаковувати. Для цього можна застосовувати харчову плівку або фольгу.

Ще один важливий момент — каструлі та сковорідки з алюмінію, нержавіючої сталі й чавуну підходять для готування, але не призначені для зберігання, адже їжа в них окислюється. Для зберігання залишків готових страв зручно використовувати спеціальні контейнери. А ще ергономічні ємності допоможуть упорядкувати вміст полиць і використовувати простір з максимальною користю.

Які контейнери вибрати, вирішувати тобі. Можеш взяти пластикові — вони недорогі й симпатично виглядають, або зі скла та емалі — такі ємності довше служать і будуть більш екологічними.

Якщо вірити статистиці, від 20 до 60% їжі, яку ми купуємо, згодом викидається. Тому сподіваємося, що допоможемо тобі захистиш продукти в холодильнику від наслідків неправильного зберігання. А це, своєю чергою, заощадить не лише твої фінанси, а й невідновні ресурси планети.

Читайте також:

1 Жовтня / 2021 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність