Лайфхаки, як довше зберігати продукти

Сьогодні всі мешканці країни змушені пристосовуватись до військових реалій. І одним із найбільш актуальних питань залишається запас продуктів наперед. Але найчастіше ми просто не встигаємо з’їсти їх до того, як вони зіпсуються. Щоб даремно не викидати їжу в відро для сміття, необхідно знати, як правильно зберігати продукти в холодильнику і у кімнатних умовах. Тому ми зібрали перевірені лайфхаки та ділимося ними з вами.

Влаштуйте “глобальну зачистку”

Насамперед слід позбутися тих “покладів”, які накопичились у холодильнику. Перегляньте терміни придатності продуктів і переконайтеся, що серед них немає зіпсованих і прострочених. Звільніть контейнери від фруктів та овочів, які не встигли з’їсти. По можливості, вимийте холодильник чистою водою з додаванням до неї харчової соди. Збираючись у магазин, продумайте список покупок і розрахуйте бюджет. Намагайтеся дотримуватись запланованого, не піддаючись спокусі набрати усього і більше. Це допоможе заощадити гроші і позбавить надлишку їстівних запасів, які потім довелося б викинути.

Контейнери вам на допомогу

Не герметично упаковані продукти в холодильнику — це поганий варіант. Їжа, перебуваючи в такому сусідстві, швидко обвітрюється і псується. Уникнути поширення шкідливих бактерій, неприємних запахів допоможуть звичайні контейнери. Вони підходять як для готової до їжі, так і для заготовок. Якщо не вистачає судочків або вони не поміщаються на полицях, замініть їх на пластикові пакети із застібкою. Такі продаються у господарських відділах магазинів, а якщо ні, то підійдуть канцелярські пакети подібного формату. Але пам’ятайте, що в поліетилені не можна тримати м’ясні вироби, рибу і сир. Їх краще загорнути у харчовий папір або фольгу. Із готовими стравами розібралися, а як зберігати м’ясо в холодильнику?

Зберігайте м’ясо свіжим у будь-яких умовах

М’ясо в холодильній камері можна тримати не більше доби. Якщо немає часу приготувати його одразу, оберніть продукт марлею, помістіть у холодне місце на решітку, підставивши глибоку тарілку. Тканину необхідно міняти щодня, тоді яловичина буде свіжою до 4 днів, а свинина – до 2-х. Для тривалого зберігання м’ясо слід заморозити. Розділіть його на невеликі порції, загорніть у плівку і покладіть записку з датою заморожування. Залежно від вмісту жиру, такі продукти зберігаються у морозилці від 6 до 12 місяців.

Розповідаємо, як зберігати в’ялене м’ясо. На відміну від сирого, воно не швидко псується, проте його краще захистити від контакту з повітрям. Для зберігання в холодильнику обробіть продукт олією і загорніть у тканину або пергамент. При кімнатній температурі необхідно використовувати вакуумну упаковку. У крайньому випадку, покладіть в’ялене м’ясо в приміщення, що добре провітрюється, з низькою температурою.

Копчене м’ясо за температури +5-7°С у холодильнику можна залишити максимум на 12 годин. При -3-0 ° С — його необхідно з’їсти протягом 2 діб. Для зберігання найкраще підходить пергаментний папір, у ньому продукт може підсохнути, але не зіпсується. Якщо немає можливості покласти його в холодильник, змочіть бавовняну тканину в соляному розчині, загорніть у неї копченості і відправте в прохолодне місце, де немає різких перепадів температури.

Не дайте зіпсуватись яйцям та сиру

Ми звикли класти яйця на дверцята холодильника. Це неправильно, адже температура там вища, ніж потрібна для їх зберігання. До того ж, при частому відкриванні відбувається збовтування білка. Краще залишити їх у контейнері на одній із полиць.

Щоб яйця залишалися свіжими за кімнатної температури, приготуйте для них цукровий сироп. Одну частину цукру на дві частини води доведіть до кипіння. Опустіть у гарячу суміш яйце на 5 секунд, викладіть на паперовий рушник і дочекайтеся утворення цукрової оболонки. Після складіть яйця у коробку, застелену чимось м’яким або засипану піском.

Щодо сиру, то йому необхідно “дихати”, тому зберігайте його у холодильнику, загорнувши у пергамент. Тоді цвіль йому не загрожуватиме, а смак довше залишиться насиченим. 

Сир можна заморозити трьома способами: цілим кусочком, слайсами і тертим. Якщо вирішили не нарізати, тоді загорніть продукт у фольгу. Обравши для заморожування нарізаний варіант, спробуйте переложити кожну скибочку листами пергаменту, щоб потім було зручніше їх розділяти. Тертий сир просто покладіть у пакети із застібками. 

При кімнатній температурі цей молочний продукт необхідно заховати у темне прохолодне місце, куди не проникають прямі сонячні промені. Також рекомендують загортати сир у бавовняну тканину, змочену у сольовому розчині. М’які та розсільні сорти, такі як фета, горгонзола та брі довго без холодильника не пролежать. Тому з’їжте їх першими.

Макарони, крупи і борошно — беріть не дивлячись!

Якщо ви не знаєте, як зберігати крупи та макарони, то ми розповімо, як зробити це без особливих зусиль. Насправді сипучі продукти зберігаються найдовше. Все завдяки високому вмісту крохмалю, який не дозволяє їм псуватися. Проте, борошно з усіх перерахованих вище продуктів найбільш примхливе. Якщо помістити його у паперових пакетах у темне, прохолодне і сухе місце, вона зберігатиметься півроку. Як зберігати борошно від жучків: можна попередньо прогріти його в духовці.

Покладіть на дно ємностей із борошном або крупами марлеві мішечки з сіллю, які захистять продукти від комах.

Важливо, щоб сипучі знаходилися у герметичних ємностях: скляних контейнерах або звичайних банках, щільно закритих кришками. Боби та рис у такому стані можуть зберігатися протягом 3 років, а ось макарони із твердих сортів пшениці — цілих 5 років.

Відлякати комах від припасів також допоможуть лимонна цедра або лавровий лист.

На YouTube нерідко можна знайти, як зберігати крупи, лайфхак наступний: якщо під рукою немає банок, використовуйте пластикові пляшки з-під молока з широкою шийкою. У них просто насипати і місця багато вони займуть.

Щоб хліб завжди був на столі

Хлібні вироби люблять комфортну кімнатну температуру, але не холодильник. Там вони швидше зачерствіють і втратять смак. Тому не треба вигадувати, просто покладіть хліб у паперовий пакет і відправте в хлібницю. Але якщо потрібно надовго зберегти випічку, то заморозьте її, а потім розігрійте і побачите, що вона зовсім не зіпсувалась.

Щоб довше зберегти хліб від плісняви, можна покласти в хлібницю жменю йодованої солі. 

Насамкінець кілька практичних порад щодо зберігання їжі:

  • найхолодніше місце в холодильнику — біля задньої стінки, тому розташуйте там швидко, що найшвидше псуються;
  • вкладіть лист паперового рушника під кришку контейнера, щоб уникнути зайвої вологи;
  • продовжити зберігання страви можна, додавши в нього трохи лимонного соку;
  • не забувайте писати на контейнерах дату заморозки.

Якщо термін придатності продукту все ж таки минув, не шкодуйте його і відразу викидайте. Бережіть себе і здоров’я ваших близьких!

Читайте також:

24 Листопада / 2022 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті