Як правильно стерилізувати банки у духовці?

У липні та серпні починається сезон консервації. Господині збирають врожай, дбайливо вирощений у саду чи на городі, і закривають його в банки, щоб узимку порадувати родину літніми смаколиками. Для того, щоб продукти у закрутках зберегли свій дивовижний смак і корисні властивості, важливо правильно підготувати банки. Давайте розберемося, як потрібно стерилізувати порожні банки найдоступнішим способом, а саме, в газовій і електричній духовці.

Час читання: 2 хвилини та хрумкий огірок 🥒

статья доступна на русском языке

Всі ми знаємо, що більшість харчових продуктів швидко псуються. Це відбувається під впливом бактерій і мікроорганізмів, які сприяють подальшому розкладанню їжі. Стерилізація банок створює такі умови, за яких життєдіяльність бактерій неможлива. Саме завдяки цьому консервація так довго зберігається свіжою.

Цікаво по темі: Як зробити тушонку: три прості рецепти

Правила стерилізації банок перед консервацією

Якщо неправильно простерилізувати банки, то велика ймовірність, що може зірвати кришки, і тоді ваші продукти зіпсуються. Натомість банки, закатані за всіма правилами, можуть зберігатися 2-3 роки, а заготівлі надовго залишаться не просто їстівними, а й дуже смачними 😋. Тому запорукою успішної консервації є грамотна стерилізація тари. В даному випадку ми розглянемо варіанти з духовкою.

Отже, про що необхідно пам’ятати кожній господині:

  1. Завжди перевіряйте банки на наявність сколів і тріщин. Дуже важливо, щоб вони були цілими, інакше нічого не вийде і скло просто розіб’ється під впливом температури.
  2. Мийте вашу тару з харчовою содою або миючими засобами: вони не лише допоможуть видалити забруднення, а й частково її продезінфікують.
  3. Після миття ставте банки в холодну духовку на решітку шийками донизу, але слідкуйте за тим, щоб посуд не торкався один одного. Туди ж, у разі потреби, відправляйте кришки.
  4. Ваша духова шафа неодмінно повинна бути чистою, так що заздалегідь видаліть звідти залишки жиру або їжі після приготування. Вони можуть надати неприємного запаху банкам.
  5. Починайте стерилізацію за 150 градусів і поступово піднімайте температуру в духовці до 180 градусів. Цього буде достатньо якісної обробки.

Перевірити готовність банок легко, просто подивіться на дверцята духовки: спочатку вона запітніє, а з часом стане сухою і це означатиме, що можна виймати тару.

Відключіть духовку і відкрийте дверцята, даючи банкам трохи охолонути. Для цього потрібно мінімум 10 хвилин. Використовуючи кухонні рукавички, обережно дістаньте посуд і поставте на рушник.

Стерилізація в електричній духовці

Цей варіант також добре підходить для обробки банок. Якщо пічка невеликого об’єму, то скляну тару можна покласти на бік. Зручність цього способу полягає в тому, що ви можете задати необхідну температуру і час: літрові баночки будуть оброблятися протягом 10 хвилин, а 2-3-літрові від 15 до 20 хвилин, що буде трохи швидше, ніж у газовій духовці.

Цікаво по темі: Лайфхаки, як довше зберігати продукти

Скільки часу стерилізуються банки в духовці?

Тривалість стерилізації залежить від обсягу вибраної тари. Зазначимо, що вказаний час орієнтовний, ви також повинні стежити за станом самих банок і використовувати лайфхак із дверцятами духової шафи.

Тим не менш, стерилізація банок газовій духовці займає:

  • 0,5-1 літра не більше 10-ти хвилин;
  • 1-2 літри 15-20 хвилин;
  • 3 літри і більше 30 хвилин.

Після обробки починайте відразу наповнювати банки огірками, помідорами, салатами, фруктами та іншими ласощами, які ви плануєте закривати на зиму. Не чекайте, поки посуд повністю охолоне, а зробіть все швидко!

Як бачите, стерилізувати банки у духовці дуже просто і швидко. За один раз ви можете обробити кілька штук, якщо плануєте робити більше запасів. Також існує спосіб стерилізації разом із заготовками, але про це ми розповімо вам наступного разу 😉

Читайте більше про корисні продукти:

22 Липня / 2022 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *