Смачно, але шкідливо: чим замінити звичні продукти?

Найлегший спосіб почати харчуватися правильно — не робити різкої зміни раціону. А спробувати замінити кілька умовно шкідливих продуктів на більш корисні альтернативи. Це допоможе комфортніше перейти на здорове меню, водночас насолоджуючись корисними альтернативами.

Чим замінити чипси

Бажання похрумтіти інстинктивно прокидається всередині, коли нам нудно або мозок зайнятий чимось, наприклад, роботою на комп’ютері або переглядом фільму.

В упаковці магазинних чипсів, які легко з’їсти за півгодини, може бути близько 1000 ккал! Уявіть, що після цієї пачки ви, найімовірніше, все одно будете хотіти їсти. А можливо, поєднаєте чипси з калорійними горішками й пивом, отримавши всього за пару годин денний калораж?

Що робити

Сам спосіб дегідрації овочів і фруктів досить древній і корисний для людини. Якщо ви регулярно вживаєте чипси, спробуйте купити більш корисні варіанти. Наприклад, овочеві або фруктові чипси (але все одно будьте обережні: у них багато вуглеводів!)

Якщо у вас прокинеться бажання зробити ще більш корисну заміну, приготуйте чипси самостійно. Для цього за допомогою овочечистки наріжте тонесенькі смужки будь-яких овочів. Підходять картопля, селера, морква, буряк. Сушіть їх у духовці близько 2–3 годин при температурі 50–80 градусів або в дегідраторі.

Чим замінити молоко

Останнім часом все більше людей свідомо відмовляються від молока та молочних продуктів. Хтось вважає, що сучасне молоко напхане антибіотиками й гормонами. А хтось — що дорослі люди не засвоюють молоко й не повинні його пити.

Насправді Всесвітня організація охорони здоров’я вважає молоко та молочні продукти дуже цінними й рекомендує їх вживати щодня в помірних кількостях. Винятки становлять ті люди, у яких є алергія на білок, та ті, хто не засвоює лактозу. Однак останні можуть купувати безлактозні молочні продукти та молоко. Головне, щоб вони були хорошої якості.

А втім, без молока ваш раціон може залишатися повноцінним. Якщо вам необхідно замінити молоко як продукт, але хотілося б залишити такі радощі, як лате або йогурт, ви можете вибрати альтернативи.

Що можна пити замість коров’ячого молока

Сьогодні відсутність молока в раціоні навіть не завжди можна помітити. На полицях магазинів все більше рослинних варіантів: соєве, кокосове, мигдальне — найпопулярніші види рослинного молочка. За смаком вони можуть бути незвичні, зате цілком підходять для приготування кави та додавання до ранкової вівсянки.

Якщо ви не хочете витрачатися на магазинні аналоги, то можете самостійно приготувати молоко вдома практично з будь-яких горіхів і насіння. Спробуйте вимочити протягом кількох годин будь-який із варіантів: сирі мигдальні горіхи, мак, кунжутне насіння. Потім збийте разом з водою та процідіть. Молочко готове! Використовуйте відразу, інакше розшарується.

Чим замінити м’ясо

М’ясо — один із найцінніших харчових продуктів, але останнім часом багатьма вважається шкідливим. Воно може бути нездоровим для вас, якщо ви вживаєте надто багато насичених жирів (вони містяться у всіх тваринних продуктах, кокосовому й какао-маслі). А також, якщо ви в цілому їсте надто багато білків, які не встигають засвоюватися.

Якщо ви хочете залишити м’ясо в раціоні, але полегшити його й оздоровити, спробуйте ввести вегетаріанські дні. У ці дні ви можете вживати інші тваринні продукти або спробувати відмовитися й від них.

Якщо ви часто вживаєте м’ясоковбасні вироби: копченості, шинку, ковбасу та сосиски, то в цьому випадку й офіційна наука може вас засмутити. У цих виробах надто багато солі та насичених жирів. Припускається, що існує зв’язок між зловживанням цими продуктами та розвитком деяких видів раку. Тому краще обмежити їх зовсім або вживати на великі свята.

Чим замінити м’ясо в вегетаріанські дні

Як і з рослинним молоком, для м’яса сьогодні існує маса замін. Наприклад, соєві продукти, котлетки з бобів, грибні бургери з буряковим соком, що імітує м’ясний сік, і таке інше. Придивіться до асортименту та пробуйте те, що вам подобається. Не розраховуйте, що отримаєте абсолютно ідентичний смак. Це швидше можливість спробувати щось нове, незвичайне та відійти від звичного стандарту.

Якщо ви ніяк не можете обійтися без копченостей, спробуйте висушити тонкі скибочки м’яса так само, як чипси. При цьому можна використовувати спеції, щоб знизити кількість солі. Підсушіть його в духовці або дегідратором до бажаної структури — отримаєте в’ялене або сушене м’ясо.

Чим замінити цукор

Шкода доданих цукрів, мабуть, уже не підлягає обговоренню. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує знижувати їхній зміст до невеликої кількості — 5% від вашого добового калоражу. Для дорослої людини це приблизно 25 г цукру, або одна столова ложка.

Може здатися, що це досить багато і ви не їсте такої кількості. Але насправді його можна набрати навіть якщо вдома ви не додаєте цукор до страв. Багато готових продуктів, які ми беремо з полиць магазинів або їмо в ресторані, містять додані цукри. Причому це не завжди тільки солодкі продукти: цукор додається до соусів, дієтичних продуктів, ковбас і сосисок, консервованих продуктів, напівфабрикатів, супів-пюре.

Чим можна замінити цукор в щоденному раціоні

Тут потрібно подумати, наскільки радикально ви готові позбуватися від цукру. Якщо ви не проти залишити деяку його кількість, але в цілому хотіли би знизити вживання, тоді найкращий спосіб — фрукти. Вони містять натуральні цукри й харчові волокна, які допомагають затримувати їхнє засвоєння. З такими фруктами, як фініки, родзинки, курага, банани можна робити цукерки, випічку, желе і багато інших солодких страв.

Натуральні сиропи — мед, сироп топінамбура, агави, кленовий — містять велику кількість фруктози, моносахариду, який вважається однією з причин ожиріння. Тому використовуйте їх у дуже обмежених кількостях.

Якщо ж ви вирішили позбутися по максимуму від цукру, найкраще підійдуть такі натуральні замінники, як стевіозид та еритрит. З них виготовляють і комплексний замінник, який за своєю структурою та смаком дуже схожий на цукор.

 

Цiкаво по темi: Рецепти від дієтолога

28 Серпня / 2019 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *