П'ять зігріваючих напоїв для затишної зими

Зимові вечори – чудовий час для насолоди смачними напоями під загадкове мерехтіння свічок чи новорічних гірлянд. Час придивитися до власних бажань, помріяти та віднайти цілі, які надихнуть бадьоро прокидатися вранці. Лише уявіть: теплий плед, зручне крісло, чашка з ароматним глінтвейном у руках. Чи, можливо, ви надаєте перевагу пуншу?

Наш експерт, блогер Анастасія Чуприна, відшукала для вас цікаві рецепти традиційних зимових напоїв та поділилася ними у новій статті для EVA Blog!

***

Я люблю різні сезони, і маю свої традиції – це стосується і занять, і одягу, і напоїв. Восени я п’ю багато какао та чаю з обліпихи, а взимку дуже люблю глінтвейн. В цьому році я вирішила пошукати альтернативи і поділитися з вами – і маленькими секретами приготування глінтвейну, і рецептами інших напоїв. Гарячі напої на основі алкоголю зігрівають, розслаблюють і бережуть вас від застуди. Зрештою, глінтвейн, пунш, грог, егг-ног і гльог – це просто дуже смачно! Я знайшла багато варіантів приготування, випробувала кожен, внесла свої корективи і з радістю ділюся з вами.

П'ять зігріваючих напоїв для затишної зими

1. Класика жанру – глінтвейн.

Настояне зі спеціями вино, часто з додаванням свіжовичавленого соку з цитрусових.

Маленькі хитрощі:

Про вино. Для червоного глінтвейну вино повинно бути м’яким, не надто кислим і терпким. Краще взяти Іспанію, Італію або Австрію (а невиразних напоїв в картонних коробках по 2 л краще уникати). Хороший глінтвейн вийде і з дешевого бордо, тільки залиште його на добу відкритим, щоб воно пом’якшало. Вино для білого або рожевого глінтвейну теж вибирайте м’яке і не кисле, краще напівсухе або навіть напівсолодке – більше шансів, що при нагріванні воно не стане кислим і не втратить смак.

Для двох осіб вистачає однієї пляшки вина (якщо сильно не захоплюватися), для трьох-чотирьох, відповідно, потрібні дві, і так далі.

Про прянощі. Для глінтвейну, як і для чаю і супу, завжди краще брати не мелені, а цілі спеції – палички, стручки, зірочки, коробочки. Не бійтеся імпровізувати! Крім традиційної кориці і гвоздики в глінтвейні гарно звучать кардамон, аніс, мускатний горіх, рожевий перець. Пошукайте готовий набір прянощів або зробіть його самостійно, головне, відмовтеся від меленого порошку з незрозумілим складом.

Про фрукти і ягоди. Найчастіше в глінтвейн додають апельсиновий сік. І тут я закликаю вас відкривати нові горизонти – пробуйте додати ягоди (свіжі або заморожені), сухофрукти, цукати. Замість цедри апельсина – кірку лимона або лайма (тільки самі лимони і лайми, не кладіть, вони надають неприємну кислоту).

П'ять зігріваючих напоїв для затишної зими

Приготування:

  1. Якщо ви хочете традиційний глінтвейн з апельсиновим соком, по 1 штуці на пляшку вина буде досить. Прянощі і цукор – за смаком. Я кладу на 2 л вина три стручка ванілі, дві зірочки анісу, кілька горошин кардамону, кілька бутонів гвоздики, корицю і мускатний горіх приблизно по 0,5 чайної ложки. Якщо любите солодкий глінтвейн, можна додати цукор.
  2. Насипайте в каструлю цукор, прянощі, апельсинову цедру і заливайте водою приблизно на 2 см. Нехай це все скипить, а потім трохи повариться на середньому вогні і стане сиропом.
  3. Час фруктів: апельсин і все, що у вас в планах, наріжте на шматочки і додайте в сироп. Потім зменшуйте вогонь, вливайте вино. Періодично помішуйте.
  4. Як тільки на поверхні почнуть з’являтися бульбашки – знімайте глінтвейн з вогню. Дуже важливо, щоб він не встиг закипіти! Такий глінтвейн буде грубуватим на смак.
  5. Розлийте глінтвейн по красивих чашках. Пити краще через трубочку, щоб не надихатися парами глінтвейну і не вийти з ладу на першому ковтку.

2. Привіт з давньої Індії – пунш.

Назва цього напою походить від давньоіндійського слова «панч», тобто «п’ять». І компонентів в пунші саме п’ять: вино, прянощі, фруктовий сік, цукор і ром. Коли рецепт пуншу потрапив в Європу, європейці замінили вино на чай і, як на мене, пунш від цього тільки виграв.

П'ять зігріваючих напоїв для затишної зими

Приготування:

  1. Заварити чорний чай з прянощами (я додаю гвоздику, корицю, мускатний горіх і кардамон).
  2. Додати цукор, нарізані шматочками фрукти або сік (моє відкриття – вишневий сироп замість соку в поєднанні з кружечком лимона).
  3. Влити ром (за смаком, мені достатньо 2 столових ложок на чашку об’ємом 300 мл).

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

3. Ноу-хау британських моряків – грог.

У найбільш узагальненому вигляді грог – це ром, сильно розбавлений водою з цукром. Назвою напій зобов’язаний прізвиську британського віце-адмірала Едварду Вернону – «Олд Грог». В ті часи морякам Британського Королівського флоту покладалася щоденна порція 80% рому, що, з одного боку, знижувало рівень захворювань на цингу, з іншого – викликало пияцтво і дисциплінарні проблеми. Щоб зменшити вплив алкоголю на моряків, адмірал наказав роздавати ром, розведений водою і лимонним соком.

П'ять зігріваючих напоїв для затишної зими

Приготування:

  1. 3/4 настою – будь-які прянощі (кориця, імбир, гвоздика, аніс) і мед залити водою, закип’ятити. Як варіант – можна заварити чай з прянощами замість води.
  2. Додати 1/4 рому.
  3. Вичавити важку часточку будь-якого цитруса. Грог готовий, підняти вітрила!

4. Різдво в Шотландії – егг-ног.

Егг-ног – традиційний різдвяний напій родом з Шотландії. Це молоко, прогріте з прянощами, міцним алкоголем і збитим яєчним кремом. Нагадує заварний крем, тільки питний і з алкогольним акцентом.

П'ять зігріваючих напоїв для затишної зими

Приготування:

  1. Прогріти 1 стакан молока з ваніллю, корицею і мускатним горіхом.
  2. Збити міксером 2 жовтки + 1 ст.л. цукру + 2 ст.л. міцного алкоголю (ром, віскі, бренді) до білого крему.
  3. Повільно влити в крем гаряче молоко, збиваючи, доки не вийде густий, пінистий напій.

5. Глінтвейн по-скандинавські – гльог.

Гльог – скандинавська версія глінтвейну з додаванням коньяку або горілки. Так само смачно і ароматно, тільки міцніше. Подають його зазвичай з великими родзинками, підсмаженим очищеним мигдалем і імбирним печивом. Замість червоного вина іноді використовують біле вино, сидр і яблучний сік.

П'ять зігріваючих напоїв для затишної зими

Приготування:

  1. Червоне сухе вино прогріти зі спеціями і цукром за тією ж технологією, що і глінтвейн. Разом зі спеціями можна кинути і жменю родзинок, і шматочок свіжого імбиру.
  2. Не чекаючи кипіння, вимкнути плиту, залишити вино ще на півгодини, щоб настоялося, а перед подачею нагріти і додати горілку або коньяк (приблизно ¼ від обсягу вина).

Якщо в рецепті глінтвейну замінити вино на виноградний сік, а в пунш і егг-ног не додавати міцний алкоголь, вийдуть смачні безалкогольні напої для дітей.

Смачного!

4 Січня / 2019 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *