ТОП напоїв, що зігрівають, для затишної зими

Зимові вечори – чудовий час для насолоди смачними напоями під загадкове мерехтіння свічок чи новорічних гірлянд. Час придивитися до власних бажань, помріяти та віднайти цілі, які надихнуть бадьоро прокидатися вранці. Лише уявіть: теплий плед, зручне крісло, чашка з ароматним глінтвейном у руках. Чи, можливо, ви надаєте перевагу пуншу?

Наш експерт, блогер Анастасія  Арьє, відшукала для вас цікаві рецепти традиційних зимових напоїв та поділилася ними у новій статті для EVA Blog!

***

Я люблю різні сезони, і маю свої традиції – це стосується і занять, і одягу, і напоїв. Восени я п’ю багато какао та чаю з обліпихи, а взимку дуже люблю глінтвейн. В цьому році я вирішила пошукати альтернативи і поділитися з вами – і маленькими секретами приготування глінтвейну, і рецептами інших напоїв. Гарячі напої на основі алкоголю зігрівають, розслаблюють і бережуть вас від застуди. Зрештою, глінтвейн, пунш, грог, егг-ног і гльог – це просто дуже смачно! Я знайшла багато варіантів приготування, випробувала кожен, внесла свої корективи і з радістю ділюся з вами.

Цікаво на тему: Бюджет новорічного столу 2019-2020: короткий огляд базового меню

1. Класика жанру – глінтвейн

Настояне зі спеціями вино, часто з додаванням свіжовичавленого соку з цитрусових.

Маленькі хитрощі:

Про вино. Для червоного глінтвейну вино повинно бути м’яким, не надто кислим і терпким. Краще взяти Іспанію, Італію або Австрію (а невиразних напоїв в картонних коробках по 2 л краще уникати). Хороший глінтвейн вийде і з дешевого бордо, тільки залиште його на добу відкритим, щоб воно пом’якшало. Вино для білого або рожевого глінтвейну теж вибирайте м’яке і не кисле, краще напівсухе або навіть напівсолодке – більше шансів, що при нагріванні воно не стане кислим і не втратить смак.

Для двох осіб вистачає однієї пляшки вина (якщо сильно не захоплюватися), для трьох-чотирьох, відповідно, потрібні дві, і так далі.

Про прянощі. Для глінтвейну, як і для чаю і супу, завжди краще брати не мелені, а цілі спеції – палички, стручки, зірочки, коробочки. Не бійтеся імпровізувати! Крім традиційної кориці і гвоздики в глінтвейні гарно звучать кардамон, аніс, мускатний горіх, рожевий перець. Пошукайте готовий набір прянощів або зробіть його самостійно, головне, відмовтеся від меленого порошку з незрозумілим складом.

Про фрукти і ягоди. Найчастіше в глінтвейн додають апельсиновий сік. І тут я закликаю вас відкривати нові горизонти – пробуйте додати ягоди (свіжі або заморожені), сухофрукти, цукати. Замість цедри апельсина – кірку лимона або лайма (тільки самі лимони і лайми, не кладіть, вони надають неприємну кислоту).

Приготування:

  1. Якщо ви хочете традиційний глінтвейн з апельсиновим соком, по 1 штуці на пляшку вина буде досить. Прянощі і цукор – за смаком. Я кладу на 2 л вина три стручка ванілі, дві зірочки анісу, кілька горошин кардамону, кілька бутонів гвоздики, корицю і мускатний горіх приблизно по 0,5 чайної ложки. Якщо любите солодкий глінтвейн, можна додати цукор.
  2. Насипайте в каструлю цукор, прянощі, апельсинову цедру і заливайте водою приблизно на 2 см. Нехай це все скипить, а потім трохи повариться на середньому вогні і стане сиропом.
  3. Час фруктів: апельсин і все, що у вас в планах, наріжте на шматочки і додайте в сироп. Потім зменшуйте вогонь, вливайте вино. Періодично помішуйте.
  4. Як тільки на поверхні почнуть з’являтися бульбашки – знімайте глінтвейн з вогню. Дуже важливо, щоб він не встиг закипіти! Такий глінтвейн буде грубуватим на смак.
  5. Розлийте глінтвейн по красивих чашках. Пити краще через трубочку, щоб не надихатися парами глінтвейну і не вийти з ладу на першому ковтку.

2. Привіт з давньої Індії – пунш

Назва цього напою походить від давньоіндійського слова «панч», тобто «п’ять». І компонентів в пунші саме п’ять: вино, прянощі, фруктовий сік, цукор і ром. Коли рецепт пуншу потрапив в Європу, європейці замінили вино на чай і, як на мене, пунш від цього тільки виграв.

Приготування:

  1. Заварити чорний чай з прянощами (я додаю гвоздику, корицю, мускатний горіх і кардамон).
  2. Додати цукор, нарізані шматочками фрукти або сік (моє відкриття – вишневий сироп замість соку в поєднанні з кружечком лимона).
  3. Влити ром (за смаком, мені достатньо 2 столових ложок на чашку об’ємом 300 мл).

3. Ноу-хау британських моряків – грог

У найбільш узагальненому вигляді грог – це ром, сильно розбавлений водою з цукром. Назвою напій зобов’язаний прізвиську британського віце-адмірала Едварду Вернону – «Олд Грог». В ті часи морякам Британського Королівського флоту покладалася щоденна порція 80% рому, що, з одного боку, знижувало рівень захворювань на цингу, з іншого – викликало пияцтво і дисциплінарні проблеми. Щоб зменшити вплив алкоголю на моряків, адмірал наказав роздавати ром, розведений водою і лимонним соком.

Приготування:

  1. 3/4 настою – будь-які прянощі (кориця, імбир, гвоздика, аніс) і мед залити водою, закип’ятити. Як варіант – можна заварити чай з прянощами замість води.
  2. Додати 1/4 рому.
  3. Вичавити важку часточку будь-якого цитруса. Грог готовий, підняти вітрила!

4. Різдво в Шотландії – егг-ног

Егг-ног – традиційний різдвяний напій родом з Шотландії. Це молоко, прогріте з прянощами, міцним алкоголем і збитим яєчним кремом. Нагадує заварний крем, тільки питний і з алкогольним акцентом.

Приготування:

  1. Прогріти 1 стакан молока з ваніллю, корицею і мускатним горіхом.
  2. Збити міксером 2 жовтки + 1 ст.л. цукру + 2 ст.л. міцного алкоголю (ром, віскі, бренді) до білого крему.
  3. Повільно влити в крем гаряче молоко, збиваючи, доки не вийде густий, пінистий напій.

5. Глінтвейн по-скандинавські – гльог

Гльог – скандинавська версія глінтвейну з додаванням коньяку або горілки. Так само смачно і ароматно, тільки міцніше. Подають його зазвичай з великими родзинками, підсмаженим очищеним мигдалем і імбирним печивом. Замість червоного вина іноді використовують біле вино, сидр і яблучний сік.

Приготування:

  1. Червоне сухе вино прогріти зі спеціями і цукром за тією ж технологією, що і глінтвейн. Разом зі спеціями можна кинути і жменю родзинок, і шматочок свіжого імбиру.
  2. Не чекаючи кипіння, вимкнути плиту, залишити вино ще на півгодини, щоб настоялося, а перед подачею нагріти і додати горілку або коньяк (приблизно ¼ від обсягу вина).

Цікаво на тему: Різдвяний піст: як правильно поститися без шкоди здоровʼю

Якщо в рецепті глінтвейну замінити вино на виноградний сік, а в пунш і егг-ног не додавати міцний алкоголь, вийдуть смачні безалкогольні напої для дітей.

6. Гарячий шоколад

Від вибору шоколаду залежить смак напою. Тому для приготування краще вибрати ту плитку, в якій вміст какао становить не менше 70% — рецепт паризького гарячого шоколаду вимагає саме таку. Якщо ж ви віддаєте перевагу менш жирному варіанту, спробуйте гарячий шоколад за мексиканським рецептом зі спеціями. Обидва — чудові варіанти до вечері на Новий рік або до будь-якого зимового вечора.

Паризький рецепт

(дві порції)

Вам потрібно:

  • 70 г чорного шоколаду (70% какао)
  • 1 ст. л. коричневого цукру
  • 160 мл молока

Приготування:

1) Ножом порубайте шоколад в крихту або розламайте на маленькі шматочки.

2) Обполощіть сотейник або невелику каструльку холодною водою, влийте туди молоко і прогрійте його на повільному вогні. Коли молоко стане гарячим, додайте туди шоколадну крихту і помішуйте до моменту, коли шоколад повністю розчиниться.

3) Додайте цукор, доведіть молоко майже до кипіння (важливо не дати йому закипіти) і розливайте по попередньо прогрітим чашкам.

Маленькі хитрощі: якщо залишити шоколад на пару-трійку годин, а потім підігріти його перед подачею, він буде ще смачнішим. Якщо ви маєте хорошу морську сіль, наприклад, з Бретані, спробуйте додати пару кристалів в кожну чашку перед подачею — це подарує напою новий незвичайний смаковий відтінок.

Мексиканський рецепт зі спеціями

(дві порції)

Вам потрібно:

  • 0.5 л молока
  • 1.5 ст. л. какао-порошку
  • 0.5 ст. л. меленої кориці
  • 0.5. ч. л. мускатного горіха
  • 1.5 ст. л. шоколадної стружки
  • 1.5 ст. л. меду
  • дрібка солі

Приготування:

1) Влийте в сотейник молоко і доведіть його до кипіння.

2) Додайте какао-порошок, всі спеції і добавки.

3) Ретельно розмішуйте вінчиком до моменту, коли всі розчиниться і суміш стане однорідною.

4) Зніміть з вогню і розлийте по попередньо підігрітим чашкам. Подавайте негайно. При бажанні можна зробити кремову шапочку зі збитих вершків або прикрасити маленькими зефірками.

7. Збитень

(дві порції)

Збитень — традиційний російський пряний напій з медом, бадьорить і зігріває. Якщо ви п’єте каву вранці виключно через порцію бадьорості, спробуйте замість звичної чашки кави імбирно-медовий збитень.

Вам потрібно:

  • 15 г свіжого кореня імбиру
  • 3 г гвоздики
  • 3 г перцю запашного
  • кілька гілочок свіжої м’яти
  • 1 зірочка анісу
  • 1 паличка кориці
  • мед за смаком
  • половина лимона

Приготування:

1) М’яту нарізайте якомога дрібніше, імбир можна натерти на дрібній тертці.

2) В сотейник влийте 0.5 л води, доведіть її до кипіння і додайте всі спеції. Нехай кипить 15-20 хвилин на середньому вогні. Пінку, яка може утворитися під час кипіння на поверхні води, знімайте.

3) В готовий збитень додайте мед за смаком і часточки лимона, перемішайте, залиште настоюватися на півгодини. Подавайте теплим або охолодженим.

8. Масала

Батьківщина цього незвичайного напою — Індія. По суті своїй, це чай з молоком і спеціями, склад яких залежить від регіону. Пропоную вам справжній індійський рецепт і адаптований від Євгена Клопотенко.

Рецепт з Індії

(дві порції)

Вам потрібно:

  • 1 склянка молока
  • 1.5 склянки води
  • 2 ч. л. заварки чорного чаю
  • 2 ч. л. цукру
  • 1.5 см кореня свіжого імбиру
  • 10 г сухого імбиру
  • 1 паличка кориці
  • 5 г бутонів гвоздики
  • 10 г чорного перцю горошком
  • 15 г кардамону зеленого
  • 10 г кардамону чорного — саме він надає напою характерний аромат і смак.

Приготування:

1) Приготуйте суміш спецій, яка і дала назву чаю. Всі спеції треба розтерти в кам’яній ступці або скористатися кавомолкою. Це і є масала.

2) Доведіть до кипіння в сотейнику півтори склянки води і додайте туди свіжий імбир, натертий на дрібній тертці.

3) Додайте чорний заварний чай і половину чайної ложки суміші спецій, прокип’ятіть на повільному вогні 5-7 хвилин.

4) Влийте молоко, дочекайтеся, поки суміш закипить, проваріть на повільному вогні приблизно п’ять хвилин.

5) Додайте цукор, розмішайте до розчинення.

6) Перед тим, як розлити чай по чашках, його потрібно процідити.

Рецепт Євгена Клопотенко

(чотири порції)

Вам потрібно:

  • 300 мл води
  • 300 мл молока
  • 1 ст. л меду або цукру
  • 4 ч. л. чорного заварного чаю
  • 1 паличка кориці
  • 1 зірочка анісу
  • 5 зерняток кардамону
  • 3 горошинки чорного перцю
  • 2 шт. гвоздики
  • 0.5 ч. л. сухого меленого імбиру

Приготування:

1) Приготуйте масалу. Всі спеції треба розтерти в кам’яній ступці або скористатися кавомолкою.

2) В сотейнику змішайте воду з молоком, додайте чайну заварку, суміш спецій і мед.

3) Доведіть до кипіння, дайте настоятися п’ять хвилин. Для більш насиченого смаку чаю проваріть його кілька хвилин перед тим, як вимкнути.

4) Перед тим, як розлити чай по чашках, його потрібно процідити.

9. Обліпиховий чай

(дві порції)

Улюбленець багатьох людей в холодну пору року — яскравий колір піднімає настрій, насичений смак зігріває і бадьорить, а вітамін С в складі перетворює цей напій в справжній вітамінний коктейль, що зміцнює імунітет.

Вам потрібно:

  • 0.5 л окропу
  • 100 г обліпихи
  • 1 апельсин
  • 1 паличка кориці
  • 50 г меду або цукру за смаком

Приготування:

1) Підготуйте ягоди. Обліпиховий чай можна заварювати зі свіжих, заморожених і навіть з сухих ягід. У першому випадку достатньо промити ягоди під холодною водою, в інших — залити окропом, залишити на п’ять хвилин і розім’яти виделкою до кашоподібної консистенції.

2) Візьміть чайник або френч-прес, попередньо обдавши посуд окропом.

3) Складіть туди всі інгредієнти, влийте окріп і залиште настоюватися на 15 хвилин мінімум. Для бадьорості можна додати в чай ​​імбир (свіжий натерти на тертці або взяти сухий мелений). Чим довше дати напою настоятися, тим більш насиченим буде смак.

10. Гранатовий чай

Вам потрібно:

  • сік граната
  • чорний або зелений чай
  • цукровий сироп або цукор за смаком

Приготування:

1) Найпростіший спосіб вичавити сік з граната — скористатися соковижималкою. Ось тільки соковижималка видавить сік не тільки з зерняток, а й з білих перегородок, що може додати гіркий присмак. Можна розім’яти фрукт в руках, зробити невеликий отвір і видавити сік руками. Його насичений червоний колір додає чаю глибокий благородний відтінок.

2) Заваріть чорний або зелений чай, змішайте його в пропорції 2:2:1 з гранатовим соком і цукровим сиропом.

3) Додайте при бажанні щіпку кориці, гілочку м’яти або сік лайма.

Смачного!

12 Січня / 2021 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті