Що таке матча-латте? Готуємо улюблений напій модних блогерів вдома

Матча-латте (або правильніше маття-латте у японській транскрипції) без перебільшення можна назвати найгучнішим гастрономічним трендом 2018 року. Неодноразово оспіваний авторитетними дієтологами, цей напій вже має цілий сонм зіркових прихильників і регулярно з`являється на інстаграмних фуд-фото популярних блогерів. Усе завдяки чарівному інгредієнту матча-латте – японському порошковому чаю маття (він же матча, але ми називатимемо цей продукт так, як його називають на батьківщині).

Історія

Нині чай маття відомий як традиційний японський напій. Проте першопрохідцями у виготовленні порошкового чаю були китайці, які винайшли цей метод обробки чайного листя ще у VII столітті. І тільки шість століть потому маття потрапив до Японії. Японці вдосконалили виробничий процес, і зробили порошковий чай основою традиційної дзен-буддійської чайної церемонії.

На Заході цей напій став популярним відносно нещодавно. Щоправда не у форматі чайної церемонії, а у більш близькому західному споживачеві вигляді і у англомовній транскрипції, тобто у тому самому матча-латте.

Матча-латте – це напій, приготований з порошку матчі (матті), завареного методом усутя (неміцне заварювання, на відміну від методу койтя – церемоніального міцного заварювання) і з додаванням молока. Молоко пом’якшує смак матті, прибирає характерну гірчинку і надає напою приємної оксамитової консистенції. Саме цей рецепт набув такої надзвичайної популярності у Сполучених Штатах і Європі.

Корисні властивості

Чай для маття вирощують, збирають і обробляють особливим чином. У виробництво йде тільки молоде верхнє листя. За два тижні до збору чайні кущі затіняють, ховаючи їх від прямого сонячного проміння. Завдяки цьому ріст чайного листа уповільнюється, в ньому накопичується хлорофіл і амінокислоти. Зібраний лист висушують, видаляють з нього стебла і прожилки і перетирають на порошок. Так отримують готовий до вживання продукт.

Маття п’ється разом із заваркою, яка збагачена вітамінами і мікроелементами, а також є джерелом клітковини. Таким чином ви отримуєте максимум можливої користі від напою – ніщо не йде в утиль. Які ж корисні речовини містяться у цьому чаї і за що вони відповідають?

Антиоксидант катехин EGCG

Саме завдяки значному вмісту цієї речовини чай маття так цінується прихильниками здорового харчування. Катехін перешкоджає розвиткові онкологічних захворювань, розсіяного склерозу, а також покращує стан шкіри.

Амінокислота L-теанін

Дана амінокислота є природним нейромедіатором, який покращує настрій, підвищує рівень розумової і фізичної активності, покращує здатність концентруватися і ясно мислити.

Хлорофіл

Виводить з організму важкі метали. Сприяє збільшенню кількості еритроцитів у плазмі крові та покращує транспортування кисню до клітин.

Кофеїн

У 1999 році в «Американському Журналі Клінічного Харчування» були опубліковані результати досліджень, які підтвердили термогенні властивості чаю маття, його здатність окислювати жири і сприяти схудненню завдяки значному вмісту кофеїну. Випиваючи маття перед тренуванням ви спалите на 25% більше калорій.

Рослинні волокна

Маття містить багато легкозасвоюваної клітковини. Вона корисна тим, що допомагає очищати організм від шлаків, відновлює нормальну роботу шлунково-кишкового тракту і стабілізує рівень цукру у крові.

Де придбати чай маття

На dao.ua 100 гр церемоніального чаю можна придбати за 670 грн.

На matchati.com той самий об’єм порошкового чаю для матча-латте коштує 350 грн.

На teaonline.com.ua пропонують церемоніальний чай за 590 грн та маттю для латте і кулінарії за 525 грн.

Гурманам радимо відвідати інтернет-магазини teaplace.com.ua та chaism.com. Тут ви знайдете безліч різновидів матті, включаючи преміальні сорти.

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

Як приготувати матча-латте

Традиційне заварювання матті, як і усе традиційно японське, не обходиться без своєї атрибутики.

Щоб зробити усе за правилами, вам знадобляться:

Тяван — керамічна або порцелянова чаша для заварювання

Тясаку — мірна ложка з бамбуку, місткістю 1 грам

Ситечко — для просіювання матті

Тясен — вінчик з бамбуку для перемішування

Ці ж інструменти використовуються для приготування матча-латте в домашніх умовах.

Інгредієнти для матча-латте:

  • Очищена вода (t≈80°С): 60-80 мл;
  • Маття: 2-3 гр;
  • Молоко (коров’яче, соєве, мигдальне): 150 мл;
  • Мед, цукор, кленовий сироп або будь-який інший підсолоджувач.

 

  1. Перед приготуванням замочіть вінчик тясен у холодній воді на 30 хвилин або у гарячій воді на 5 хвилин, аби бамбукові струни розм’якли і стали гнучкішими.
  2. Відмірьте за допомогою ложки тясаку 2 грами матті і просійте чай через сито у чашу тяван.
  3. Залийте чайний порошок 60-80 мл води t≈80°С. Активно взбийте суміш вінчиком тясен, рухаючись вгору-вниз близько 30 секунд.

Ви приготували традиційний чай маття методом усутя. Подальші етапи перетворять його на матча-латте.

  1. Додаємо до чаю підсолоджувач на ваш смак.
  2. 150 мл гарячого молока (бажано жирного) збиваємо електровінчиком або у френч-пресі до утворення піни.
  3. Додаємо збите молоко до чаю. Наш матча-латте готовий!

Матча-латте з білим шоколадом

Інгредієнти:

  • Очищена вода (t≈80°С): 60-80 мл;
  • Маття: 2-3 грамма;
  • Молоко (коров’яче, соєве, мигдальне): 150 мл;
  • Мед, цукор, кленовий сироп або будь-який інший підсолоджувач.
  • Білий шоколад – 70 гр.

 

  1. Повторюємо усі етапи попереднього рецепту – готуємо класичний матча-латте.
  2. Далі ставимо суміш з матті та збитого молока на маленький вогонь, додаємо подрібнений шоколад і прозріваємо напій, помішуючи, до повного розчинення шоколаду. Важливо, не дати напою закипіти, температура має триматися в межах 80°С.
  3. Знімаємо напій з плити, збиваємо електровінчиком або у френч-пресі.

Кокосово-м’ятний матча-латте

Інгредієнти:

  • Кокосове молоко: 150 мл;
  • Порошок какао: 1/2 ч.л.;
  • Маття: 2-3 гр;
  • Екстракт перцевої м’яти: 1/8 ч.л.;
  • Кленовий сироп: 1 ст.л.

 

  1. Підігрійте кокосове молоко на слабкому вогні, не доводячи до кипіння.
  2. Додайте какао, перцеву м’яту і сироп. Збийте суміш, не знімаючи з плити.
  3. Приберіть молоко з плити і додайте порошок матті. Збивайте напій електровінчиком приблизно 30 секунд.
  4. Перелийте матча-латте у кружку.

Насолоджуйтесь!

29 Серпня / 2018 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті