Як надати першу допомогу при кровотечі, опіках, втраті свідомості, пораненні

Швидкість дій у критичних ситуаціях часом має вирішальну роль. Тож важливо заздалегідь завчити, як надати першу допомогу при кровотечі, опіках, втраті свідомості та пораненні. Команда EVA Blog зібрала для вас рекомендації у чек-листи, які варто заскрінити, аби завжди мати під рукою. 

Як надати першу допомогу при кровотечі?

Якщо кров яскравого кольору та активно витікає фонтанчиком – кровотеча артеріальна. Важливо пережати судину вище рани, аби знизити швидкість втрати крові. 

Якщо кров темна, густа та повільно витікає – венозна кровотеча. Важливо перекрити поранення тампоном,  щільно забинтувати та підняти кінцівку вище рівня серця. Не видаляйте з рани сторонні предмети чи згустки крові, це може посилити кровотечу. 

Найбільш поширені місця пальцевого притиснення – шия, внутрішні поверхні плеча і стегна.

Зображення 1. Як надати першу допомогу при кровотечі?

Як надати першу допомогу при артеріальній кровотечі у потерпілого?

Окремо розберемо цей вид кровотечі, оскільки він дуже небезпечний через швидкість втрати крові. Діяти потрібно максимально організовано та чітко. 

Після того, як перетиснули судину вище поранення, обов’язково зафіксуйте час накладання джгуту. Якщо через півгодини не має можливості отримати професійну медичну допомогу, потрібно послабити джгут та дочекатися відновлення циркуляції крові. Інакше є ризик омертвіння тканин.  Якщо кровотеча продовжується – повторно наложити джгут та зафіксувати новий час. 

Якщо пошкоджено артерії кінцівок, руку чи ногу потрібно зафіксувати у зігнутому та припіднятому положенні. 

Як надати першу допомогу при опіках? 

Головне правило при опіках: знижуйте температуру на ділянці шкіри: потримати під холодною водою 10 хвилин (окрім ситуацій тяжкого ураження великих ділянок, бо може спровокувати шок), не змащуйте маслом та жирними кремами (це підтримує високу температуру). Використовуйте холодні, стерильні пов’язки з тканин без ворсу. 

Як надати першу допомогу при втраті свідомості? 

При втраті свідомості важливо допомогти зайняти горизонтальне положення, тримати вільними дихальні шляхи та забезпечити свіже повітря. Також можна підняти ноги вище рівня голови (підкласти під них щось із підручних предметів), це сприятиме притоку крові до мозку.

Як надати першу допомогу при пораненні? 

Важливий момент про надання допомоги при пораненні: чи є в рані сторонні предмети.

  1. Якщо немає, потрібно перекрити доступ у рану повітря. У випадку наскрізного поранення закриваємо і вхідний, і вихідний отвір. 
  2. Якщо є інородний предмет, його небезпечно виймати самостійно, можна пошкодити внутрішні органи або спровокувати посилення кровотечі. Зафіксуйте інородний предмет валиками з бинта або чистої тканини. Ціль – уникнути зміни положенні предмету. 

Не менш важливим, ніж швидкі дії, при наданні першої медичної допомоги є вміння зберігати спокій та швидко повернутися у врівноважений емоційний стан. Прийоми, які допоможуть у цьому, зібрали у статті за посиланням. Безпеки вам та вашим близьким! 

28 Лютого / 2022 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті