Гранат — дуже корисний екзотичний фрукт. Багато хто відмовляється від його купівлі через дрібні кісточки, які заважають насолоджуватися соковитим м’якушем. Але коли ви дізнаєтеся, скільки корисних компонентів міститься в плоді, точно захочете час від часу балувати себе вітамінами!
Багатьом відомі корисні властивості свіжовичавленого гранатового соку. Напій містить вітаміни С і В, а також залізо, кальцій і магній. Регулярне вживання соку допомагає підвищити рівень гемоглобіну в крові. Його рекомендують пити людям з анемією і пацієнтам після операцій.
Але найкориснішими виявилися цілі зерна граната. У них містяться:
Корисних компонентів вистачає і в шкірці фрукта. З неї та кісточок роблять різні відвари та настоянки.
Гранат — низькокалорійний продукт. У 100 грамах плода міститься близько 70 калорій, тому його можна їсти на дієті. М’якуш фрукта досить кислий, тому збуджує апетит і підвищує кислотність у шлунку. Трохи граната перед обідом — і жирна їжа перетравиться швидше.
Якщо у вас немає виразки чи ерозії шлунка, ви можете їсти зерна з кісточками. Вони містять крохмаль, складні вуглеводи та клітковину. Кісточки не перетравлюються: вони проходять через кишківник, очищаючи його і стимулюючи перистальтику. До речі, існують сорти граната з дрібними кісточками, які практично не відчуваються під час їжі. Якщо вам не подобається смак кісточки, можете спробувати плід іншого сорту.
Вибирати потрібно досить великі плоди без ушкоджень. Шкірка повинна бути сухуватою, тонкою, щільно обтягувати зерна. Якщо зовнішня шкірка волога, то, найімовірніше, плід зірвали занадто рано. Зверніть увагу на корону з чашолистків: у стиглого граната вона добре розкрита і суха.
Зберігати цілий гранат можна в холодильнику. За температури 1°С в промислових умовах він може пролежати до 9 місяців, але не радимо тримати вдома фрукт понад два тижні. Не варто й заморожувати цілий плід. А от очищені ядра можна заморозити в поліетиленових пакетах: за температури -18°С вони можуть зберігатися до 5-6 місяців.
Гранат і його сік протипоказані людям з:
Хоч плід і дуже корисний, вживати його потрібно дозовано і включати в раціон інші овочі та фрукти. Дітям до 7 років небажано давати нерозбавлений гранатовий сік. Краще змішати його з водою в пропорції 1:1.
Корисні властивості граната давно використовують у косметології. З плода і кісточок отримують потрібні для шкіри, волосся і тіла мікроелементи та вітаміни. EVA Blog підібрав для вас кілька «гранатових» косметичних продуктів:
Смачний і корисний гранат завдяки своїм властивостям активно використовується в косметології, тож ви можете відчути вітамінний заряд не тільки зсередини, але й зовні! Вибирайте косметичні засоби в найближчому магазині EVA або купуйте онлайн у нашому інтернет-магазині!
Ім'я користувача: | |
---|---|
Номер картки лояльності: | |
Бонусів на рахунку: | |
Кешбек-бонусів на рахунку: |
Коментарі покищо відсутні