Зубна нитка: як підібрати, як користуватись — поради стоматолога

Щоб зберегти зуби здоровими, потрібно правильно доглядати за порожниною рота. Якщо колись люди користувалися лише зубною пастою та щіткою, то сьогодні ще використовують зубну нитку. Цей простий, але надзвичайно ефективний інструмент допомагає видалити залишки їжі та бактерій із проміжків між зубами, що дозволяє запобігти карієсу та захворюванням ясен. 

На жаль, рідко хто знає про те, як правильно користуватися зубною ниткою і як її вибрати. Лікарка київської стоматологічної клініки Crystal Dent Костюк Анна готова поділитися з вами деякими секретами. 

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Догляд за порожниною рота

Вибір зубної нитки: що потрібно знати

Перш ніж купувати зубну нитку, потрібно розібратися з її видами. Сучасний виробник пропонує кілька видів флосів, які класифікуються за складом матеріалу, згідно з поперечним перерізом та за типом використаного матеріалу.

Вибір зубної нитки

Цікаво на тему: Правильний догляд за зубами: як вибрати зубну пасту та щітку

Зубні нитки бувають:

  • круглими — їх використовують пацієнти, в яких між зубами великі проміжки;
  • плоскими — підходять користувачам зі щільними зубними проміжками;
  • об’ємними — універсальні флоси, які допомагають видалити їжу в пацієнтів з нестандартними та широкими проміжками зубів;
  • вощеними — нитка легко ковзає між зубами й стоматологи її рекомендують початківцям;
  • невощеними — під час чищення флос змінює свою структуру і добре видаляє наліт;
  • шовковими — вони не надто користуються попитом, тому що не можуть похвалитися міцністю;
  • нейлоновими — класичні нитки, які підходять більшості людей;
  • тефлоновими — дорогі та високоякісні флоси, які миттєво видаляють залишки їжі;
  • капроновими — міцні, хоча мають слабку еластичність;
  • ацетатними — досить-таки гнучкі та надійні нитки для очищення зубів.

EVA y Viber

Ще є один вид зубної нитки — суперфлос. Вона використовується для чищення брекетів, імплантів та мостоподібних протезів. Флос має особливу будову і проникає в місця, куди звичайна зубна нитка не може пробратися. 

Вибір типу зубної нитки залежить від особливостей зубів та ясен. Якщо важко зробити вибір, краще витратити пару хвилин на консультацію з лікарем.

Види зубних ниток

Цікаво на тему: Навіщо потрібен ополіскувач для порожнини рота

Правильне використання зубної нитки

  1. Зуби можна добре очистити в тому випадку, якщо це правильно робити. Для чищення зубів потрібно взяти нитку приблизно 25 – 45 см та розмістити її так, щоб вона перебувала між вказівним і великим пальцями. Варто слідкувати за тим, щоб нитка була натягнута: так набагато зручніше нею користуватися. Далі флос треба розмістити між зубами й зігнути так, щоб вона добре прилягала до зуба. Чистити зуби потрібно згори вниз.
  2. Увага! Щоб уникнути пошкодження ясен та зубної емалі уникайте надмірного тиску.
  3. Обов’язково чистить кожну одиницю. Проходьте між усіма зубами, включаючи моляри, які часто можуть бути забуті. Особливу увагу звертайте на одиниці, які щільно контактують з сусідніми зубами — їх найскладніше очистити.
  4. Використовуйте чисту частину нитки для кожного зуба. Після того, як ви очистите одну одиницю, посуньте флос, використовуючи чисту частину для  наступного зуба.
  5. Користуйтеся ниткою двічі на день, адже зубні проміжки забиваються після кожного прийому їжі. Оскільки флос займає мало місця, набір можна носити постійно з собою. Нитки запросто замінять звичайні зубочистки, а їх ефективність вже давно доведена. 
  6. Після використання зубної нитки прополощіть ротову порожнину водою або використовуйте медичний ополіскувач, щоб видалити залишки та частинки їжі.

Як користуватися зубною ниткою

Зубна нитка — незамінний інструмент підтримки здоров’я зубів і ясен. Регулярне використання флосів у поєднанні з гігієною зубів та регулярними відвідуваннями стоматолога допоможе вам зберегти гарну усмішку та запобігти розвитку захворювань порожнини рота. 

 

Читайте також:

27 Вересня / 2023 Жіноче здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Юлія Новак

    Спасибі за дуже корисну інформацію.Дізналася багато цікавого,а головне корисного .❤️

Рекомендовані статті