Основні причини виникнення та лікування заїд у куточках рота

У кожного з нас хоча б раз у житті з’являлися ранки в куточках рота, в народі їх називають заїдами. Вони завдають чимало незручностей, спричиняють болісні відчуття і псують своєю присутністю весь зовнішній вигляд. І якщо все ж таки ви перейшли на цю статтю, то можна  припустити, що ви шукаєте ефективне вирішення цієї проблеми.

Ну що ж, нам не залишається нічого іншого, як розповісти докладно про те, що ж із себе представляють заїди, чому вони з’являються і як можна швидко їх позбутися.

Час читання: 3 хвилини та шматочок шоколадки 🍫

статья доступна на русском языке

Лікування заїд

Ангулярний хейліт — діагноз, якого не варто боятися

Ангулярний хейліт (заїди, ангуліт) — це поширене шкірне захворювання, що вражає куточки рота. У результаті на шкірному покриві утворюються невеликі ранки, які можуть тріскатися і викликати подразнення. 

Багато хто іноді плутає герпес із заїдами та починає активно використовувати антивірусні препарати від герпетичної інфекції. У результаті чого процес лікування не зрушується з мертвої точки, а стан тільки погіршується. 

Ангулярний хейліт

Ангуліт найчастіше викликаний грибковими або бактеріальними інфекціями. На відміну від герпесу, він не заразний і в більшості випадків швидко проходить після використання спеціальних мазей або змін у харчуванні. 

Цікаво по темі: Продукти для здорового харчування: основні поради

Заїди в куточках рота: основні симптоми 

Розпізнати ангуліт не складе труднощів. Як правило, він проявляється таким чином:

  • поява грубої скоринки в місці ураження;
  • тріщини, які болять та можуть кровоточити;
  • почервоніння і припухлість шкіри;
  • відчуття печіння.

Залежно від причини симптоми можуть бути більш-менш вираженими та зберігатися від кількох днів до тривалого проміжку часу. 

Основні симптоми заїд

Чому з’являються заїди

Серед основних причин появи ангулярного хейліту є бактерії (стафілокок і стрептокок) або дріжджоподібні гриби роду Candida. Рідко, але все ж таки трапляються випадки, коли заїди виникають через бактеріальну і дріжджову інфекції одночасно. У цьому разі потрібне комплексне лікування.

Чому з'являються заїди

Але не варто відразу лякатися, адже не завжди ранки в куточках рота з’являються через інфекцію. Серед інших причин їхньої появи можуть бути такі:

  • неправильний прикус;
  • носіння брекетів;
  • сухість у роті;
  • куріння;
  • часте облизування губ;
  • нестача вітамінів групи В, а також цинку, заліза і білка;
  • неконтрольований прийом антибіотиків;
  • ослаблений імунітет;
  • зміни в структурі рота через втрату еластичності шкіри в результаті різкого схуднення або природного процесу старіння;
  • синдром Шегрена;
  • атопічний дерматит;
  • діабет і захворювання кишківника;
  • у людей похилого віку заїди можуть з’являтися через неправильно підібрані або неправильно встановлені зубні протези.

Щоб зрозуміти чому з’явилися заїди та як швидко їх позбутися, слід звернутися за консультацією до дерматолога.

Чому з'являються заїди

Як вилікувати заїди 

Лікувати ангуліт, як і будь-яке інше захворювання, потрібно з визначення причини, що його викликала. Чим же лікують заїди:

  1. Якщо це бактеріальна інфекція, лікар призначить місцеву мазь на основі антибіотика. 
  2. Коли збудником захворювання є дріжджова інфекція, без протигрибкового засобу не обійтися.
  3. У разі дефіциту окремих поживних речовин призначаються біодобавки з вітамінами та мінералами, також лікар може дати рекомендації щодо харчування та продуктів, які слід додати в раціон.

Як вилікувати заїди 

Але що робити, якщо часу на відвідування лікаря немає, а позбутися заїд потрібно тут і зараз? На допомогу приходять народні засоби.

Цікаво по темі: Краса зсередини: БАДи для підтримки жіночої краси

5 народних засобів від заїд

У домашніх умовах теж можна швидко позбутися ангуліту. Тому поспішаємо поділитися з вами п’ятьма перевіреними рецептами.

  1. Олія кокоса й чайного дерева. Додайте дві-три краплі чайного дерева до двох чайних ложок кокосової олії. Ретельно перемішайте. Нанесіть отриману суміш на уражені ділянки. Через три години процедуру можна повторити.
  2. Олія шипшини. Як альтернативу використовуйте олію шипшини. Її потрібно наносити на ранки кілька разів на день.Олія шипшини від заїд
  3. Сік алое. Вам знадобиться кілька чайних ложок соку алое вера. Попередньо його можна охолодити, це дасть змогу зменшити почервоніння і набряклість. Нанесіть сік на шкіру і залиште на пів години, після чого змийте. Повторюйте процедуру кожні 3-4 години.
  4. Сода. Потрібно приготувати густу содову пасту. Для цього змішайте столову ложку соди з невеликою кількістю води. Нанесіть засіб на заїду і потримайте близько 5 хвилин. Потім змийте. Промокніть оброблену зону рушником, щоб прибрати залишки вологи та нанести вазелін. Процедуру можна повторити кілька разів, наприклад, вранці та ввечері.Сода від заїд
  5. Риб’ячий жир і мед. Це, мабуть, один із найкращих засобів. Змішайте одну столову ложку меду з кількома краплями риб’ячого жиру (можна видавити з капсули). Отриману суміш наносьте на запалені ділянки кілька разів на день.

Зверніть увагу, якщо протягом тижня стан не покращиться та ангуліт тільки набере обертів, неодмінно зверніться по допомогу до лікаря.

EVA у Telegram

Чек-лист із рекомендаціями, як попередити появу заїд

Профілактика — найкращий засіб від будь-якої недуги. Те ж саме стосується й ангулярного хейліту. Щоб уникнути появи заїд, достатньо прислухатися до таких рекомендацій:

  • дотримуйтеся правильного харчування і пийте достатньо води;
  • не їжте немиті продукти;
  • використовуйте зволожувальні бальзами/гігієнічні помади;
  • не облизуйте губи;
  • дотримуйтеся гігієни ротової порожнини.

Як попередити появу заїд

Ну ось і все! Сподіваємося, що наші рекомендації допоможуть вам впоратися з цим шкірним захворюванням. 

Напишіть у коментарях, як ви боретеся із заїдами. Можливо, ваші поради виявляться дуже корисними для читачів EVA Blog. 

 

Читайте також:

28 Березня / 2023 Жіноче здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Лідія

    Дуже дієвий перевірений народний метод, як позбутися від заїди: проснувшись вранці, провести внутрішньою стороною, що біля шиї, нічної сорочки чи піжами. в якій спали, по заїді, яка зароджується. Проводити потрібно в бік рота. І вона (заїда) вас покине. Будьте здорові!

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA