Найкращі вітаміни від випадіння волосся

В черговий раз виявивши на гребінці безліч волосинок, що випали, дівчата починають хапатися за все поспіль, щоб зупинити цей процес. У хід йдуть маски для шкіри голови, спеціальні шампуні, відвари трав, мезотерапія та не тільки. Ось тільки застосування зовнішніх засобів не завжди призводить до бажаного результату. Насправді причину треба шукати всередині організму.

Час читання: 10 хвилин та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Вітаміни від випадіння волосся

Життєвий цикл волосся

Почнемо з того, що випадання волосся – це природний процес. Кожна волосинка росте з волосяного фолікула, який має свій життєвий цикл:

  1. Анаген – стадія активного росту фолікула. У цей період здійснюється поділ клітин, внаслідок чого локони починають рости швидше. Фаза анагену триває в середньому від 2 до 7 років. Щомісяця волосся виростає на один сантиметр. Після активного росту фолікули переходять у наступну фазу;
  2. Катаген – друга стадія. У цей період формується волосяна цибулина та поступово припиняється ріст волосся. Організм ніби “відключає” сформовані волоски від живлення, а сам фолікул йде в глибші шари шкіри. Тривалість цієї фази становить 2-3 тижні;
  3. Телоген завершальна стадія, яка триває приблизно 3 місяці. Волосяна цибулина є кінцевим продуктом фолікула. Після закінчення фази телогена змертвіле і повністю ороговіле волосся починає випадати. Після чого починається все наново.

Життєвий цикл волосся

Однак деякі фактори можуть внести свої коригування в даний процес, в результаті чого ви помічаєте ще більше волосся, що випало. Але не варто панікувати, зараз все розберемо та розкладемо по поличках.

Цікаво по темі: Краса зсередини: БАДи для підтримки жіночої краси

Причини випадіння волосся

Розглянемо найпоширеніші фактори, які можуть призвести до сильної втрати волосся:

Якщо звернутися до статистики, можна помітити, що основною причиною випадання волосся є дефіцит поживних речовин. Іноді відновити нестачу мікроелементів у організмі з допомогою харчування дуже складно. Тому без вітамінів обійтись буде дуже складно. Далі розповімо, які ж БАДи краще включити до раціону, щоб покращити стан своїх локонів.

Причини випадіння волосся

Найкращі вітаміни від випадіння волосся

EVA Blog підготував ТОП-8 вітамінів для росту та зміцнення волосся, які стануть для вас справжнім порятунком. 

Вітамін А

Нашим клітинам потрібен цей вітамін і волосся не стало винятком. Мікроелемент підтримує роботу сальних залоз, які зволожують шкіру голову та допомагають зберегти здоров’я локонів. Але з прийомом вітаміну А треба бути вкрай обережними. Недолік і надлишок нутрієнта може призвести до випадіння волосся, а в деяких випадках і серйозніших порушень. Так-так, ви все правильно зрозуміли. Тут важлива золота середина.

Лікарі рекомендують спочатку здати аналіз, щоб зрозуміти чи є у вас дефіцит і вже потім вдаватися до допомоги БАДів.

Найкращою профілактикою авітамінозу стануть продукти, багаті на вітамін А.

Вітамін А користь для волосся

Цікаво по темі: Користь вітаміну А для твоєї краси

Вітаміни групи В

Найкориснішими для вашого волосся є вітаміни:

  • B2 (рибофлавін) – відіграє роль у створенні нових клітин в організмі. Оскільки безліч волосяних фолікулів перебуває у стадії активного росту, їм вкрай необхідна підтримка у вигляді поживних речовин. І рибофлавін впорається з цим дуже добре;
  • B3 (ніацин) – покращує кровообіг та транспортування нутрієнтів до фолікулів, а також зменшує вираженість запальних процесів на шкірі голови.
  • В5 (пантотенова кислота) – один із найважливіших вітамінів для волосся. Зміцнює та живить волосся, сприяє здоровому росту та запобігає випаданню.
  • В6 – цей нутрієнт бере участь у білковому обміні, що дозволяє доставити “будівельні матеріали” у вигляді амінокислот безпосередньо до клітин волосся. Також деякі дослідження показали, що вітамін В6 може регулювати ріст волосся і боротися з його витонченням шляхом впливу на активність гормонів.

EVA в инстаграм

  • B7 (біотин чи вітамін Н) – вітамін, навколо якого дуже багато суперечок. З одного боку всі говорять про його користь для волосся і нігтів. Але насправді біотин працює лише у випадках вираженого дефіциту. Якщо у вас в організмі достатній рівень вітаміну В7, додатковий прийом біодобавок не дасть бажаного результату. Як правило, дефіцит біотину – рідкісне явище, адже більша його частина надходить в організм із продуктами харчування.
  • B9 (фолієва кислота) – підтримує ріст волосся, запобігає його випаданню, регулює діяльність сальних залоз.
  • B12 – цей жиророзчинний вітамін відіграє велику роль в обміні речовин, крім цього він сприяє утворенню еритроцитів та регулює роботу нервової системи. Червоні кров’яні тільця служать для перенесення кисню по всьому організму й заразом до волосяних фолікулів. Без достатньої кількості кисню локони ростуть повільніше і втрачають свій блиск.

Вітамін В користь для волосся

Вітамін С

Ну, хто не любить аскорбінку? Вона не лише смачна, а й корисна. Аскорбінова кислота дуже важлива для вашого волосся. Почнемо з того, що вітамін С – це сильний антиоксидант, який захищає організм від окислювального стресу. Також він важливий для синтезу колагенових волокон та засвоєння заліза. Тому люди, які борються з алопецією, обов’язково повинні подбати про те, щоб у їхньому раціоні були продукти багаті вітаміном С або біодобавки з ним у складі.

Дослідження показали, що випадання волосся досить часто пов’язане з дефіцитом заліза і, як наслідок, низьким рівнем споживання аскорбінової кислоти.

Вітамін С користь для волосся

Вітамін D

Вітамін D важливий для здоров’я кісток та імунної системи, але мало хто здогадувався, що алопеція може бути пов’язана з дефіцитним станом. Наш організм здатний самостійно виробляти цей нутрієнт, але цієї кількості дуже мало, щоб покрити потребу в ньому. Вітамін D стимулює ріст волосся та бере участь у створенні волосяних фолікулів, тому так важливо слідкувати за тим, щоб його було вдосталь в організмі.

Вітамін Д користь для волосся

Вітамін Е

Це ще один антиоксидант, який нарівні з вітаміном С бореться з окислювальним стресом. Вітамін Е дуже важливий для здоров’я шкіри, зокрема шкіри голови. Він допомагає покращити стан волосся, дарує йому природний блиск, запобігає випаданню, покращує кровообіг, живить фолікули та створює захисний бар’єр на поверхні шкіри.

Вітамін Е користь для волосся

Цинк

Цинк займає далеко не останнє місце в списку важливих мікроелементів для росту та відновлення волосся. Він регулює роботу сальних залоз, сприятливо впливає на гормональний фон, бере участь в утворенні нових клітин, а також необхідний для засвоєння поживних речовин. Дефіцит цинку призводить до випадання волосся, але тут важливо звернути увагу на те, що надлишок теж може призвести до появи алопеції. Тому в жодному разі не варто приймати цей мінерал у великій кількості.

Цинк користь для волосся

Селен

Селен – мікроелемент, який необхідний організму для вироблення 35 білків. Він також потрібен для здоров’я волосся та його активного росту. До основних переваг селену можна віднести:

  • боротьба з грибком, що викликає лупу;
  • регуляція роботи гормонів щитоподібної залози, які своєю чергою стимулюють ріст ваших локонів;
  • захист від вільних радикалів, які впливають діяльність волосяних фолікулів.

Важливо розуміти, що дефіцит та надлишок мікроелемента призводять до втрати волосся. 

Не зловживайте харчовими добавками на основі селену, приймайте їх за інструкцією і після відвідування лікаря.

Селен користь для волосся

Залізо

Завершує наш ТОП такий мікроелемент, як залізо. За його достатньої кількості червоні кров’яні тільця переносять кисень до клітин, підтримуючи функціонування організму та здоров’я волосся. Відомо, що дефіцит заліза є причиною появи анемії, при якій спостерігається алопеція. Особливо це можна спостерігати у представниць прекрасної половини. Тому для жінок вкрай важливо стежити за рівнем заліза в організмі та не допускати його зниження крові до критичних показників.

Залізо користь для волосся

Що краще: біодобавки чи натуральні продукти

Це вічне питання, навколо якого так багато суперечок. Безумовно, найкращий спосіб наситити свій організм необхідною кількістю вітамінів – це збалансоване харчування. Жодні біодобавки не зможуть замінити вам повноцінний раціон. Однак варто розуміти, що засвоєння тих чи інших поживних речовин може знижуватись. Це може бути пов’язане із захворюваннями або відмовою від певних продуктів. До того ж дефіцит може спостерігатися у людей старше 50 років, а також у вагітних і жінок, що годують. Тому в таких випадках раціонально вдаватися до допомоги вітамінно-мінеральних комплексів, але після консультації з лікарем. Адже ваше завдання – турбота про здоров’я та красу, а не навпаки.

Що краще біодобавки чи натуральні продукти

Приймати БАДи важливо з дотриманням усіх рекомендацій, не перевищувати добову дозу та пропивати все курсом.

Сподіваємося, ця стаття була для вас корисною. Дбайте про своє здоров’я та красу разом з EVA Blog.

Читайте також:

20 Липня / 2022 Жіноче здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Галина З

    Дякую Вам за дуже необхідну інформацію для мене і підбір корисних порад!!!

Рекомендовані статті
Благодійність