До кого йти лікувати зуби: поради стоматолога

Вибір стоматологічної клініки, як і будь-якого лікаря — завдання складне. 

Практично кожна стоматологічна клініка заявляє, що вона «найкраща у місті/використовує найсучасніші технології/пропонує найкращі ціни…». Часто пацієнт читає все це, вірить, записується на прийом, а потім залишає негативний відгук та радить знайомим обходити цей заклад стороною.

Час читання: 2 хвилини та чашка зеленого чаю ☕

статья доступна на русском языке

стоматологічна клініка

В цій статті Віталій Воронін, головний лікар D.Ante, розкаже, які фактори треба врахувати, щоб зрозуміти, що стоматологічна клініка відповідає вашим потребам та очікуванням.

Лінія магазинів EVA фейсбук

Не шукайте стоматологічну клініку шукайте стоматолога

Стоматологічна клініка, мережа стоматологічних клінік та конкретний стоматолог — всі вони мають репутацію. Як практикуючий лікар, я рекомендую пацієнтам шукати та йти до стоматолога, а не в клініку, або мережу клінік. Бо саме стоматолог буде лікувати вам зуби, а значить важлива його репутація та досвід, а не репутація закладу, в якому він працює. Просто шукати «стоматолог + локація» — теж не дуже правильно, тому переходимо до наступної поради.

Стоматолог

Зʼясуйте, стоматолог якого профілю вам потрібен

Якщо вам необхідно провести імплантацію зуба, а ви просто шукаєте «стоматолога», скоріш за все, ви знайдете стоматолога-терапевта або сайти стоматологічних клінік, які гарно інвестують в маркетинг.

Цікаво на тему: Навіщо потрібен ополіскувач для порожнини рота

То ж я рекомендую шукати стоматолога за фахом: якщо треба виправити прикус або положення зубів — шукайте стоматолога-ортодонта; провести імплантацію — стоматолог-імплантолога; поставити вініри на зуби, коронку або вкладку — стоматолога-ортопеда і так далі. Ну і звичайно, шукайте з урахуванням вашої локації, щоб не марнувати час на спеціалістів, які працюють в інших містах або регіонах.

Стоматолог-ортодонт

Тепер ви знаєте, що треба шукати стоматолога за фахом, а не просто стоматологічну клініку. Наступне питання — де шукати стоматолога.

Де шукати стоматолога

Тут все просто: спочатку питаємо у знайомих, якщо не отримуємо гарних рекомендацій — шукаємо в інтернеті.

Цікаво на тему: Як часто можна користуватися відбілювальною зубною пастою

Запитайте знайомих

Це найкращий орієнтир, який тільки може бути під час пошуку стоматолога або іншого лікаря. По-перше, ваші знайомі не будуть вам «продавати» стоматолога, тому чесно скажуть, в кого лікують зуби та чому саме у нього. По-друге, ви можете дізнатися про негативний досвід та обійти стороною клініку, в якій вашим знайомим надали послуги не на професійному рівні.

Запитайте знайомих

Але що робити, якщо ви переїхали в інше місто та не маєте знайомих? Шукайте в інтернеті.

Шукайте в інтернеті

Головне, що треба знати про пошук стоматолога в інтернеті — не вся інформація, яку ви знайдете, може бути правдою. Шукати можна на медичних порталах, ресурсах з відгуками або через пошук за локацією, яка вам необхідна. Тобто ви можете загуглити щось на кшталт «стоматолог-гнатолог в центрі Києва» та проаналізувати результати Google.

Додатково вам треба буде ще детальніше вивчити репутацію лікарів, які на вашу думку вам підходять.

Шукайте в інтернеті

Читайте відгуки про лікаря

Проаналізувати відгуки про стоматологічну клініку легше, ніж про конкретного лікаря. Так відбувається, тому що клініка краще представлена в інтернеті: є адреса на Google Мапах, є сайт і так далі. Все ж таки не полініться та пошукайте відгуки саме про конкретного лікаря.

Читайте відгуки про лікаря

Оцініть професіоналізм лікаря

Уявімо, що ви знайшли лікаря, проаналізували відгуки про нього і вважаєте, що йому можна довіряти. Як дізнатися більше про лікаря та впевнитися, що він — професіонал? Практично кожна стоматологія в Києві та й в інших регіонах України має свій сайт. То ж вам необхідно знайти, де саме працює лікар, який вас цікавить, а вже потім пошукати додатково інформацію про нього на сайті клініки.

Рекомендую перевірити наступні критерії:

  • освіту;
  • досвід роботи;
  • докази підвищення кваліфікації (сертифікати, дипломи й так далі);
  • напрям, за яким він проводить лікування.

Оцініть професіоналізм лікаря

Шукайте не стоматологічну клініку, а стоматолога, який може провести необхідне лікування. Обовʼязково звертайте увагу на досвід лікаря та відгуки про лікування від інших пацієнтів. Звичайно, під час пошуку клініки можна врахувати ще 101 фактор: ціни, розташування клініки, час роботи, способи оплати й так далі. Але це все допоміжні фактори,  найголовніше — знайти стоматолога, який вам підходить.

Сподіваюся, мої поради будуть корисні. Будьте здорові!

 

Читайте також:

20 Січня / 2024 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *