Причини появи ранньої сивини та як попередити її появу

Сиве волосся в молодому віці насамперед погано впливає на людину в емоційному плані. У більшості випадків саме дівчата дуже переживають і болісно переносять цю особливість свого організму. А в чоловіків рання сивина викликає короткочасне емоційне занепокоєння й досить рідко стає постійним приводом для переживань. Чому з’являється рання сивина? Чи можна уникнути сивого волосся в ранньому віці? Чи піддається цей стан лікуванню? Нумо розбиратися разом з EVA Blog.

Чому з'являється рання сивина

Як зрозуміти, що в тебе рання сивина

Питання може здатися досить дивним, адже все просто. Тобі, наприклад, лише 25 років, ти дивишся на себе в дзеркало й бачиш чимало сивого волосся – це рання сивина. Чи все ж таки ні? Річ у тім, що багато хто просто не знає, що у цього явища є суворі вікові рамки, а все інше – природні процеси. Наявність кількох сивих волосків у ранньому віці ще ні про що не свідчить, крім як про проблеми в конкретних волосяних фолікулах, але це цілком нормально.

Як зрозуміти, що в тебе рання сивина

Ти можеш почати сивіти приблизно у 24 роки й нічого страшного в цьому немає. Інша річ, якщо до 20 років проявляється осередкова (сивина покриває певні ділянки на голові) або повна депігментація волосся. Саме такі випадки належать до ранньої сивини.

EVA у Telegram

Можна почути твердження, що раннім посивінням волосся вважається прояв депігментації до 30 років. Однак насправді цифра скромніша:

  1. Рання сивина визначається, як посивіння волосся у віці до 20 років у європейців і до 30 років – у темношкірих. З цікавого: визначення ранньої сивини в азійського населення відсутнє.
  2. Середній вік початку посивіння за звичайного старіння організму в європейців становить 34 ± 9,6 років, а в темношкірих – 43,9 ± 10,3 року.

Середній вік початку посивіння

З цим розібралися, а тепер перейдімо до причин виникнення раннього посивіння волосся.

Цікаво на тему: Догляд за блондом: рекомендації + добірка ефективних продуктів

ТОП причин появи ранньої сивини

Можливо, для тебе це буде певним потрясінням, проте сивина в молодому віці часто виникає без будь-якої основної патології. Простіше кажучи, ідентифікувати причину вкрай важко, якщо відсутні головні чинники, що викликають втрату пігментації волосяного покриву. Їх усього три.

ТОП причин появи ранньої сивини

Спадкова рання сивина

Рання сивина успадковується аутосомно-домінантним чином. Складно? Зараз поясню. “Дефектний” ген, що відповідає за прояв цього стану, не міститься в статевих (X, Y) хромосомах, а це значить, що якщо він є в одного з батьків, то дитина з імовірністю 50% може його успадкувати незалежно від своєї статевої приналежності.

Спадкова рання сивина

Цікаво на тему: 10 ефективних фарб і тонувальних засобів для сивого волосся

Сиве волосся в ранньому віці на тлі стресу

Часті сильні психологічні потрясіння або больові відчуття призводять до появи сивого волосся в ранньому віці. При цьому біль є найпотужнішим стресором, що спричиняє посивіння волосся. Розповідаю, як це відбувається поетапно:

  1. Зі стовбуровими клітинами волосяних фолікулів тісно пов’язані стовбурові клітини меланоцитів, які є ключовим елементом у підтримці кольору волосяного покриву. Саме завдяки їм відбувається синтез меланіну, речовини, що спричиняє пігментацію волосся, очей і шкіри.
  2. Під час стресу симпатична нервова система активізує підвищений викид в організм нейромедіатора норадреналіну. Цей гормон відіграє важливу роль у регуляції збудження, уваги, когнітивних функцій і реакції організму на стрес. Однак його систематичні високі рівні згубно впливають на здоров’я волосся.
  3. Рівень норадреналіну підвищується й у волосяних цибулинах (фолікулах), згубно впливаючи на клітини меланоцитів. Вони набагато швидше зношуються та в підсумку відмирають, а волосся втрачає колір.

За регулярних сильних стресів або частих больових відчуттів цей процес досить швидко призводить до депігментації волосся в ранньому віці.

Сиве волосся в ранньому віці на тлі стресу

Цікаво на тему: 30 перевірених професійних засобів для догляду за волоссям

Нестача корисних речовин в організмі спричиняє ранню сивину

Насправді нестача тих чи інших нутрієнтів завжди тягне за собою погані наслідки. Втрата кольору волосся відбувається через низький рівень таких корисних речовин як:

  • дефіцит вітамінів – B9, B12, D3;
  • дефіцит мінералів – кальцій (Ca), мідь (Cu),  залізо (Fe).

Нестача корисних речовин

І головна проблема полягає в тому, що макро- і мікроелементи тісно пов’язані між собою: низький рівень одних продукує зниження засвоюваності або вироблення інших. Як підсумок, рання сивина на цьому тлі гарантовано буде не єдиною проблемою в організмі. Також варто розуміти, що якщо активний процес депігментації волосся на тлі тривалого авітамінозу або нестачі вищевказаних мінералів був надто запущений, то розраховувати на позитивний результат терапії не варто. Для лікування ранньої сивини призначають різні вітамінно-мінеральні комплекси, біотин, пантотенат кальцію, цинк, мідь, селен тощо. Однак при великому відмиранні меланоцитів у волосяних фолікулах результати в більшості випадків будуть незадовільними.

Цікаво на тему: ТОП-10 продуктів із високим вмістом заліза

Як уникнути сивини в ранньому віці? Судячи з того, що ми з тобою разом сьогодні дізналися, висновки очевидні. Потрібно просто намагатися мінімізувати у своєму житті наявність стресових ситуацій і налагодити щоденний раціон. У ньому обов’язково має бути присутня їжа з достатньою кількістю корисних речовин.

Як уникнути сивини в ранньому віці

Цікаво на тему: Користь кератину, колагену і гіалуронової кислоти для волосся

Чи можна позбутися ранньої сивини за допомогою лікування?

Безперечно, поява ранньої сивини може знизити рівень самооцінки. На тлі цього явища багато дівчат починають у себе шукати причину у вигляді неіснуючих захворювань, використовувати всіляку косметику для догляду та пероральні препарати за порадами з інтернету, регулярно відвідувати трихологів (дерматовенерологів). З усього цього переліку лише звернення по допомогу до профільного лікаря є єдиним правильним рішенням. За правильного діагнозу та лікування прогресування знебарвлення волосся в деяких випадках можна зупинити та повернути йому назад колір.

Чи можна позбутися ранньої сивини

Однак я не хочу, щоб ти шукала, а тим паче вдягала ті самі “рожеві окуляри”, адже нині медикаментозного лікування СПАДКОВОЇ ранньої сивини не існує. І все що залишається в такому разі – це вдаватися до допомоги фарб для волосся. Благо, що зараз їх величезна кількість і можна придбати якісну продукцію для вирішення проблеми з ранньою сивиною.

Не забудь поставити вподобайку, якщо ця стаття була для тебе цікавою та корисною.

 

Читайте також:

28 Березня / 2024 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті