5 цікавих і смачних рецептів глінтвейну

Що може зігріти та розслабити у прохолодний вечір більше, ніж горнятко гарячого й ароматного глінтвейну? В осінньо-зимовий період цей напій з вином б’є всі рекорди за популярністю, а дехто навіть використовує його як профілактику від застуди. 😁 Важко сказати, наскільки він допомагає при нездужанні, але покращує настрій — це точно! Якщо шукаєш простий рецепт смачного глінтвейну, нижче ти знайдеш 5 найкращих і найоригінальніших його різновидів, які можна легко зробити в домашніх умовах.

Час читання: 5 хвилин і, звісно ж, глінтвейн 🍷

статья доступна на русском языке

1-mulled-wine

Цікаво на тему: 6 порад, як обрати хороше вино

З чого готують глінтвейн?

2-З-чого-готують-глінтвейн

Якщо подивитися на історію виникнення цього напою, то як основу можна використовувати практично будь-який вид вина. Чому? Тому що спочатку спеціями «рятували» вина з невдалого врожаю винограду. Через посухи або повені напій виходив не дуже смачним, але з приправами ставав куди приємнішим. Уперше такий лайфхак застосували ще в Стародавньому Римі — у напій додавали прянощі, але не нагрівали його. «Підвищувати градус» (у плані температури, а не алкоголю) почали в Європі за часів Середньовіччя — з таким теплим коктейлем було легше зігрітися в холодну пору року. І, якщо вже додавання спецій у вино спочатку було потрібне, щоб поліпшити його смак, то за основу можна брати будь-який напій, навіть доволі недорогий.

Шукай EVA Blog в Instagram

Класикою жанру вважається глінтвейн на червоному вині. В ідеалі воно має бути сухим, але за фактом підійде будь-яке, яке тобі подобається — його готують і на напівсолодкому, і на десертному, і на кагорі, і навіть на портвейні (тільки не бери той, що в тетрапаку 😁). Але не червоними сортами єдиними. Так, сьогодні популярні рецепти з білого вина, а також безалкогольні його варіації. Наприклад, із виноградним, гранатовим або вишневим соком.

3-З-чого-готують-глінтвейн

Цікаво на тему: Гайд по «шипучках»: які бувають ігристі вина

Щоб зробити напій цікавішим, його готують із фруктами (з апельсином, грейпфрутом, лимоном і навіть із яблуками), додають до нього прянощі (популярними є рецепти з корицею, кардамоном, мускатним горіхом, імбиром та гвоздикою), для підсолоджування використовують цукор (білий чи тростинний) та мед, а ще іноді кладуть горіхи, курагу, чорнослив і родзинки. Загалом, ціле поле для кулінарних експериментів.

Секрети приготування ідеального глінтвейну

4-Секрети-приготування-ідеального-глінтвейну

Перш ніж ти візьмешся за «чаклунство» біля кухонної плити, варто познайомитися з ключовими моментами приготування цього зігрівального алкогольного напою.

  1. Не варто доводити глінтвейн до кипіння. Оптимальна температура для нього — до 70-80⁰С. Саме за таких умов добре розкриваються спеції, але при цьому не випаровується весь алкоголь. Як зрозуміти, що напій дійшов до потрібної «кондиції», якщо кулінарного термометра під рукою немає? Якщо пінка зникла, а над поверхнею підіймається легка пара, глінтвейн можна вимикати.
  2. Краще використовувати цільні спеції, а не мелені. По-перше, вони зберігають максимум аромату і смаку, а, по-друге, потім не доведеться фільтрувати напій, щоб пряний порошок не зіпсував враження від напою. Утім, варіант із готовими спеціями буде зручний для приготування в «польових умовах» або якщо немає можливості зібрати всі потрібні приправи.
  3. Технічно готувати глінтвейн можна будь-яким зручним способом — у каструлі на плиті або навіть у мультиварці. Якщо в останній є функція виставлення потрібної температури, то це буде ще зручнішим варіантом, оскільки не доведеться ловити момент, коли напій готовий.5-Секрети-приготування-ідеального-глінтвейну
  4. Якщо глінтвейн охолов, його можна повторно розігріти в посудині, в якій його готували, або навіть у мікрохвильовці. Правило те саме — не доводити до кипіння. І, важливо розуміти, що при повторному нагріванні алкоголю в напої стане менше, а спеції можуть проявлятися яскравіше.
  5. Використовуй термостійкий посуд для подачі. В ідеалі — прозорі скляні кухлі (для лате і глінтвейну), які ти, напевно, бачила в кав’ярнях або ресторанах. Замість них можна використовувати керамічні, глиняні та порцелянові чашки для гарячих напоїв. А ось келихи та склянки з тонкого скла, якими б красивими вони не були, не підходять — вони не розраховані на високі температури.

Цікаво на тему: ТОП зігрівальних напоїв для затишної зими

Ось, власне, все, що потрібно знати перед початком приготування. Приступимо до найцікавішого?

Традиційний глінтвейн на червоному сухому

Почнемо ми з класичного рецепта, адже інші варіанти глінтвейну пішли саме від нього. Може змінюватися сорт вина, спеції та фрукти, але це — база, яку варто знати. А на її основі ти вже можеш експериментувати з будь-якими добавками та створювати ідеальні пропорції для себе.

6-Традиційний-глінтвейн-на-червоному-сухому

Цікаво на тему: Тест: Який ти коктейль?

Інгредієнти:

  • вино сухе червоне — 1 пляшка;
  • цукор або мед — 2 ст. л або за бажанням;
  • апельсин — 1 шт.;
  • запашний перець — 2-3 шт.;
  • кардамон — 2-3 шт.;
  • гвоздика — 5-7 шт.;
  • кориця — 1-2 палички.

7-Традиційний-глінтвейн-на-червоному-сухому

Приготування:

  1. У відповідну ємність або каструлю (в ідеалі — з товстим дном) наливаємо вино і викладаємо всі спеції.
  2. Чистимо апельсин, розділяємо його на часточки та разом із цедрою відправляємо в каструлю.
  3. Якщо використовуєш цукор, то можеш засипати його одразу, якщо мед — тоді додай його вже під час подачі в чашки, щоб він не нагрівався разом із напоєм. Можна приготувати й без цукру, якщо ти не ласунчик.
  4. Ставимо на повільний вогонь і доводимо наш майбутній глінтвейн до утворення легкої пари. Якщо хочеш отримати більш насичений напій, дістань апельсинову цедру (щоб не було гіркоти), накрий його кришкою і дай настоятися хвилин 15.
  5. Розливай напій по термостійких келихах. Якщо використовувалися мелені спеції, перед подачею краще відфільтрувати напій за допомогою дрібного сита або марлі. За бажання склянку можна прикрасити часточкою апельсина, цедрою або додати в неї паличку кориці.

Італійський рецепт на білому вині з цитрусами

В Італії теж люблять глінтвейн, але вважають за краще його робити з білого вина і солодшим. А ще напій виходить менш терпким, ніж оригінальний, а його незвичайний колір так і нагадує сонце в келиху.

8-Італійський-рецепт-на-білому-вині-з-цитрусами

Цікаво на тему: Як зробити міні-бар своїми руками

Інгредієнти:

  • вино біле напівсолодке — 1 пляшка;
  • цукор — 2 ст. л;
  • апельсин — 1 шт.;
  • грейпфрут — ½ шт.;
  • бодян — 1-2 шт.;
  • гвоздика — 4-5 шт.;
  • кориця — 1 паличка.

9-Італійський-рецепт-на-білому-вині-з-цитрусами

Приготування:

Готується «білий глінтвейн» так само просто, як і класичний. Нагрій вино зі спеціями, цукром і очищеними від цедри цитрусовими на повільному вогні до 70-80°C. За бажанням дай настоятися напою під кришкою хвилин 10-15 і можна подавати.

Глінтвейн із кавою по-французьки

У французів цей напій теж у пошані та готується найрізноманітнішими способами. Але ми вибрали найбільш незвичайний — з додаванням кави.

10-Глінтвейн-із-кавою

Інгредієнти:

  • вино сухе червоне — 1 пляшка;
  • еспресо — 3 порції;
  • цукор — 1 ст. л (або більше, якщо хочеться солодше);
  • апельсин — 1 шт.;
  • кориця — 2 палички;
  • імбир свіжий — кілька часточок;
  • спеції (кардамон, гвоздика, бодян) — до свого смаку.

11-Глінтвейн-із-кавою

Приготування:

Тут усе як завжди. Змішуємо у відповідній ємності вино, приготовану каву, очищений апельсин, цукор, корицю, імбир та інші спеції за бажанням і нагріваємо до 70-80°C. Можна зробити його більш насиченим, якщо накрити кришкою і настояти. Розливаємо по чашках і насолоджуємося смачним глінтвейном у прекрасній компанії.

Шоколадний глінтвейн

Як щодо оригінального і незвичайного шоколадного рецепта? Від нього так і віє новорічними святами та затишком! Обов’язково спробуй його приготувати.

12-Chocolate-mulled-wine

Інгредієнти:

  • вино червоне — 1 пляшка;
  • шоколад (чорний або молочний) — 100 г;
  • молоко — 200 мл;
  • кориця — 2 палички;
  • перець горошком — 5 шт.;
  • гвоздика — 2-3 шт.

13-Chocolate-mulled-wine

Приготування:

  1. Приготуй глінтвейн як зазвичай. У вино засип усі спеції та доведи до потрібної температури. Якщо ти вибрала сухе вино або чорний шоколад, можна додати цукор до смаку.
  2. В окрему відповідну ємність налий молоко, додай розламану на часточки плитку шоколаду і, постійно помішуючи, доведи до кипіння. Головне, щоб шоколад повністю розтопився.
  3. Змішай підготовлене вино з топленим шоколадом і готово!

Безалкогольний вишневий глінтвейн

Глінтвейн із вишневим соком замість вина — це чудове частування і для дітей, і для дорослих, приготування якого не забере багато часу.

14-Безалкогольний-вишневий-глінтвейн

Цікаво на тему: Шість простих рецептів популярних коктейлів

Інгредієнти:

  • вишневий сік — 800 мл;
  • апельсин — ½ шт.;
  • лимон — ½ шт.;
  • яблуко — 1-2 шт.;
  • імбир свіжий — скибочка;
  • вода — 1 склянка;
  • кориця — 2 палички;
  • гвоздика — 3-4 шт.;
  • мед — до смаку.

15-Безалкогольний-вишневий-глінтвейн

Приготування:

  1. У ємність із водою помісти всі спеції, очищений шматочок імбиру, а також підготовлені часточки апельсина і яблук. Сюди ж видави сік із половинки лимона.
  2. Постав ємність на вогонь, доведи майбутній глінтвейн до кипіння і тримай на середньому вогні ще близько хвилини.
  3. Залий сюди вишневий сік, нагрій до 80°C, але не кип’яти. Залиш гарячий напій під кришкою пів години, щоб настоявся, і можна подавати, додавши в чашку 1-2 ложки меду.

Взагалі глінтвейн готується безліччю способів і з найрізноманітніших продуктів — тут можна експериментувати нескінченно! Тож надихайся і біжи в магазин за пляшечкою червоного (а, може, білого, рожевого або смачного соку). Не забудь запросити друзів — у компанії цей напій особливо гарний. 😉

Читай також:

25 Грудня / 2023 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA