Як не захворіти восени: 5 порад для підтримки імунітету з настанням холодів

Осінь без сезонної застуди — звучить не дуже реалістично, але в наших силах постаратися не захворіти. Серед безлічі лайфхаків, що допомагають підтримати імунітет, на жаль, жоден не дає стовідсоткової гарантії. Та якщо застосувати їх у комплексі, як мінімум, можна поліпшити самопочуття, а як максимум — провести цю осінь без застуд. Що можна зробити?

№1. Зменшити споживання цукру й додати суперфуди

Оля дуже багато працює, і на повноцінний сніданок і обід у неї зовсім немає часу. На сніданок Оля випиває велике лате з карамельним сиропом і бельгійською вафлею, протягом дня на бігу перекушує фаст-фудом. А прийшовши додому ввечері, наїдається від душі, компенсуючи всі прийоми їжі, пропущені за день.

Звичайно, такий режим не додає організму сил для боротьби з погодними змінами та патогенними організмами. Полегшити його ношу та не захворіти можна, дотримуючись базових правил харчування: вживати більше овочів, менше простих вуглеводів і не голодувати протягом дня.

Лайфхак. Якщо вранці тобі ніяк не хочеться снідати, спробуй зменшити кількість їжі, яку вживаєш ввечері. Так до ранку організм зголодніє і сам «попросить» сніданок.

Замість солодких напоїв, випічки й десертів краще віддати перевагу складним вуглеводам: вівсянці, цільнозерновому хлібу й пасті, бурому рису тощо. Також, щоб не захворіти, варто додати до свого раціону місцеві українські суперфуди, які, на відміну від модних чіа та спіруліни, підуть на користь не лише здоров’ю, але й бюджету. Тим паче, що ця осінь, як завжди, багата на врожай: гарбузи, яблука, волоські горіхи та квасоля у великій кількості продаються в будь-якому магазині. Плюс у продажу ще є солодкий перець, кабачки, баклажани, свіжа зелень і багато інших простих, але таких корисних продуктів.

№2. Бути фізично активною не менше 150 хвилин на тиждень

Катя давно мріяла про власний автомобіль. Тепер він у неї є, і вона не уявляє свого життя без коліс. Добре, що поруч зі входом до офісу є паркування, так само як біля найближчого супермаркету та її будинку. При цьому Катя працює економістом, 8 годин проводить за комп’ютером і можливостей для фізичної активності в неї немає.

Фізичні навантаження необхідні нашому організму майже як кисень. По-перше, це покращує самопочуття та нормалізує сон, а по-друге, знижує ризики багатьох небезпечних захворювань, у тому числі допомагає не захворіти сезонними осінніми застудами.

Дорослим людям ВООЗ рекомендує приділяти помірній фізичній активності мінімум 150 (а краще 300) хвилин щотижня — не так і багато. Під фізичною активністю мається на увазі ходіння пішки, їзда на велосипеді, домашня робота, спорт, гра з дитиною, прогулянки з собакою тощо. При цьому зовсім не обов’язково лишати машину вдома, можна просто припаркуватися на 300 м далі та намагатися менше їздити на короткі відстані. Плюс 10-хвилинна зарядка вранці — це вже 70 хвилин на тиждень, майже половина мінімальної рекомендованої норми!

Щоб не захворіти, важливо більше рухатися протягом дня:

  • пройти кілька зупинок пішки, якщо добираєшся громадським транспортом;
  • замість відправлення email особисто підійти до колеги по офісу;
  • ходити сходами замість використання ліфта;
  • замість візка брати в супермаркеті кошик, якщо не плануєш багато покупок.

№3. Одягатися по погоді

Таня знає все про тренди й кожен її образ продуманий до дрібниць. У неї завжди ідеальний манікюр і укладка. А шапка тільки все псує…

Віруси тільки й чекають, коли ми переохолодимося, адже знижений імунітет — ідеальна умова для їхнього розвитку. Тому, щоб не захворіти, виходячи на вулицю стеж за тим, щоб одяг відповідав погоді. Особливу увагу приділи попереку, ногам, рукам і голові. А якщо бажаєш зберегти зачіску, бери на замітку стильні укладки під шапку з Єва Блог.

№4. Приймати вітаміни після консультації з лікарем

Аня піклується про своє здоров’я та кожної осені й весни купує собі дорогий комплекс полівітамінів, щоб зміцнити імунну систему. При цьому Аня веде малорухливий спосіб життя, багато працює, мало спить і хаотично харчується.

Ми нічого не маємо проти вітамінних комплексів, але перед тим, як їх приймати, потрібно проконсультуватися з лікарем. Оскільки надлишок вітамінів і мінералів, так само як їхня нестача, може шкодити здоров’ю. При прийманні БАДів і полівітамінів з метою не захворіти важливо пам’ятати, що вони підходять для додаткового збагачення раціону, а основна кількість вітамінів і мікроелементів все одно має надходити з їжею.

Добавка, яку можна приймати цілий рік у профілактичній дозі без спеціального призначення — вітамін D. А зі статті нашого експерта Лєни Філатової можна дізнатися про джерела вітаміну Д і те, як восени боротися з нестачею світла, щоб не захворіти.

№5. Спати не менше 7 годин

Саша завжди була «совою», через що протягом дня їй важко зосередитися й виконувати повсякденні справи. У результаті до вечора накопичується безліч невирішених завдань. Саша знову пізно лягає та спить 6 годин.

Згідно з дослідженнями, порушення режиму сну всього протягом декількох ночей шкодить всьому організму та сильно б’є по імунітету, роблячи нас вразливими перед інфекціями. Наприклад, люди, які сплять більш як 7 годин, мають в три рази більше шансів не захворіти, ніж ті, хто спить менше 7 годин. Іншими словами, хто недосипає, той утричі частіше хворіє.

Що робити, якщо важко заснути, а вранці треба рано вставати? Можна почати хоча б із того, щоб обмежити вечірній «екранний час». Це про телевізор, смартфон, комп’ютер і все, що змушує наш мозок думати, що світловий день ще не скінчився. А якщо не вдається заснути й хочеться чимось себе зайняти, можна почитати паперову книгу або букридер з технологією електронних чорнил.

Інші актуальні заходи профілактики, щоб не захворіти: мити руки, провітрювати кімнату, зволожувати повітря та не займатися самолікуванням, якщо попри всі зусилля застуда все ж наздогнала. Нехай твоя осінь буде насичена тільки приємними емоціями!

2 Листопада / 2021 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *