Чим відрізняються види головного болю і як його позбутися

Знову турбує головний біль? Як це знайомо… Він не дає нормально працювати, займатися повсякденними справами, інколи переростає в мігрень і навіть набуває хронічного характеру. А ви ніколи не замислювалися над тим, що таким чином організм подає сигнали S.O.S. і дуже сильно потребує допомоги?  

Вся річ у тім, що залежно від локації головний біль може вказувати на певні проблеми зі здоров’ям, які просто не можна ігнорувати… Зараз докладно про все розповім.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Причини виникнення болю в голові

Причини виникнення болю в голові

Головний біль (цефалгія) – досить поширене явище, з яким стикаються чоловіки й жінки різного віку, а також діти. Виникати він може через безліч різних причин, розглянемо 15 найпоширеніших із них:

Напруга і стрес. Це найчастіший фактор, що спричиняє головний біль. Першими на стресові ситуації реагують м’язи плечей і шиї, які й передають “естафету” голові, викликаючи спазм судин.

З цікавого: Напевно ви помічали, що після напруженого робочого тижня, повалявшись у ліжку на вихідних трохи довше, ніж зазвичай, підйом супроводжується диким головним болем. Це все через нерви… Під час трудових буднів рівень стресу зростає, але при цьому ви почуваєтеся добре і не помічаєте жодних проблем. Але коли, настають довгоочікувані вихідні й ваша нервова система “перезавантажується”, рівень гормону стресу поступово знижується, хімічні речовини, які відповідальні за передачу електрохімічних імпульсів, змушують судини звужуватися і розширюватися. Це і призводить до головного болю. Попередити цей стан дуже просто. У будні дні робіть більше перерв на відпочинок, займайтеся спортом (дуже рекомендується йога), здійснюйте піші прогулянки на свіжому повітрі, а у вихідні не піддавайтеся спокусі занадто довго спати. Восьми годинного сну вистачить із головою.

Як у домашніх умовах позбутися головного болю

Нестача сну. Усім добре відомо, що сон відіграє найважливішу роль у підтримці здоров’я. Коли ви спите посилюються регенеративні функції, гормональна система починає синтезувати певні гормони, налагоджуються обмінні процеси тощо.  Якщо мало спати, ризик появи цефалгії зростає. Порушується робота центральних систем, які безпосередньо впливають на самопочуття організму в період сну і неспання. У результаті чого виникає він… головний біль. Зазвичай після того, як ви трохи подрімаєте, цефалгія минає сама собою.

Зміна гормонального фону. Цей пункт більше стосується жінок, оскільки винним у появі цефалгії є гормон естроген. Саме з цієї причини представниці прекрасної половини більше страждають від мігрені, ніж чоловіки. Під час вагітності, місячних, менопаузи, а також у період статевого дозрівання дисбаланс естрогену може стати причиною появи болю в голові.

Цікаво на тему: Збій системи: що робити в разі гормонального дисбалансу

Психосоматика. Такі емоційні стани, як депресія і підвищена тривожність теж можуть позначитися на самопочутті.

Вегето-судинна дистонія. Цей стан характеризується порушенням балансу в роботі вегетативної нервової системи. Багато писати про це захворювання не стану, оскільки нас цікавить лише ймовірність появи головного болю при ВСД. І він таки є однією з найчастіших скарг пацієнтів, які страждають від вегето-судинної дистонії.

Підвищення артеріального тиску. Гіпертоніки добре знають, коли починає боліти голова в певному місці (потилиця), потрібно терміново виміряти тиск, бо з великою ймовірністю він підвищується.

Запальні процеси в головному мозку і носових пазухах. Як ви вже здогадалися, в цьому разі цефалгія виникає на тлі інфекційних захворювань. Наприклад, головний біль може спровокувати менінгіт, гайморит, синусит тощо.

Шукай EVA Blog в Instagram

Патології шийного відділу хребта. Цефалгія з’являється через перетискання хребетної артерії, яка постачає головний мозок кров’ю, а також унаслідок защемлення корінців нервів. Тому, якщо у вас остеохондроз, протрузія або грижа міжхребцевих дисків, є ризик зіткнутися з мігренню.

Травми голови та хребта. У цих випадках сильний головний біль буде тимчасовим супутником вашого стану, поки організм не відновиться.

Офтальмологічні захворювання. Здавалося б, як патології органів зору можуть вплинути на виникнення головного болю? Виявляється, ще і як можуть! В основному до нього схильні люди з глаукомою, астенопією, астигматизмом, іридоциклітом.

Комп’ютерний зоровий синдром

Комп’ютерний зоровий синдром. Якщо ви багато часу проводите за комп’ютером або гаджетами, то, скоріш за все, вже не раз стикалися з головним болем. Втома органів зору, сухість в очах, зміна постави, біль у плечах, шиї та, як наслідок, головний біль – усе це свідчить про те, що потрібно робити більше перерв, трохи розминатися, не нехтувати зоровою гімнастикою та менше часу проводити перед екранами моніторів.

Цікаво на тему: Цифрова залежність: як бути власником свого гаджета, а не навпаки

Прийом або припинення прийому деяких лікарських засобів. Нажаль, ніхто з нас не застрахований від побічних ефектів медикаментів, які якраз і проявляються у вигляді цефалгії. Також погіршення самопочуття може спостерігатися через передозування, надто тривале вживання ліків (абузусний головний біль) і різка їх відміна. Тому не зловживайте медпрепаратами та чітко дотримуйтесь інструкції щодо їх застосування.

Вживання алкоголю. Крім того, що спиртні напої зневоднюють організм і призводять до дисбалансу важливих мікроелементів, так вони ще й можуть стати причиною спазму судин. Варто злегка перебрати, як на ранок голова просто розколюється.

Метеочутливість. Багато людей дуже чутливі до зміни погоди, коливань температури й атмосферного тиску. Їхніми частими супутниками стають болі в ділянці голови.

Зовнішні чинники

Зовнішні чинники. Їх просто не можна виключати зі списку! Шапки, тугі пов’язки та інші аксесуари, які здавлюють голову, можуть стати причиною цефалгії. У цьому випадку вислів “краса вимагає жертв” не працює, адже хто захоче мучитися з головним болем?

Цікаво на тему: Чому ваше тіло набрякає і як із цим боротися?

Також всі вищезазначені причини виникнення головного болю лікарі розділяють на два види:

  1. Первинна – трапляється набагато частіше (95-98% від усіх випадків цефалгії), з’являється сам по собі та не пов’язаний з іншими патологіями в організмі.
  2. Вторинна – виникає внаслідок захворювань і травм.

Залежно від цього лікарем призначається лікування.

Класифікація головного болю

Про що може свідчити виникнення періодичного або постійного болю в тій чи іншій частині голови? Нумо дізнаватися.

Головний біль напруги

Головний біль напруги

Це один із поширених типів головного болю, який з’являється внаслідок перенесеного стресу або через перенапруження м’язів. Ви одразу його зможете визначити – легкий або помірний біль, що супроводжується відчуттям здавленості, наявності каски або обруча на голові. Прості знеболювальні добре справляються з головним болем напруги.

Гіпертонія

Гіпертонія

Підвищений артеріальний тиск одразу дається взнаки – біль, що давить і пульсує, в ділянці потилиці. Після стабілізації кров’яного тиску головний біль минає.

Мігрень

Мігрень

Біль, як правило, зосереджується в одній половині голови й має пульсуючий характер. Напади мігрені можуть бути періодичними й тривати від кількох годин до кількох днів. Стан може супроводжуватися світлобоязню, нудотою і блювотою, гіперчутливістю до звуків.

Мігрень виникає найчастіше у жінок унаслідок гормонального дисбалансу і на тлі перенесеного стресу. При такому стані знеболювальні препарати можуть бути малоефективними, приглушуючи біль лише злегка. Тому краще записатися на прийом до лікаря, провести обстеження і виявити причину мігрені.

Цікаво на тему: Вихідний для організму: що потрібно знати про розвантажувальний день

Кластерний або пучковий біль

Кластерний або пучковий біль

Це досить рідкісний, але за своїми відчуттями найрізкісніший, найінтенсивніший і найпронизливіший головний біль. Він виникає раптово й охоплює лише одну частину голови, найчастіше біля ока. Цей стан супроводжується сльозогінністю, припливом крові до голови, закладеністю носа. Напади можуть тривати від 15 хвилин до кількох годин і з’являтися з певною періодичністю.

На сьогодні немає офіційної причини, що викликає пучковий біль. Його лікування ускладнюється через раптові напади, які краще купірувати одразу, щоб полегшити стан. Лікарі зазвичай призначають місцеві анестетики, киснетерапію, а також профілактичне лікування для уникнення повторних нападів.

Шийний остеохондроз

Шийний остеохондроз

Різкий головний біль охоплює потиличну та скроневу ділянки, також виникають больові відчуття в шиї. Він може бути досить тривалим, тому не відкладайте візит до лікаря. Розпочавши лікування остеохондрозу, ви зможете розпрощатися з головним болем.

Цікаво на тему: Центр мого світу: чому здоров’я спини таке важливе?

Грип, ГРЗ, ГРВІ

Грип, ГРЗ, ГРВІ

Ці інфекційні захворювання супроводжуються інтоксикацією організму, внаслідок чого з’являється головний біль у лобовій частині та зоні очей. Не забуваємо, що до цих симптомів додаються ще озноб, висока температура і ломота в тілі. Такий вид головного болю минає після приймання жарознижувальних.

Як у домашніх умовах позбутися головного болю

Спочатку проаналізуйте ситуацію і ще раз зверніться до карти головного болю, про яку я писала вище. Є випадки, коли самолікування не тільки не допоможе, але, навпаки, погіршить ситуацію.

Так, можна прийняти таблетку знеболювального, але якщо причина криється в підвищеному артеріальному тиску, то дива чекати не варто. Ви тільки втратите дорогоцінний час і не зможете купірувати вчасно гіпертонічний криз. Тому краще не жартуйте із цим.

Як у домашніх умовах позбутися головного болю - 1

А от мінімізувати ризик появи цефалгії можна:

  • займайтеся фізичною активністю;
  • робіть перерви під час роботи за комп’ютером;
  • відмовтеся від алкоголю і пийте більше води;
  • уникайте стресів;
  • налагодьте режим сну;
  • запишіться на масаж;
  • стежте за станом здоров’я.

Цікаво на тему: Основні причини появи та лікування заїд у куточках рота

Коли варто звернутися до лікаря

Коли варто звернутися до лікаря

Щоденні головні болі мають насторожити. Навіть невелика його періодичність – привід для занепокоєння. Пройшовши повне обстеження і виявивши причину, ви зможете  розпрощатися з головним болем, який так докучав!

Головний біль не повинен бути головним у вашому житті, тому дійте на випередження – записуйтеся до лікаря і позбувайтеся його якомога швидше!

Читайте також:

25 Вересня / 2023 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
0-Як-кава-впливає-на-шкіру
11 Березня / 2024 Жіноче здоров'я