Чому ваше тіло набрякає і як з цим боротися?

Ймовірно, немає людини, яка б не стикалася з набряками у своєму житті.

Коли говорять про набряки, то мають на увазі збільшення якоїсь області тіла й накопичення в ній рідини. Що відбувається: дрібні кровоносні судини пропускають рідину в навколишні тканини, вона накопичується і тканини збільшуються в розмірах.

Це реакція тіла на безліч впливів, наприклад, укус комахи, забій. Так виникають зовнішні локальні набряки, які відносно легко пов’язати з причиною їх виникнення й усунути.

Час читання: 3 хвилини та апельсиновий фреш 🥃

статья доступна на русском языке

Якщо ви знаєте, що укуси певних комах викликають алергію, краще запастися антигістамінними засобами перед поїздкою кудись. Навіть якщо невідомо, які саме комахи водяться в місці приїзду, краще взяти ліки з собою.

Набряклість обличчя та тіла

Як дізнатися, що ви набрякаєте

Може здатися дивним, та не завжди можна зрозуміти, що ви набрякаєте. Якщо маєте сумніви, зверніть увагу на те, чи залишаються на шкірі сліди при натисканні на неї. Якщо на частки секунди ямка зберігається, ймовірно, що відбувається набрякання.

Подивіться, чи залишаються сліди від взуття й одягу на шкірі. А також на різницю в розмірі суглобів рук і ніг вранці та ввечері: чи не збільшуються вони наприкінці дня?

Звідки беруться внутрішні набряки

Причини появи внутрішніх набряків
Внутрішні набряки можуть з’явитися як реакція на медикамент, алерген, запалення або наслідок серйозного пошкодження. З’являтися вони можуть швидко або повільно, в супроводі інших симптомів або без них.

Якщо ви відчуваєте біль у грудях, у вас утруднене дихання, є запаморочення, зателефонуйте до швидкої допомоги. Однак іноді людина взагалі не помічає, що набрякає, тому що це відбувається поступово та безсимптомно. Шкіра може почати боліти, лущитися та свербіти, і тільки після цього людина звертає увагу на те, що це місце, взагалі-то, збільшилося в розмірах.

Набряки часто супроводжують вагітність і похилий вік, а також з’являються перед критичними днями. Можна помітити, що при натисканні на шкіру на тілі лишаються ямки, і ви перестали почуватися комфортно в тому самому взутті.

Проблеми з нирками, лімфатичною або серцево-судинною системою, онкологічні захворювання можуть стати причиною набряків як усього тіла, так і окремих частин.

Цікаво по темі: Як прибрати набряклість з обличчя: 7 перевірених способів

Як упоратися з набряками самостійно

Як позбутися набряків самостійно

Якщо ви не знайшли серйозних причин ваших набряків, можна спробувати скоригувати свій спосіб життя. Приймати діуретики самостійно або пити набагато більше води, щоб позбутися набряків, може не дати бажаного результату й навіть небезпечно.

Само собою: якщо у вас алергічні набряки, намагайтеся не контактувати з алергеном або його «родичами». Наприклад, при алергії на один вид горіхів будьте обережні з іншими горіхами, а також агресивними алергенами, такими як мед і екзотичні для вас фрукти.

Зловживання деякими продуктами на кшталт цукру, какао або цитрусових може посилити симптоми алергії на інші продукти.

Цікаво по темі: Продукти для здорового харчування: основні поради

Кухонна сіль

Сіль - причина набряклості
Замість цього спробуйте знизити кількість кухонної солі, яку ви вживаєте. Вона може збільшити кількість рідини, що накопичується клітинами, і привести до набряклості.

Рекомендована кількість солі — менше 1 чайної ложки (2 мг). Якщо це не допомогло позбутися набряків, використовуйте ще менше солі: швидше за все, ви споживаєте більше з готових продуктів.

Хорошим рішенням буде не купувати готову їжу: ковбаси, сосиски, бекон, готові супи, кетчупи та соуси. Оскільки позбутися солі в них неможливо, ви ризикуєте перевищити допустимі норми.

Перерви в русі або на рух

Фізична активність при набряках
Якщо ваша робота передбачає постійне сидіння в одній позі або тривале стояння, ноги можуть почати набрякати. Згодом це може привести до хронічної втоми, утруднення в рухах.

Почніть регулярно розминатися, наприклад, вставати, потягуватися й ходити кожну годину з тих, що сидите. Якщо не можете запам’ятати, коли час вставати, поставте нагадування в смартфон. Згодом рух стане звичкою й нагадування не будуть потрібні.

Тим, чия робота передбачає постійний рух або стояння в одній позі (вчителі, кур’єри), теж краще робити перерви, щоб змінити положення. Добре, якщо у вас вийде посидіти або полежати, піднявши ноги вгору. Якщо це неможливо, розминайтеся, присідаючи, потягуючись, обертаючи суглобами, носіть компресійну білизну.

Шукай EVA Blog в Instagram

Якщо маєте зайву вагу, почніть потроху знижувати її. Не обов’язково піддавати тіло агресивним навантаженням. Достатньо додавати по 10–15 хвилин щоденного руху щотижня. І прибрати зі свого денного раціону біля 250 ккал (приклад — кава лате і пара печива).

Якщо ж ви, навпаки, дуже активні, набряки можуть з’явитися від надмірного фізичного навантаження. Помітили, що набрякають суглоби на ногах? Зробіть невелику перерву в пробіжках, змініть навантаження, не забувайте розминатися та розтягуватися.

Цікаво по темі: Зарядка в офісі: вправи, які легко виконати на робочому місці

Правильне взуття й компресійна білизна

Взуття та компресійна білизна при набряках
Важливо пам’ятати, що для кожного виду активності є своє спортивне взуття: бігові або тренувальні кросівки відрізняються ступенем жорсткості, висотою каблука. Не кажучи вже про те, що взуття на високих підборах в принципі не призначене для ходіння весь день (максимум — дві години).

При підборі взуття враховуйте також пронацію (нахил ступні) та плоскостопість, якщо вона є. У деяких спортивних магазинах можна пройти короткий тест, після якого ви підберете собі взуття й устілки з урахуванням вашої анатомії.

Якщо маєте варикоз, фізичне навантаження піде на користь — це те, що утримає його від розвитку.

Ви можете відчувати сильну втому в ногах і набряки вечорами. Раджу використовувати компресійну білизну. Залежно від того, які частини тіла втомлюються та набрякають, можна купити компресійні шкарпетки, гольфи, панчохи, рукави. Або ж повністю компресійний спортивний костюм чи білизну.

Якщо ви часто літаєте літаком навіть на близькі відстані, компресія врятує від набряклих утомлених ніг після прильоту. Носіть зручну білизну на зразок спортивної майки з низьким рівнем підтримки замість бюстгальтера, який давить і може порушувати відтік лімфи.

Висновки

Лікування набряклості
Набряки — стан, при якому капіляри пропускають рідину до навколишніх тканин, що викликає їхнє збільшення. Причин набряків безліч, і якщо ви сумніваєтеся або помітили проблеми з диханням, болі в серці, краще якомога швидше звернутися до лікаря.

Якщо набряки не пов’язані з якимись захворюваннями, постарайтеся скоригувати своє харчування та спосіб життя. Найчастіше набряки викликають зловживання сіллю, малорухливий спосіб життя, тривале перебування в одній позі (стояча робота).

Робіть перерви, чергуючи положення тіла, й носіть компресійну білизну. Це допоможе вам не лише позбутися набряків, але й почуватися більш енергійно.

 

Читайте також:

26 Листопада / 2021 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
ТОП-10 продуктів з високим вмістом заліза
3 Серпня / 2022 Жіноче здоров'я
Що таке ОКР і чим воно небезпечне
18 Вересня / 2023 Жіноче здоров'я
VISUAL by EVA