5 найсмачніших рецептів окрошки, які варто приготувати

Окрошка – це така неоднозначна страва. Є два табори: ті, хто вважають, що окрошка – найкращий літній суп, який тільки-но можна вигадати 😏 і ті, хто впевнені, що це взагалі не страва, а олів’є, залите водою 😅.

Якщо ти відкрила цю статтю і вже читаєш, то явно не в таборі аб’юзерів окрошки, а, як і я, любиш відкрити сезон п’ятилітровою каструлькою супу. 

1-5-найсмачніших-рецептів-окрошки

Рецептів окрошки стільки ж, скільки рецептів борщу. Хтось додає редиску, хтось вважає, що вона там зайва. А скільки варіантів і дебатів на чому робити окрошку. Ну, загалом ти вже зрозуміла, що тут одним рецептом не обійтися. Тому, щоб у тебе не залишилося запитань, я зібрала найтоповіші рецепти.

На чому і з чим готувати окрошку?

Існує величезна кількість рецептів на чому і з чим готувати окрошку. Я тобі розповім про найпопулярніші. В принципі, обираючи рецепт, ти можеш комбінувати наповнення і «заправку». 

2-5-найсмачніших-рецептів-окрошки

Не сперечаюся, існують ідеальні поєднання, але якщо ти любиш експерименти – вперед, не зупиняй себе і спробуй усе. Візьми ті компоненти, які подобаються, тільки «БАЗУ» не змінюй (яйця, картопля, огірок), і доповни страву. Наприклад, у рецепті відсутня редиска, але ти її любиш – додавай, зайвою вона не буде. Або, навпаки, ти її не любиш – сміливо прибирай.

3-5-найсмачніших-рецептів-окрошки

Варіантів на чому готують окрошку багато – про це я вже говорила. Пропоную розглянути основні та найпопулярніші:

  • на кефірі;
  • на квасі;
  • на сметані;
  • на сироватці;
  • на бульйоні;
  • на пиві.

4-5-найсмачніших-рецептів-окрошки

Основних і додаткових інгредієнтів так само вистачає:

  • з ковбасою – це класика;
  • м’ясна;
  • з лососем;
  • пісна з грибами;
  • з редискою.

Instagram_02_Blog

Кулінарна лекція на тему «Історія окрошки» закінчена, переходимо до найцікавішого – рецептів. Подивимося найпопулярніші, гадаю, ти зможеш вибрати для себе найкращий.

Цікаво на тему: Десерти зі смаком дитинства: 7 найкращих рецептів

Технологія приготування окрошки

5-5-найсмачніших-рецептів-окрошки

Усі рецепти окрошки готуються однаково, незалежно від компонентів. Нижче покрокова інструкція, яка підійде під будь-який із них.

1. Підготувати всі необхідні продукти в потрібній кількості.

2. Картоплю та яйця помити та зварити:

  • картопля готується – 20-25 хвилин (залежить від розміру);
  • яйця варяться – 8-10 хвилин.

3. Остиглу картоплю і яйця, а також решту овочів – нарізати кубиками. Зелень подрібнити.6-5-найсмачніших-рецептів-окрошки

4. Склади всі нарізані інгредієнти у велику миску або каструлю, в якій буде окрошка.

5. Додай основу (квас, кефір тощо).

6. Усе змішай, посоли та поперчи на свій смак.

Ці шість кроків – основа для приготування, мінятися будуть тільки компоненти: ковбаса чи курка, квас чи кефір. Рухаємося далі, подивимося пропорції та інгредієнти для кожного рецепта.

ТОП найпопулярніших рецептів окрошки

Класична окрошка на кефірі

Я тобі чесно скажу, скільки варіантів окрошок – стільки ж і людей, які вважають, що саме цей варіант класичний. Окрошка з ковбасою на кефірі найчастіше зустрічається в закладах і, напевно, її найчастіше готують уперше. Менш специфічна – тому й класична.

7-5-найсмачніших-рецептів-окрошки

Інгредієнти для 4 порцій:

  • кефір – 1 л;
  • картопля – 2 шт. (200 г);
  • яйця – 4 шт;
  • огірок свіжий – 2 шт. (200 г);
  • редис – 200 г;
  • ковбаса варена – 200 г;
  • цибуля зелена – 1 пучок;
  • зелень кропу – 1/2 пучка;
  • зелень петрушки – 1/2 пучка;
  • перець чорний мелений – 1 щіпка (на свій смак);
  • сіль – 1 ч. л (на свій смак).

Приготування дивимося вище ☝️

Цікаво на тему: Вечір індійської кухні: готуємо дал, каррі та бурфі

Окрошка на квасі

Хто любить окрошку на квасі – ставимо лайк ♥️. Я загалом дуже люблю квас, особливо домашній, бо він не такий солодкий. Зізнаюся чесно, сама ніколи не готую цей варіант окрошки, а от поїсти її десь у закладі дуже люблю.

8-5-найсмачніших-рецептів-окрошки

Інгредієнти для 6 порцій:

  • квас темний – 1,5 л;
  • картопля – 3 шт. (300 г);
  • ковбаса варена – 300 г;
  • огірки – 2-3 шт. (200 г);
  • яйця – 3 шт;
  • цибуля зелена – 1 пучок;
  • кріп свіжий – 1 пучок (можна петрушку);
  • перець чорний мелений – 1 щіпка (на свій смак);
  • сіль – 1 ч. л (на свій смак).

Додатково (спойлер – так смачніше) під час подачі в кожну порцію додавати ложку сметани й трохи гірчиці. Гірчиця додає трохи пікантної гостроти.

Приготування дивимося вище ☝️

Окрошка на сироватці

Окрошка на сироватці – це спогад про поїздку в село до бабусі. Раніше я її могла скуштувати лише у неї в гостях, тому що в місті ніде було купити сироватку, але зараз цієї проблеми немає. Але бабусина все одно смачніша.

9-5-найсмачніших-рецептів-окрошки

Інгредієнти для 4 порцій:

  • сироватка – 1 л;
  • ковбаски копчені (мисливські) – 200 г;
  • картопля – 3 шт. (300 г);
  • огірки – 3 шт. (300 г);
  • яйця – 3 шт;
  • сметана (15 %) – 200 г;
  • цибуля зелена – 1/2 пучок;
  • кріп свіжий – 1/2 пучок (можна петрушку);
  • перець чорний мелений – 1 щіпка (на свій смак);
  • сіль – 1 ч. л (на свій смак).

Приготування дивимося вище ☝️

Цікаво на тему: 7 рецептів смачних і легких у приготуванні супів

Окрошка на мінеральній воді

Окрошка на мінералці – мій фаворит у цих перегонах. Саме варіацію окрошки на мінеральній воді я готую найчастіше. Ділюся своїм перевіреним рецептом.

10-5-найсмачніших-рецептів-окрошки

Інгредієнти для 4 порцій:

  • мінеральна вода (сильногазована) – 1 літр;
  • картопля – 3 шт. (300 г);
  • яйця – 5 шт;
  • редис – 300 г;
  • огірки – 3 шт. (300 г);
  • ковбаса варена – 300 г;
  • зелена цибуля – 1 пучок;
  • кріп – 1/2 пучка;
  • петрушки – 1/2 пучка;
  • гірчиця (гостра) – 1 ст. ложка;
  • сметана 15% – 200 г;
  • сіль – 1 ч. л (за смаком).

Порада: наріж усі інгредієнти в миску, після додай сметану, гірчицю і сіль, змішай усе як салат. І тільки тепер додай мінеральну воду. Якщо зробиш у зворотному порядку, змішати сметану у воді буде нелегко.

Приготування дивимося вище ☝️

Окрошка на бульйоні

Так, і такий варіант має право на життя. Особливо він підходить тим, хто купив усі інгредієнти для приготування, крім кефіру… – чисто про мене історія. Якщо ти ще жодного разу не куштувала такий варіант окрошки – час настав. 

11-5-найсмачніших-рецептів-окрошки

Інгредієнти для 4 порцій:

Для бульйону:

  • курка (будь-яка частина) – 1 кг;
  • морква – 1 шт. (100 г);
  • цибуля ріпчаста – 1 шт. (150 г);
  • сіль – 1 ч. л;
  • перець горошком – 8-10 шт;
  • лавровий лист – 3-4 шт;
  • вода – 2 л.

12-5-найсмачніших-рецептів-окрошки

Для окрошки:

  • картопля – 3 шт. (300 г);
  • морква – 1 шт. (100 г);
  • редис – 100 г;
  • яйця – 2 шт;
  • майонез – 30 г;
  • гірчиця – 1 ч. л;
  • сіль – 1 ч. л (за смаком);
  • перець чорний мелений – 1 щіпка (за смаком);
  • кріп свіжий – 1/2 пучок;
  • сметана (або кефір) – 150 мл.

Як варити бульйон?

Насправді тут усе максимально просто. Єдиний коментар від мене – це якщо ти хочеш нормальну кількість м’яса в окрошці й не дуже хочеш морочитися з відділенням м’яса від кістки – бери філе. Переходимо до рецепту смачного бульйону, який підійде не тільки для приготування окрошки.

13-5-найсмачніших-рецептів-окрошки

  1. Промиваємо курку – можемо використовувати стегна, філе, ніжки. У велику каструлю складаємо птицю.
  2. Овочі (цибулю і моркву) необхідно почистити, промити та розрізати на 2-4 частини – це залежить від розміру цибулі/моркви. Підготовлені овочі відправляємо до курки в каструлю.
  3. Додаємо лавровий лист, горошки перцю і сіль – заливаємо двома літрами води.
  4. Ставимо каструлю на великий вогонь. Доводимо до кипіння.
  5. Знімаємо піну, що утворилася, прикручуємо вогонь на мінімальний і варимо ще 30-40 хвилин. Час приготування залежить від обраної частини курки та її розміру.
  6. Готовий бульйон необхідно процідити й охолодити.

***м’ясо нам знадобиться для окрошки.

Цікаво на тему: Рецепти улюблених страв авторів EVA Blog

Спосіб приготування

Не сильно відрізняється від усіх інших варіантів, але є нюанси, про які зараз розповім.

14-5-найсмачніших-рецептів-окрошки

  1. Усі овочі та яйця необхідно промити та відварити – тут усе без змін.
  2. Охолоди овочі та яйця – теж нічого нового.
  3. Яйця почистити й відокремити білок від жовтка. Білок ріжемо кубиками й відправляємо в миску або каструлю, в якій плануємо змішувати всі інгредієнти.
  4. Жовток, дрібку солі та майонез змішуємо до однорідної консистенції в невеликій ємності.
  5. Ну, а тепер усе, як і в інших рецептах: порізати все кубиками, подрібнити зелень, змішати, додати сметану/кефір і залити холодним бульйоном.

Ось і все, смачного!

Так-так-так… вибрати є з чого. Хочеш на кефірі – будь ласка, на мінеральній воді – не питання, на бульйоні – і таке є. Про свій улюблений варіант я написала, а ти якому віддаєш перевагу?

1 Корисна стаття-1200х200_01_ukr

29 Травня / 2025 Здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


Період перевірки reCAPTCHA закінчився. Будь ласка, перезавантажте сторінку.

  1. Яна

    Окрошку на айрані чи тані ще можна готувати:)

1280x280_ukr (1)