Окрошка – це така неоднозначна страва. Є два табори: ті, хто вважають, що окрошка – найкращий літній суп, який тільки-но можна вигадати 😏 і ті, хто впевнені, що це взагалі не страва, а олів’є, залите водою 😅.
Якщо ти відкрила цю статтю і вже читаєш, то явно не в таборі аб’юзерів окрошки, а, як і я, любиш відкрити сезон п’ятилітровою каструлькою супу.
Рецептів окрошки стільки ж, скільки рецептів борщу. Хтось додає редиску, хтось вважає, що вона там зайва. А скільки варіантів і дебатів на чому робити окрошку. Ну, загалом ти вже зрозуміла, що тут одним рецептом не обійтися. Тому, щоб у тебе не залишилося запитань, я зібрала найтоповіші рецепти.
Існує величезна кількість рецептів на чому і з чим готувати окрошку. Я тобі розповім про найпопулярніші. В принципі, обираючи рецепт, ти можеш комбінувати наповнення і «заправку».
Не сперечаюся, існують ідеальні поєднання, але якщо ти любиш експерименти – вперед, не зупиняй себе і спробуй усе. Візьми ті компоненти, які подобаються, тільки «БАЗУ» не змінюй (яйця, картопля, огірок), і доповни страву. Наприклад, у рецепті відсутня редиска, але ти її любиш – додавай, зайвою вона не буде. Або, навпаки, ти її не любиш – сміливо прибирай.
Варіантів на чому готують окрошку багато – про це я вже говорила. Пропоную розглянути основні та найпопулярніші:
Основних і додаткових інгредієнтів так само вистачає:
Кулінарна лекція на тему «Історія окрошки» закінчена, переходимо до найцікавішого – рецептів. Подивимося найпопулярніші, гадаю, ти зможеш вибрати для себе найкращий.
Цікаво на тему: Десерти зі смаком дитинства: 7 найкращих рецептів
Усі рецепти окрошки готуються однаково, незалежно від компонентів. Нижче покрокова інструкція, яка підійде під будь-який із них.
1. Підготувати всі необхідні продукти в потрібній кількості.
2. Картоплю та яйця помити та зварити:
3. Остиглу картоплю і яйця, а також решту овочів – нарізати кубиками. Зелень подрібнити.
4. Склади всі нарізані інгредієнти у велику миску або каструлю, в якій буде окрошка.
5. Додай основу (квас, кефір тощо).
6. Усе змішай, посоли та поперчи на свій смак.
Ці шість кроків – основа для приготування, мінятися будуть тільки компоненти: ковбаса чи курка, квас чи кефір. Рухаємося далі, подивимося пропорції та інгредієнти для кожного рецепта.
Я тобі чесно скажу, скільки варіантів окрошок – стільки ж і людей, які вважають, що саме цей варіант класичний. Окрошка з ковбасою на кефірі найчастіше зустрічається в закладах і, напевно, її найчастіше готують уперше. Менш специфічна – тому й класична.
Інгредієнти для 4 порцій:
Цікаво на тему: Вечір індійської кухні: готуємо дал, каррі та бурфі
Хто любить окрошку на квасі – ставимо лайк ♥️. Я загалом дуже люблю квас, особливо домашній, бо він не такий солодкий. Зізнаюся чесно, сама ніколи не готую цей варіант окрошки, а от поїсти її десь у закладі дуже люблю.
Інгредієнти для 6 порцій:
Додатково (спойлер – так смачніше) під час подачі в кожну порцію додавати ложку сметани й трохи гірчиці. Гірчиця додає трохи пікантної гостроти.
Окрошка на сироватці – це спогад про поїздку в село до бабусі. Раніше я її могла скуштувати лише у неї в гостях, тому що в місті ніде було купити сироватку, але зараз цієї проблеми немає. Але бабусина все одно смачніша.
Інгредієнти для 4 порцій:
Цікаво на тему: 7 рецептів смачних і легких у приготуванні супів
Окрошка на мінералці – мій фаворит у цих перегонах. Саме варіацію окрошки на мінеральній воді я готую найчастіше. Ділюся своїм перевіреним рецептом.
Інгредієнти для 4 порцій:
Порада: наріж усі інгредієнти в миску, після додай сметану, гірчицю і сіль, змішай усе як салат. І тільки тепер додай мінеральну воду. Якщо зробиш у зворотному порядку, змішати сметану у воді буде нелегко.
Так, і такий варіант має право на життя. Особливо він підходить тим, хто купив усі інгредієнти для приготування, крім кефіру… – чисто про мене історія. Якщо ти ще жодного разу не куштувала такий варіант окрошки – час настав.
Інгредієнти для 4 порцій:
Для бульйону:
Для окрошки:
Як варити бульйон?
Насправді тут усе максимально просто. Єдиний коментар від мене – це якщо ти хочеш нормальну кількість м’яса в окрошці й не дуже хочеш морочитися з відділенням м’яса від кістки – бери філе. Переходимо до рецепту смачного бульйону, який підійде не тільки для приготування окрошки.
***м’ясо нам знадобиться для окрошки.
Цікаво на тему: Рецепти улюблених страв авторів EVA Blog
Спосіб приготування
Не сильно відрізняється від усіх інших варіантів, але є нюанси, про які зараз розповім.
Ось і все, смачного!
Так-так-так… вибрати є з чого. Хочеш на кефірі – будь ласка, на мінеральній воді – не питання, на бульйоні – і таке є. Про свій улюблений варіант я написала, а ти якому віддаєш перевагу?
Ім'я користувача: | |
---|---|
Номер картки лояльності: | |
Бонусів на рахунку: | |
Кешбек-бонусів на рахунку: |
Окрошку на айрані чи тані ще можна готувати:)