Здавалося б, що може бути простіше – зварити яйце😐 Але на практиці у багатьох з цим виникають труднощі, особливо коли потрібна конкретна текстура жовтка. Якщо хочеш дізнатися, як завжди отримувати рідкий жовток, кремову текстуру для супів, салатів або звичайне нормальне яйце круто без синьо-фіолетово-сірого неприємно пахнучого жовтка – цей міні гайд special for you😉
Нумо швидко пробіжимося по найпоширеніших питаннях.
Чи впливає на час варіння категорія яйця?
Так, впливає. І, до речі, тут є один дуже важливий нюанс. У більшості кулінарних таблиць з часом варіння яєць, що гуляють інтернетом, маються на увазі яйця категорії M (близько 53-63 г). Відповідно, L і XL потрібно тримати приблизно на 30-60 секунд довше, S – на 30 секунд менше. Однак якщо тобі, наприклад, потрібно просто зварити яйце на сніданок плюс-мінус з рідким або майже рідким жовтком, то всі ці нюанси можна сміливо пропускати.
Чи правильно варити яйця в дуже киплячій воді?
Ні! Бурління – це не тільки різкі удари об стінки каструлі, потріскана шкаралупа тощо. При такому методі варіння ті самі “шпаргалки” у вигляді таблиць не працюють, оскільки вони передбачають слабке кипіння води, щоб вона лише трохи тремтіла. Ну це, знову-таки, актуально лише за бажанням отримати ідеально точну ту чи іншу консистенцію яйця.
Чому на яйці лопається шкаралупа при варінні?
Основні причини три: різкий перепад температури (холодне яйце в окріп), мікротріщини, що вже були на шкаралупі, й занадто активне кипіння.
Цікаво на тему: 8 оригінальних страв з яєць
Навіщо солити воду при варінні яйця?
Це робиться для страховки на випадок, якщо шкаралупа лопне в момент, коли білок ще слабо схопився. При наявності солі у воді білок схопиться швидше й не витече за межі шкаралупи. Це ніяк не впливає на смак, але рятує зовнішній вигляд яйця в разі форс-мажору.
Навіщо додають оцет при варінні яйця пашот?
Все просто. При додаванні оцту білок згортається швидше й не розповзається. Чи можна зварити яйце пашот без оцту? Легко. Просто яйце вийде не таке гарне, а приплюснуте. І ще один момент – абсолютно не обов’язково робити всілякі вихори в центрі каструлі при варінні пашота. Без усіх цих “танців з бубном” все чудово вариться.
Цікаво на тему: Вечір китайської кухні: апельсинова курка, баоцзи та кокосовий пудинг
Як варити яйце методом “відразу в окріп”?
Повільно опусти яйце кімнатної температури в киплячу воду – ось і весь секрет, який дозволяє уникнути тріснутої шкаралупи. Одні твердять, що це єдино правильний метод варіння, бо він дозволяє більш точно контролювати ступінь приготування яйця. А інші просто кидають яйця в холодну воду, доводять до кипіння, варять і отримують той же результат. Обидва варіанти повністю робочі й тут немає ніякого “правильно, не правильно”.
Об’єм води в каструлі (якщо вариш яйця не відразу в окропі), категорія яєць, температурний режим, температура самого яйця – все це, звичайно ж, впливає на час варіння. Ось і виходить, що сусідка варить круто 12 хвилин, а ти 10 хвилин – в обох яйця👍, але суперечка, чия “технологія” правильніша, не вщухає😁
Ось, тримай класичну таблицю з часом і ступенем готовності варених яєць. Невелика розбіжність у часі – це та сама похибка на вагу яйця і його початкову температуру.
Ступінь готовності | Час після закипання (холодна вода) | Час після занурення (окріп) |
Некруте | 4-5 хвилин | 5-5,5 хвилин |
У мішечок | 5,5-6,5 хвилини | 7-7,5 хвилин |
Напівкруте | 8-9 хвилин | 8-9 хвилин |
Круте | 10-11 хвилин | 10-11 хвилин |
Варити відразу в окропі для мене особисто якось незручно через те, що потрібно діставати яйця з холодильника та чекати, поки вони нагріються. Тому завжди починаю варити в холодній воді, але з парою нюансів:
Варимо 4,5 хвилини й відразу перекладаємо в холодну воду. Тут не буде ніякого сирого білка, виключно рідкий жовток😋 Якщо хочеш отримати напіврідку текстуру жовтка, яка ідеально підійде для багатьох салатів або того ж рамена, то вари яйце 5,5-6 хвилин.
Вже щільний жовток, але ще не розвалюється на крихту від найменшого дотику. Дуже непоганий варіант для багатьох страв, салатів, а також на випадок, якщо ти не любиш рідкий жовток, але й повністю зварений не особливо подобається. Це – золота середина. Вари 8-8,5 хвилин і далі в холодну воду.
Повністю зварений гарний жовток з відмінною текстурою. Без натяку на “синюшність” і запаху переварених яєць. Приготування займе 10,5-11 хвилин і, звичайно ж, обов’язково з окропу в холодну воду.
А у тебе часто трапляються “яєчні баталії”, коли в вареному яйці то білок всередині не зварився, то жовток тугий, як м’ячик для тенісу?🤬 І обов’язково поділися з нами в коментарях, в якій ти команді – рідкожовтників😎 чи сухожовтників🙃?
Ім'я користувача: | |
---|---|
Номер картки лояльності: | |
Бонусів на рахунку: | |
Кешбек-бонусів на рахунку: |
нарешті я дізналася, нашо треба солити воду, коли вариш яйця)) все життя так роблю (та й не тільки я, скоріш за все)), але не знала для чого саме. дякую!