Як правильно пити воду влітку: рекомендації нутріціолога

Про користь і важливість вживання достатньої кількості води для краси, здоров’я та молодості годі й говорити. Утім, не всі знають про те, яка вода та в якій кількості необхідна для нашого організму. На дворі спекотний серпень, тож для того, щоб ви змогли пережити останній місяць цього літа з найменшими втратами, Лєна Філатова, експерт EVA Blog зі здорового способу життя, розповість про те, скільки води правильно пити та як це краще робити.

* * *

Якщо ви усвідомлюєте важливість правильного режиму пиття, але спантеличені з приводу того, скільки і яку воду пити, тоді ця стаття для вас! Інформація, яку можна знайти в інтернеті, дійсно може заплутати. Одні джерела стверджують: потрібно пити два літри води. Інші не згодні: потрібно розрахувати свою норму. Треті джерела пишуть, що рахується вся вода, в тому числі, і з їжі. А четверті — що вода з їжі не рахується. Кому ж вірити? Давайте розбиратися разом, а ще — придумувати способи, як цю воду ненав’язливо ввести у свій режим.

Скільки води потрібно пити

ВООЗ говорить, що пити треба тоді, коли ви відчуваєте спрагу. І це правильно, але що робити, коли ви її не відчуваєте? Робота за комп’ютером, наприклад, пригнічує сигнали тіла: користувач може не пити й не ходити в туалет годинами (зате постійно жує). Деякі люди плутають сигнал «пити» з сигналом «їсти» та їдять соковиті фрукти замість того, щоб випити води. Також, звичка вийти на каву є більш популярною, ніж зустрітися за чашкою води, хоча кава є діуретиком й тому активно виводить її. Нарешті, нирки адаптуються до об’єму води й виводять її стільки, скільки ви споживаєте — ви не відчуєте спраги, навіть якщо звикли пити небагато.

Спостерігайте за собою. Підрахуйте кількість рідини, що ви випили протягом доби, й зіставте її з нормою — кількістю мілілітрів рідини, яку треба вживати щодоби. Її легко підрахувати за формулою:

ваша поточна вага × 30 мл

Що буде, якщо пити менше або більше?

Зловживання солодощами, вуглеводами й кавою збільшує потреби в рідині. Може бути так, що вам недостатньо того, що ви п’єте. В цьому випадку може погіршитися зір, ви відчуватимете сонливість, головний біль, з’являться запори. У довгостроковому періоді це загрожує сечокам’яною хворобою та іншими проблемами. Поживним речовинам недостатньо вологи, щоб розчинитися й бути доставленими по всьому організму. А токсини виводяться неефективно. Ось чому вода дуже важлива для здоров’я!

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

А буває й так, що хтось п’є більше своєї норми. Звикнувши до певного об’єму води, людина відчуватиме спрагу, поки не відновить його. Так можна випивати по 3–5 літрів щодня, перевищуючи свою норму в кілька разів. Це загрожує надмірним навантаженням на нирки, серцево-судинну систему й вимиванням водорозчинних вітамінів і мінералів.

Підрахуйте свою норму і плавно доведіть споживання до неї.

Яка вода рахується?

Вважається вся випита рідина, окрім деяких напоїв: кави, алкоголю. Також в денний гідробаланс враховується волога, отримана з їжі: овочів, фруктів, ягід, молочних продуктів, супів. Але ця волога знаходиться у зв’язаному стані й перш ніж використовувати, тілу потрібно її відокремити. Корисніше пити чисту воду, ніж їсти з цією метою суп. До того ж досить складно підрахувати, скільки такої вологи ви вжили, а скільки знадобилося для засвоєння продуктів.

Тому якщо вам захотілося пити або їсти, спочатку попийте води.

Як не забувати пити воду

Ви можете використовувати будь-який спосіб, який працює для вас. Наприклад, повісити яскравий стікер на екран комп’ютера з запискою «Попий води». Багатьом допомагають додатки-лічильники — вони нагадують про необхідність попити й рахують денний об’єм. Згодом, коли це стане звичкою, додаток не буде потрібним.

Найпростіший та ефективний спосіб — купити собі нову стильну пляшку для води. Краще, якщо вона буде яскрава та матиме відділення для фруктів — такі дозволяють робити фруктову воду. Поставте пляшку на помітне місце, тільки стежте, щоб вона була герметична й не залила вам клавіатуру. А щоб зробити воду більш цікавою, додайте до неї гілочки м’яти, шматочки імбиру, лимона та будь-які яскраві ягоди — полуницю, чорницю, ожину.

Значення води важко переоцінити. Іноді ви можете не відчувати спраги, наприклад, якщо звикли пити дуже мало або працюєте за комп’ютером, тому важливо якийсь час постежити за собою й налагодити водний баланс. Навчитися пити досить нескладно — це лише ще одна навичка, яку ви можете освоїти. Підготуйте гарну пляшку для води, урізноманітніть напій травами і ягодами. І не забувайте: спочатку щось або хтось повинні нагадувати вам, що пора попити, а коли звичка сформується, нагадування вже не знадобляться.

7 Серпня / 2018 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *