Пісні страви на вечерю: добірка цікавих рецептів

З 24 червня розпочинається Петрів піст, який триватиме 18 днів, тобто до 12 липня. У ці дні нам приходиться відмовлятися від деяких улюблених продуктів: під заборону потрапляють м’ясні та молочні страви, а також яйця. В окремі дні дозволяється вживання риби. Тож задля того аби вам було простіше скласти своє меню, сьогодні ми підготували кілька рецептів пісних страв на вечерю, які можна приготувати легко та швидко.

 

Салат з броколі, мигдалем та родзинками

 

Не всі знають, що капусту броколі можна не лише тушкувати або додавати до овочевих супів, але й використовувати в пісних салатах у сирому вигляді. У звичайні дні такий салат можна подавати з м’ясом та заправляти домашнім або магазинним майонезом. А на час посту спробуйте домашній пісний майонез з волоськими горіхами. Спробувавши цю вишукану пісну страву, ви обов’язково готуватимете її й у звичайні дні.

 

  • 1 голівка капусти броколі
  • 30 г мигдалю (або інших горішків)
  • 1 велике яблуко
  • 50 г родзинок
  • ½ червоної цибулі

 

Для заправки

  • 100 г пісного майонезу
  • 1 ч. л. меду
  • 1 ст. л. яблучного оцту
  • сіль за смаком

 

Пісний майонез

  • 100 г волоських горіхів
  • 1 ст. л. лимонного соку
  • 1 ч. л. гірчиці
  • 100 г соняшникової рафінованої олії
  • 100 г води
  • сіль, чорний перець, цукор за смаком

 

Приготування майонезу

  1. Горішки подрібніть у блендері.
  2. Змішайте їх з цукром, сіллю, меленим перцем, гірчицею та 2 ст. л. води.
  3. Продовжуйте збивати, потрохи додаючи олію.
  4. Поступово додайте воду з лимонним соком, збиваючи до потрібної густоти.

 

Приготування салату

  1. Капусту броколі розріжте на окремі суцвіття та подрібніть у блендері.
  2. Яблуко натріть на крупній тертці.
  3. Мигдаль посічіть у стружку (або придбайте готові пластівці), злегка підрум’яньте в духовці при 180 °С або на сковорідці.
  4. Цибулю поріжте кубиками.
  5. Родзинки залийте окропом на 5 хв.
  6. Змішайте інгредієнти для заправки, в окремому посуді — для салату.
  7. Додайте заправку в салат та ще раз перемішайте.

 

Такий пісний салат можна подавати одразу ж, а можна й на наступний день. Він не втратить своїх якостей.

 

Салат з печерицями та квасолею

Цей пісний салат можна подавати холодним або теплим. А підготувати інгредієнти для нього (як-от зварити квасолю, наприклад) можна заздалегідь, щоб увечері не витрачати надто багато часу.

 

  • 180 г квасолі
  • 1 цибулина
  • 3 скибки чорного хлібу
  • 1 морквина
  • 1 голівка часнику
  • 250 г печериць
  • 4 ст. л. яблучного оцту
  • 3 ст. л. соняшникової олії
  • сіль, чорний перець за смаком

 

Приготування

  1. Квасолю замочіть у воді кімнатної температури на 4 години та відваріть без додавання солі.
  2. Хліб поріжте кубиками та обсмажте на сковорідці з додаванням олії.
  3. Цибулю поріжте півкільцями, моркву натріть на тертці — протушкуйте їх на сковорідці з олією. Посоліть.
  4. Печериці поріжте великими шматочками й також обсмажте на олії, доки випарується вся рідина.
  5. До грибів додайте часник (можна вичавити або дрібно порізати), протоміть ще 1 хв. Та зніміть з вогню.
  6. Усі компоненти салату перемішайте й подавайте на стіл.

 

Якщо ви готуєте цей салат заздалегідь, грінки залиште окремо й додайте їх безпосередньо перед вечерею. Так вони збережуть свої хрусткі властивості.

 

Рататуй

Це не лише назва мультика, але й прекрасний овочевий гарнір традиційної французької кухні, який можна легко та швидко приготувати на вечерю.

 

  • 2 баклажани
  • 2 молодих кабачки
  • 5 помідорів
  • ¼ гострого червоного перцю
  • 1 зубчик часнику
  • 3 ст. л. рослинної олії
  • петрушка сіль, перець за смаком

 

Для соусу

  • 300 г помідорів
  • 1 цибулина
  • 1 солодкий перець
  • 1–2 ст. л. рослинної олії
  • сіль, цукор, перець за смаком
  • зелень базиліка, петрушки — за бажанням.

 

Приготування

  1. Кабачки та помідори наріжте кружками.
  2. Баклажани наріжте такими ж шматочками, як і кабачок, посипте сіллю й залиште на півгодини. Потім промийте від солі й просушіть.
  3. Тим часом приготуйте соус. Поріжте дрібно цибулю, перець, очищені помідори. Для цього їх обдайте окропом та зніміть шкірку.
  4. У сковорідці зі знімною ручкою обсмажте цибулю до м’якості.
  5. Додайте перець і ще потушіть 5 хв., потім — помідори та зелень. Тушіть ще 10 хв.
  6. Коли соус буде готовий, половину його відкладіть в окремий посуд, а в сковорідку викладіть кружки овочів, чергуючи їх між собою: баклажан-помідор-кабачок. Викладайте, доки все дно сковорідки буде заповнене.
  7. Петрушку, червоний перець, часник дрібно поріжте та перемішайте.
  8. Овочі в формі посоліть, збризніть олією, посипте сумішшю з перцю, часнику та петрушки.
  9. Накрийте рататуй пергаментним папером і запікайте в духовці при температурі 180 °С протягом 60 хв.
  10. Подавайте з томатним соусом.

 

Лобіо з червоної квасолі

Назва цієї грузинської страви перекладається як просто «квасоля», але не проста, а особлива — червона, з м’якою та ніжною шкіркою. Для приготування лобіо найкраще брати саме таку квасолю, але якщо у вас є біла, можете використовувати і її. Для цієї страви квасолю також можна відварити заздалегідь, а ввечері вже додати інші компоненти.

 

  • 600 г червоної квасолі
  • 2 зубчики часнику
  • 3 лаврових листи
  • 2–3 цибулини
  • рослинна олія для смаження
  • пучок свіжої кінзи
  • по ½ ч. л. чабру, уцхо сунелі, коріандру
  • бальзамічний оцет
  • рослинна олія
  • червоний гострий, чорний перець, сіль за смаком

 

Приготування

  1. Помиту квасолю залийте водою кімнатної температури на 4 години, а потім проваріть з лавровим листом до готовності.
  2. Коли квасоля стане м’якою, злийте частину води та трохи подавіть боби, але не перестарайтеся: вони не повинні перетворитися на пюре.
  3. Квасолю ще трохи потоміть на плиті.
  4. На сковорідці з олією пасеруйте цибулю.
  5. Поріжте частину кінзи, залишивши трохи зелені для подачі. Додайте спеції, часник, сіль та ретельно розітріть у ступці.
  6. До квасолі додайте цибулю, розтерті спеції з зеленню та часником та бальзамічний оцет. Потоміть на повільному вогні ще 5–7 хвилин.

 

Подавайте на стіл зі свіжою кінзою.

 

Брюсельська капуста з лісовими горішками

Для цієї пісної страви на вечерю капусту краще за все смажити на сильному вогні — так вона отримає приємний солодкий посмак та збереже більше вітамінів.

 

  • ½ кг брюсельської капусти
  • 50 г соняшникової олії
  • 30 г лісових горішків
  • 1 ч. л. сухого часнику
  • чорний перець, сіль за смаком

 

Приготування

  1. Капусту промийте, видаліть пожовкле листя, зріжте підсохлі кочережки та поріжте навпіл.
  2. Горішки підрум’яньте в духовці при 150 °С.
  3. Розігрійте сковорідку з олією та викладіть капусту. Смажте до легкого рум’янцю.
  4. Додайте сіль, часник, перець, перемішайте та смажте ще 1–2 хв.
  5. Капусту перекладіть на тарілку, посипте очищеними горішками та подавайте на стіл.

 

Така вишукана пісна страва неодмінно сподобається вам і вашій родині!

 

Шашлик із грибів у духовці

Грибний міні шашлик прекрасно виглядає на столі та дуже швидко готується, тож обов’язково спробуйте цю страву. Для неї найкраще обирати гриби приблизно однакового середнього розміру. Маринувати їх найкраще 1–1,5 години, але якщо поспішаєте, можна почекати й 15 хвилин.

 

  • 300 г печериць
  • 2 ст. л. рослинної олії
  • 1 ч. л. лимонного соку
  • 2 ст. л. соєвого соусу
  • 1–2 зубки часнику
  • чорний перець, сіль, паприка, кріп за смаком

 

Приготування

  1. Печериці почистить та покладіть у миску.
  2. Подрібніть часник, кріп та додайте разом з паприкою і перцем до грибів. Перемішайте.
  3. Влийте у миску з грибами лимонний сік, олію, соєвий соус. Можна ще трохи посолити, але не забувайте, що соєвий соус сам по собі солений.
  4. Усе ретельно перемішайте та залиште маринуватися.
  5. Нанизайте гриби на дерев’яні шпажки, покладіть у форму для запікання та відправляйте до духовки при 200 °С на 15–20 хв.

 

Подавайте одразу ж! Смачного!

 

А які вишукані пісні страви ви любите готувати? Поділіться з нами в коментарях.

24 Червня / 2019 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *