5 соусів, з якими будь-які страви будуть ще смачнішими

Соус — це головна фішка будь-якої страви. Саме він додає пікантності, гостринки та надає їжі завершеного смаку. Хочу підкинути тобі 5 універсальних рецептів соусів, які зроблять кожну твою трапезу ще смачнішою.

Час читання: 2 хвилини та паста з соусом болоньєзе

статья доступна на русском языке

Домашні соуси — королі страв

Замість того щоб витрачати гроші на магазинні соуси з сумнівним складом, ти можеш навчитися готувати їх своїми руками максимум за 10 хвилин. Усі ці добавки зберігаються в холодильнику протягом трьох днів. За цей час сміливо додавай їх до салатів, закусок, м’яса, риби, морепродуктів etc. Рецепти максимально прості, без божевільних інгредієнтів, ти зможеш робити їх хоч щодня. Тож зберігай у закладки, щоб не загубити. Let’s do it!

Шукай EVA Blog в Instagram

Гострий часниковий соус із перцем

Почнемо з гостренької, запашної заправки, що пасуватиме, наприклад, до м’яса або можеш зібрати з ним пікантний бутерброд.

Інгредієнти:

  • Свіжий червоний гострий перець — 1 стручок;
  • Свіжий зелений гострий перець — 1 стручок;
  • Часник — 1 зубчик;
  • Оливкова олія — 5 ст.л;
  • Винний оцет — 3 ст.л;
  • Сушений фенхель — на кінчик ч.л;
  • Сіль і перець — на свій смак.

Готуємо:

  1. Подави фенхель ступкою, часник почисти та розріж на 4 частини.
  2. Перчинки поріж на поздовжні шматочки.
  3. У місткість вилий оливкову олію, оцет, додай до них перець, часник і фенхель. Усе ретельно змішай, додавши сіль і перець до свого смаку.

Дізнайся: 5 ідей, що приготувати на обід

Крафтовий майонез

Корисний, поживний і дуже смачний домашній майонез пасує не тільки до салатів. Він також круто поєднується з фрі картоплею або бататом (approved!).

Інгредієнти:

  • Яйце середнього розміру — 1 шт;
  • Гірчиця за класикою — 0,5 ч.л;
  • Соняшникова олія — 150 мл;
  • Сік лимона — 1 ст.л;
  • Сіль — 0,5 ч.л;
  • Цукор — 0,5 ч.л

Готуємо:

  1. Розбий яйце, додай до нього гірчицю, сіль, цукор і акуратно змішай усе занурювальним блендером.
  2. Поступово вводь туди олію до потрібної густоти (уважно, її може знадобитися трохи менше або більше).
  3. Наприкінці йде лимонний сік: додала, перемішала і можна пробувати!

Соус Песто

Чесно, мій найулюбленіший соус до піци.

Інгредієнти:

  • Свіже листя базиліка — 100 г;
  • Пармезан — 60 г;
  • Оливкова олія — 120 мл;
  • Рафінована олія — 0,5 ч.л;
  • Часник — 1 зубчик;
  • Горішки або насіння — 60 г;
  • Сіль і перець — до смаку.

Готуємо:

  1. Натри сир і часник на дрібній тертці.
  2. Розігрій сковороду на середньому вогні, додай соняшникову олію і злегка обсмаж горіхи або насіння протягом кількох хвилин. Після зніми їх з вогню і залиш остигати.
  3. У блендері змішай базилік з оливковою олією, а після відправ туди пармезан, часник і насіння/горішки.
  4. Збивай до красивої, однорідної маси насиченого зеленого відтінку з вкрапленнями інших компонентів.
  5. Наприкінці посоли, поперчи, перемішай і можна їсти.

Дізнайся: Buon Appetito: три улюблені начинки для піци

Беарнський соус

Улюблена французька заправка до страв м’яса, риби та овочів, приготованих на грилі.

Інгредієнти:

  • Вершкове масло — 120 г;
  • Яєчні жовтки — 3 ст.л;
  • Біле сухе вино — 3 ст.л;
  • Білий винний оцет — 3 ст.л;
  • Естрагон — 5 стебел і листя;
  • Цибуля-шалот (можеш спробувати замінити на ріпчасту) — 1 голівка;
  • Сіль і перець — до смаку.

Готуємо:

  1. У сотейнику змішай вино, оцет, цибулю і стебла естрагону. Повари продукти на слабкому вогні, не накриваючи кришкою, поки об’єм не зменшиться на третину. Наприкінці естрагон необхідно вийняти.
  2. До пінки збий жовтки з 1,5 ч.л води. Постав місткість із масою на водяну баню і продовжуй збивати до загустіння. Після зніми, перемішай і постав охолонути.
  3. Додай винний відвар у майбутній соус, а слідом — олію і подрібнене листя естрагону.
  4. Наприкінці не забудь сіль і перець, а після отриману масу необхідно трохи за допомогою пари в закритому посуді довести до готовності.

Вершково-сирний соус

Складе ідеальну компанію пасті та запіканці.

Інгредієнти:

  • Молоко — 300 мл;
  • Сир Емменталь — 100 г;
  • Пармезан — 30 г;
  • Вершкове масло — 20 г;
  • Ріпчаста цибуля — 1 шт;
  • Пшеничне борошно — 1 ст.л;
  • Лавровий лист — 1 шт;
  • Мускатний горіх мелений — до смаку;
  • Сіль і перець — до смаку.

Готуємо:

  1. Молоко вилий у невелику місткість, додай порізану цибулю і лавровий лист. Відправляй усе на плиту, доведи до кипіння, зніми, накрий кришечкою і залиш на 15 хвилин. Після молоко слід процідити.
  2. Натри сири на дрібну тертку.
  3. Розтопи вершкове масло на сковорідці, насип борошно і підсмаж до золотистого кольору. Слідом відправ молочний відвар і вари до загустіння, постійно помішуючи, щоб соус не пристав.
  4. Наприкінці додавай спеції, сіль, сири, помішуй і вари до однорідності.

Всього п’ять соусів, але з кожною новою стравою вони по-різному розкривають свій смак. Тому експериментуй і комбінуй їх на свій розсуд. Пиши в коментах, який із варіантів вразив тебе, а який виявився найменш вдалим. Enjoy your meal!

Що ще смачненького крім соусів:

10 Листопада / 2023 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *