Як зберегти здоров’я і пружність шкіри влітку?

Влітку багато хто з нас відзначає: шкіра покрилася запаленнями, стала суха, додалися зморшки. Але ж, здавалося б, літо – період, коли шкіра повинна сяяти, сповнена вітамінами з фруктів та овочів, злегка засмагла!

Чому ж виходить навпаки і як відновити пружність та здоров’я шкіри? Іноді простіше купити баночку вітамінів з написом “Красива шкіра” і сподіватися, що чарівний засіб допоможе. Але причини часто криються в абсолютно банальних речах, які можна легко налагодити.

Ультрафіолет

Невеликі порції ультрафіолету в безпечні години можуть підсушити запалення і поліпшити вигляд шкіри, надавши їй легку засмагу. І, звичайно, допомагають виробити вітамін D, необхідний для здоров’я кісткової та імунної систем.

Але тривале перебування на сонці без захисного крему доведено шкодить.

Шкіра не тільки стає більш зневодненою та зморшкуватою. Ультрафіолет викликає сонячну алергію, яка може проявитися у вигляді висипань. З роками алергія стає сильнішою: ви можете помітити, що раніше висипів не було, та подумати, що вам не підходить сонцезахисний крем (що теж цілком може бути).

Вплив ультрафіолету не закінчується на поверхні шкіри. Згодом його дія викликає фотостаріння і мутації ДНК, які можуть призвести до розвитку раку шкіри.

Використовуйте сонцезахисні засоби  навіть якщо ваша шкіра не згорає на сонці або ви вважаєте, що день не надто сонячний.

Обирайте фільтр, який захищає і від UVB і від UVA променів (останній на етикетках позначається знаком плюс). Перші промені викликають сонячні опіки, другі – вносять значний вклад в фотостаріння.

Оптимальні креми з фактором SPF 30 – вони блокують до 97% ультрафіолету.

Протестуйте крем на невеликій ділянці шкіри, наприклад, на щоці або зап’ясті. Якщо він комфортний для вас – використовуйте його для обличчя і тіла.

Окрім крему, не нехтуйте головними уборами, окулярами, довгим одягом з тонких тканин, що летять. Вони допоможуть захистити великі площі шкіри без використання санскрінів.

Цікаво по темі: Як правильно приймати колаген: основні рекомендації

 

Вітамін С

Вітамін С, або аскорбінова кислота, вносить великий вклад у підтримку зволоженості і пружності шкіри. Він також допомагає їй справлятися з впливом оксидативного стресу, який шкіра відчуває в результаті пошкодження від ультрафіолету і забруднень навколишнього середовища. Зволожуючі сироватки і креми сьогодні часто містять вітамін С.

Якщо ви додасте більше свіжих овочів і фруктів у своє меню, а сироватки з вітаміном С – в щоденний догляд, це може допомогти уповільнити старіння шкіри і утворення зморшок.

Цікаво по темі: Як прибрати кільця Венери в домашніх умовах

Не всі знають, що вітамін С відіграє вирішальну роль у виробництві колагену в нашому тілі. Колаген, серед інших функцій, відповідає за підтримання пружності та молодості шкіри. З часом його виробництво знижується. Якщо при цьому недостатньо вітаміну С в організмі, шкіра отримує подвійний удар!

Незважаючи на те, що вітамін С дуже легко отримати з їжею (ним багаті свіжі та квашені овочі і фрукти), деякі люди можуть відчувати його нестачу. Наприклад, збільшується його потреба у курців. Тому якщо ви палите, у вашому раціоні мало свіжих овочів і фруктів, то шкіра може швидко почати втрачати пружність і буде швидше старіти в результаті дії сонячних променів.

Вода

Зневоднення зсередини і зовні – найочевидніша причина того, чому шкіра може виглядати мляво і тьмяно.

Ви можете вживати достатньо вологи, якщо п’єте воду, їсте свіжі фрукти і овочі, а також, з інших продуктів, наприклад, йогурту або м’яса. Але спекотна погода влітку збільшує наші потреби. Окрім того, якщо ви зловживаєте кавою і чаєм, вода виводиться більш інтенсивно.

Привчіть себе пити більше води, ніж вже готових напоїв, наприклад, молока або чаю. Додавайте ще трохи води, якщо п’єте напій, що містить кофеїн: кава, чай, будь-які енергетичні напої.

Не буде зайвим додати в воду кілька крапель лимонного соку, пару листочків м’яти або розчавити кілька свіжих ягід. Це зробить воду смачнішою, додасть в неї вітамін С і допоможе вам випити більше.

Зволожуйте шкіру регулярно, особливо якщо вона піддалася інтенсивному впливу сонця.

Цукор

Тут мова піде не тільки про цукор, який ми звикли додавати у випічку або чай. Сьогодні цукор в тому чи іншому вигляді можна зустріти де завгодно – від солодощів до абсолютно несолодких продуктів, наприклад, гострих соусів або сосисок. Ми споживаємо його набагато більше, ніж кілька десятиліть тому.

Мало хто знає, що цукор не просто зневоднює тіло, а й призводить до того, що колаген та еластин “злипаються” з глюкозою. Цей процес називається глікація. Глікіровані, або злиплі білки є однією з причин старіння, окрім фотостаріння і хроностаріння (вікового процесу).

Шкіра може стати більш млявою, жовтою, покритися пігментними плямами і дрібними зморшками. У ній погіршується кровопостачання і вона гірше відновлюється при пошкодженнях.

Якщо ви зловживаєте солодощами, білим хлібом, булочками, соками, а також їсте багато смажених продуктів, ви прискорюєте старіння шкіри. Обирайте продукти з низьким глікемічним індексом, зведіть кількість цукру і продуктів, що містять його, до мінімуму.

Морепродукти

Морепродукти, наприклад, устриці або риба, містять цінні для здоров’я шкіри мікроелементи – йод і цинк. Якщо у вас коли-небудь були відхилення в роботі щитовидної залози, влітку вони можуть загостритися на тлі спекотної погоди.

Шкіра може почати сохнути, лущитися, покриватися висипами. Якщо вам не вистачає цинку (таке може трапитися, якщо, наприклад, ви зловживаєте алкоголем) – можуть з’явитися акне або важко загоюватимуться ранки.

Цікаво по темі: Суха чи зневоднена шкіра: ТОП-3 сироваток, які допоможуть

Висновки

Шкіра – один з важливих індикаторів того, що з вашим тілом відбувається всередині. Якщо ви помітили різке погіршення її стану, зверніть увагу, перш за все, на те, що може руйнувати ваші вітаміни: куріння, алкоголь, хронічні захворювання, стреси.

Ультрафіолет, велика кількість солодощів – це дві поширеніших причин того, що шкіра прискорено старіє. Збалансоване харчування, сповнене свіжих овочів і фруктів, правильний догляд і використання сонцезахисних засобів допоможе шкірі довше залишатися пружною і молодою.

 

18 Липня / 2019 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті