Що таке санскрін і який краще вибрати?

Настає довгоочікуване літо, але разом із тим період, коли промені сонця не тільки радують. Тому ми в Єва Блог вирішили нагадати корисну інформацію про захист шкіри в сезон відпусток, коли високі ризики постраждати від наслідків ультрафіолетового випромінювання: фотостаріння, посиленої пігментації та опіків. Відразу спойлер: регулярне нанесення санскріну — 100% must have.

Час читання: 5 хвилин та склянка лимонаду 🥤

статья доступна на русском языке

Що таке санскрін?

Що таке санскрін

Санскрін — косметичний засіб із SPF, який містить інгредієнти для поглинання або блокування ультрафіолету. Назва «sunscreen» у перекладі з англійської означає «захисний екран від сонця». А абревіатура SPF — sun protection factor — «ступінь захисту від сонця».

На відміну від звичних засобів по догляду, санскрін працює при знаходженні поза приміщенням. На сонці на шкірні покриви впливають промені двох типів. Ультрафіолет UVB «обробляє» верхній шар епідермісу, викликаючи почервоніння та опіки. А випромінювання UVA проникає глибше, руйнуючи шкіру зсередини. Цей тип променів і стає причиною фотостаріння — зміни структури шкіри і появи глибоких зморшків. Оскільки в середньому захист від UVA променів становить третину від SPF, для відпочинку на морі або в горах краще вибирати продукт із фактором 50 і вище. Простіше кажучи, із SPF 50 обличчя червонітиме в 50 разів повільніше, ніж взагалі без захисту.

Цікаво по темі: Денний крем для обличчя з SPF: який і навіщо

Як використовувати санскрін?

Жінка маже руку санскріном

Важливо не просто підібрати хороший сонцезахисний засіб (sunscreen), але і правильно його використовувати. Вважається, що для обличчя достатньо близько 1,25 мл, що становить 1/4 чайної ложки. При цьому на відкриті ділянки тіла рекомендується наносити санскрін таким же шаром, як і на обличчя. І обов’язково робити це за 15–20 хвилин до виходу з дому, щоб фільтр встиг почати свою роботу.

Оновлювати захист необхідно кожні 2 години, особливо при підвищеному потовиділенні. Під час відпочинку на пляжі або занять спортом бажано використовувати водостійкі некамедогенні продукти. І пам’ятати, що у воді вони діють до 40 хвилин.

Вибір санскрінів: тип шкіри і формат засобу

Як вибрати санскрін

Текстуру косметики слід вибирати відповідно до типу шкіри: чим вона жирніше, тим легше має бути фільтр. Тому для сухої шкіри більше підійде санскрін (sunscreen) у вигляді крему або молочка, а для жирної — у форматі лосьйону або флюїду. При цьому основний орієнтир — особисті смаки та відчуття. Важливо, щоб косметика була некамедогенною, приємною і комфортною. Враховуйте, що чим світліша шкіра, тим сильніше потрібна «броня».

Що стосується способу нанесення, то відомі бренди пропонують звичайні рідкі засоби та спреї. Аерозольні продукти зручні для пляжу або подорожей. При цьому вони мають такий саме високий ступінь захисту, що й крем. Також санскрін (sunscreen) випускається у вигляді стіків для локальних зон. Їх часто використовують для захисту вух і шкіри навколо очей, а також для оновлення фільтра протягом дня. Найлегша форма — сонячна вода. Це двофазний продукт із ніжною текстурою і дієвим сонцезахистом.

Сонцезахисний крем на піску

Додаткові маркування санскрінів:

  1. UVA або «А» у колі. Продукт максимально захищає від фотостаріння.
  2. PPD або PA. Азіатська версія маркера найбільшого захисту від ультрафіолету. Зокрема, можна побачити на японських та корейських sunscreen.
  3. Broad spectrum. Засіб ефективний від широкого спектра випромінювання.

Крім ступеня захищеності шкіри SPF-фактор визначає комфортність косметики. Чим вище його значення, тим густіший засіб.

Цікаво по темі: 6 модних літніх аксесуарів 2022

Санскрін: склад і типи фільтрів

Санскрін для обличчя

Спочатку всі санскріни працювали завдяки мінеральним фільтрам. Фактично шкіра покривалася захисним шаром, який не дозволяв сонячним променям впливати на епідерміс. Такі засоби називаються мінеральними або фізичними. Основні їх інгредієнти — оксид цинку і діоксид титану. Переваги такої косметики — нейтральний склад, який практично не викликає побічних реакцій. Хоча слід зауважити, що мінеральні фільтри не завжди комфортні й можуть освітлювати шкіру. Зате завдяки безпечному складу більше підходять для чутливої та проблемної шкіри.

Крем для захисту від сонця

В інших санскрінах використовуються хімічні або органічні фільтри. Вони не створюють «екрану» на шкірі, а нейтралізують теплову енергію сонця. Частий інгредієнт органічних фільтрів — оксибензон або бензофенон-3 — надійно блокує UVB і UVA промені. І разом із тим досить активно поглинається шкірою. Однак згідно із дослідженнями 2011 року, для отримання відчутної дози оксибензону необхідно наносити санскрін кожен день протягом 277 років.

Цікаво по темі: ТОП кремів з SPF від ЕVА Blog: що обрати та як користуватися

Додаткові інгредієнти сонцезахисних засобів

Прагнення виробників розширити функціонал санскрінів пояснюється бажанням створити продукт «2 в 1», щоб дати можливість обійтися без зайвих шарів догляду. Тому формули удосконалюються завдяки зволожувальним і живильним компонентам.

Додаткові конкуренти санскринів

Крім фільтрів до складу санскрінів можуть входити:

  1. Термальна вода. Комплекс цінних мікроелементів сприятливо впливає на шкіру, доглядає і зволожує.
  2. Пантенол. Провітамін В5 прискорює регенерацію тканин, зберігає і підвищує пружність.
  3. Ресвератрол. Потужний антиоксидант ефективний для профілактики проявів передчасного старіння.
  4. Вітаміни С і Е. Доповнюють основні функції косметики й активно захищають.
  5. Екстракт зеленого чаю. Насичує вологою і корисними речовинами, заспокоює і освіжає.

Додаткові інгредієнти особливо важливі в літній період, коли сонце безперервно сушить шкіру. Деякі санскріни розраховані на використання як основи або тонального крему, мають матуючі властивості. А інші – служать для корекції недоліків шкіри, боротьби з віковими змінами або жирним блиском. Тому сьогодні вибір не обмежений: кожен може придбати максимально ефективний засіб з урахуванням індивідуальних потреб, не лише для обличчя, а й для волосся.

Цікаво по темі: Алергія на сонце: симптоми, причини, лікування

ТОП санскрінів за версією EVA Blog

ТОП санскрінів

Основними порадами, як вибрати sunscreen, поділилися. Але як без добірки цікавих засобів, на які в першу чергу можна звернути увагу? Так що ось добірка цікавих санскрінів:

  1. Корейський сонцезахисний крем Food A Holic SPF 50+/PA+++. Підходить і для обличчя, і тіла. Містить два фізичні фільтри: діоксид титану та оксид цинку, серед доглядових компонентів – аденозин та ніацинамід.
  2. Японський санскрін Shiseido Expert Sun Protector Cream SPF 30 містить хімічні та фізичні фільтри. Формула збалансована таким чином, щоб посилювати захисні властивості при контакті з водою та зростанні градусів на термометрі.
  3. Флюїд для обличчя BABE Laboratorios SPF 50 з гіалуроновою кислотою та карнозином. Перешкоджає втраті вологи, коригує рельєф, захищає від UVA та UVB-випромінювання, синього світла та IR-A. Має легку текстуру, без відчуття жирності.
  4. Емульсія Lirene для засмаги SPF 50 містить фізичні фільтри, зокрема діоксид титану. Крім того, у складі є доглядові компоненти. Наприклад, алантоїн сприяє регенерації.
  5. Молочко Vichy Ideal Soleil Gentle Protective Milk SPF 50 містить органічний сонцезахисний фільтр Homosalate. Засіб водостійкий, підійде дітям та чутливій шкірі. У складі також термальна вулканічна вода та вітамін Е.
  6. Санскрін від Clinique Face Cream, SPF 40 з оксибензоном та іншими хімічними фільтрами представлений у вигляді крему. Швидко вбирається, допоможе захистити зону навколо очей.
  7. Сонцезахисний cпрей для волосся Bishoff SPF 20 захистить від UVA та UVB променів, знизить втрату вологи та вигоряння пігменту. Відмінно доповнить дію санскріну (sunscreen) для обличчя.

Дівчина наносить санскрін

Якщо ви ще не встигли підібрати захист від сонця, ми допоможемо виправити ситуацію. На EVA.UA зібрані засоби різних форматів і консистенцій, які можна купити прямо сьогодні, щоб завтра додати у свій б’юті-розклад.

Читайте також:

3 Червня / 2021 Догляд за тілом

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Тетяна

    У eva blog ви пишете що санскріни повинні містити фільтри. Основні їх інгредієнти — оксид цинку і діоксид титану (мінеральні), або хімічні/органічні фільтри — оксибензон або бензофенон-3 — які надійно блокують UVB і UVA промені.
    Скажіть в яких із санскрінів, запропонованих вами а eva blog, є такі фільтри. Тому що я не знайшла. Дякую

Рекомендовані статті