Як позбутися пігментних плям у домашніх умовах?

Пігментні плями – це скупчення на певній ділянці шкіри підвищеної кількості пігменту. Які фактори підвищують імовірність стати “у цяточку”? Що варто робити, аби уникнути появи гіперпігментації та чи можливо це? І найцікавіше – як позбутися пігментних плям у домашніх умовах? Всі відповіді зібрали у новій статті на EVA Blog!

Час читання: 5 хвилин та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Причини появи гіперпігментації

Шкіра з гіперпігментацією

Перш за все варто знайти причину бунту меланоцитів (клітин, що виробляють пігмент) Розібратися, які саме чинники спровокували підвищене виділення мелатоніну. Бо в природі та все влаштовано, що не буває диму без полум’я.

Зазвичай косметологи перевіряють ось такі причини підвищеної пігментації шкіри:

  1. UV та IRA. Іншими слова, чи не надто ви захопились засмагою.
  2. Гормональний дисбаланс. Але коли фон стабілізується, то й плями пройдуть. Або ні. 
  3. Механічні ураження. Так, та сама ваша звичка видавати всі комедони та прищики. Механічні дії провокують запальні процеси. А вони рука об руку йдуть з пігментними плямами.
  4. Післязапальна пігментація. Ще одна з причин, чому тобі всі косметологи рекомендують прибрати руки від обличчя, не давити висипання. Бо ранки, які залишаються після вугрів, часто набувають інакшого забарвлення, ніж сусідні ділянки шкіри. Також такі плями можуть бути викликані й косметичними процедурами, наприклад, хімічним пілінгом. 
  5. Генетична схильність. Може проявитися в тому числі у дитини.
  6. Вагітність або прийом гормональних контрацептивів.
  7. Вікові гормональні зміни
  8. Хвороби печінки.
  9. Прийом ліків.
  10. У зоні бікіні можуть з’являтися темні плями, наприклад на стегнах, через натирання. Викликати його можуть як надмірна вага, так і неякісна білизна.  Натирання роблять певні зони більш грубими, шкіра темнішає. 

Цікаво по темі: Алергія на сонце: симптоми, причини, лікування

Ділянки шкіри, що відкриті сонячному промінню – ось найрозповсюдженіші місця появи пігментних плям після сонця. На лобі, шиї, плечах їх найважче приховати, тож ці зони варто ретельно захищати сонцезахисними засобами

Як позбутися пігментних плям у домашніх умовах? 

Гіперпігментація на плечі

Повністю позбутися гіперпігментації не завжди можливо, бо на її появу впливає багато факторів. Косметологічні процедури, про які розповідали в іншій статті, присвяченій пігментним плямам, в деяких випадках можуть бути більш дієвими для видалення, ніж домашні способи. Але перед тим, як їх вибрати, варто проконсультуватися з лікарем. Адже більшість впливає на верхній шар епідермісу, фактично, видаляючи його. 

Генетична гіперпігментація

І є серйозний ризик, що “хотіли як краще, а вийшло як завжди”. Бо при неправильному виконанні процедури проблему пігментних плям можна посилити, отримавши додаткову післязапальну пігментацію

Цікаво по темі: Денний крем для обличчя з SPF: який і навіщо

Зараз розглянемо способи, як позбутися пігментних плям у домашніх умовахЗазвичай, для цього використовують косметику з відбілюючим ефектом. Її завдання – заспокоїти вироблення меланіну, що є основною причиною появи плям.

Варто бути уважною до компонентів, щоб не виникло алергії та не наробити більшої шкоди.

Відбілюючі креми від пігментних плям

Креми впливають на процес вироблення меланіну. Компоненти цих засобів стримують сигнал до вироблення пігменту, блокують його потрапляння у клітини та сприяють більш рівномірному розподіленню. 

У складі засобів можуть бути:

  • азелаїнова кислота (зменшує  надмірну активність меланоцитів);
  • коєвая кислота (функція відлущення);
  • арбутин (спрямований на руйнування меланіну);
  • вітамін С (уповільнює вироблення пігменту);
  • бета-каротин (убезпечує від повторної появи);
  • мінеральні масла (зволожують та заспокоюють шкіру). 

Цікаво по темі: Сяй і спокушай: беремо на озброєння шимер і автозасмагу

Підвищена пігментація на обличчі

Варіанти кремових засобів проти гіперпігментації: 

  1. Biotrade Melabel Forte Cream для шкіри зі стійкою гіперпігментацією. Містить фітинову та коєву кислоту, вітамін С. Підходить для використання в тому числі у зоні пахв. 
  2. Крем для обличчя Skintsugi Mela White містить екстракти ромашки та бамбука, а також забезпечує додатковий захист від ультрафіолету (SPF 30). Підходить для вагітних. 
  3. Крем для рук проти темних плям Eucerin Hyaluron-Filler+Elasticity не лише сповільнює синтез меланіну (тіамідол у складі), а й додатково захищає від фотостаріння (SPF 30)

Більше кремів від пігментних плям на обличчі на eva.ua 

Сироватки проти пігментних плям

Сироватки проти гіперпігментації 

Сироватки у якості додаткової дії зазвичай мають захист від ультрафіолету, компоненти для зволоження та зменшення кількості зморшок. 

Варіанти сироваток проти пігментних плям:

  1. Сироватка Vichy Liftactiv Secialist B3 Serum не тільки дбає про рівний тон шкіри, а й зменшує прояви зморшок.
  2. Зміцнювальна сироватка Topicrem Mela Booster Serum сподобається володаркам чутливої шкіри. Містить нанопептидний комплекс, ніацинамід та вітамін С.
  3. Сироватка для обличчя Alcina UV Control Serum захищає від фотостаріння (SPF 25) та може використовуватись як основа під макіяж.

Додатково можна використовувати маски для освітлення шкіри.

Вікові пігментні плями

Як знизити шанси появи підвищеної пігментації шкіри?

Попередити появу пігментних плям на обличчі, руках чи тілі простіше, ніж боротися з ними. 

Ось кілька порад, яких варто дотримуватись:

  1. Не залишайтесь опівдні на сонечку, уникайте надмірного впливу ультрафіолету.  
  2. Якщо знаєте, що схильні до підвищеної пігментації шкіри або є додаткові фактори – намагайтеся максимально прикривати шкіру одягом. Тим паче зараз існує багато красивого пляжного одягу, що і на фото з пляжу ефектно летить, і шкіру береже. 
  3. Якщо все ж засмагаєте, то регулярно оновлюйте захист санскрінами
  4. Якщо полюбляєте мехенді, то знайте, що хна може викликати фотоконтактний дерматит. Він також може стати причиною залишкової гіперпігментації.
  5. Регулярно слідкуйте за станом здоров’я та збалансованістю меню

І головна порада: не завжди з пігментними плямами варто боротися, як зі смертельним ворогом. Головне –  знайти баланс між ефективністю освітлення шкіри та користю для здоров’я. 

А який ваш досвід боротьби з пігментними плямами на обличчі, спині чи руках? Поділіться у коментарях!

 

Читайте також:

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Ганна

    А я завжди “виводила” ластовиння. Лінійка засобів, яка мені подобалася- “Белоснежка” від Біокон. А потім я вийшла заміж і чоловіку дуже подобаються “зірочки”. Тому я їх не виводжу більше (хоча….інколи повертаюся до “Белоснежки”, поки чоловік не бачить;))

    • Катерина

      Зараз взагалі це дуже модно, так що пишайтеся собою) в мене донька їх малює на обличчі
      І слухайтеся чоловіка, він у вас молодець)

Рекомендовані статті