Алергія на сонце: симптоми, причини, лікування

Алергія на сонце — неприємна проблема, яка приносить багато дискомфорту, але не загрожує життю. EVA Blog підготував для вас докладний матеріал про фоточутливість, який допоможе вчасно помітити проблему та звернутися до лікаря для отримання правильного лікування. Наприкінці статті ви знайдете посилання на наукові ресурси, де зможете поринути у деталі.

Час читання: 7 хвилин та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Причини сонячної алергії

Сонячна алергія або світлочутливість можуть бути як самостійним захворюванням, так і викликаним фотосенсибілізаторами — речовинами, що викликають аномальні реакції шкіри на сонячне світло. При такому захворюванні шкіра реагує на певний спектр світла, найчастіше ультрафіолетовий.

Алергія на сонце: симптоми, причини, лікування

Від появи алергії на сонце ніхто не застрахований. У дітей, жінок та чоловіків будь-якого віку та раси у будь-який момент життя може виникнути фоточутливість. Найбільш схильні до такої неприємності люди з блідою шкірою та рудим волоссям — фототип 1.

У дорослих та дітей реакція на сонячні промені може бути первинною, коли причини її появи незрозумілі, та екзогенною. У другому випадку алергія викликана зовнішнім чинником:

  • прийманням ліків;
  • контактом із фототоксичними речовинами;
  • використанням мазей та кремів, у складі яких є препарати, що викликають фоточутливість.

Причини сонячної алергії

Не варто лякатися такому захворюванню. Воно не загрожує життю, але може завдавати значного дискомфорту.

Які бувають фотодерматози?

Діагностування сонячної алергії — складна історія навіть для досвідченого дерматолога. За різних причин проблеми, захворювання проявляється схожими реакціями шкіри, що ускладнює з’ясування істини. Якщо дуже узагальнити, то виділяють фотодерматити та фотодерматози.

Цікаво по темі: Як зберегти здоров’я і пружність шкіри влітку?

Фотодерматоз – це реакція шкіри, спричинена фоточутливістю. Цей тип зустрічається найчастіше і може бути викликаний багатьма факторами. Загалом можна виділити:

  • сонячну кропив’янку:
  • актинічний дерматит;
  • фототоксичну реакцію;
  • системну фотоалергію.

Які бувають фотодерматози

Наведений вище список — лише мала частина. Фотодерматози можуть бути також вторинними, тобто спричинені основним захворюванням. Загалом без лікаря тут не розібратися.

Особливості фотодерматиту

З фотодерматитом дещо простіше. Це шкірний висип, схожий на екзему. Частою причиною такої реакції може бути контакт шкіри з хімічною речовиною та подальшим впливом ультрафіолету. Це можуть бути:

Особливості фотодерматиту

Ще одна вагома причина фотодерматиту — контакт із рослинами, найчастіше сімейства зонтичних. 

Лікування сонячної алергії

Як зрозуміти що у тебе чи дитини алергія на сонце? Насамперед це почервоніння, свербіж та будь-які висипання, які з’являються на шкірі після контакту з сонячним світлом.

У випадку з фотодерматозом, реакція може з’явитися на ногах, шиї, зоні декольте, плечах та інших відкритих сонцю ділянках тіла. Фотодерматити більш локальні. Наприклад, висипка з’являється на кистях після використання крему від комарів. Або на обличчі після нанесення сонцезахисту.

Лікування сонячної алергії

Лікування фотодерматозів та фотодерматитів — це комплексний підхід, який багато в чому залежить від самого пацієнта. EVA Blog радить звернутися до дерматолога при перших появах шкірних реакцій. Лікар допоможе впоратися з проблемою, що вже є. А нижче ви зможете дізнатися, як знизити ризик появи висипу на сонці та чим допомогти шкірі вдома, поки чекаєш візиту до лікаря.

EVA y Viber

Захист від сонця – перша лінія оборони

Головний фактор, що дозволяє уникнути алергії на сонце — це захист від сонячного світла. Звучить логічно, але багато хто цим нехтує. Чого приховувати, деякі авторки EVA Blog теж не завжди наносять SPF, вибігаючи в обід по хліб.

  1. Основне правило — максимально закриваємо тіло. Капелюхи, панами, легкі штани та сорочки з довгим рукавом допоможуть знизити вплив сонячних променів на шкіру.
  2. Звертайте увагу на індекс ультрафіолету. Він вказується у програмі Погода, яка є на будь-якому смартфоні. Зазвичай УФ індекс вище в обід.
  3. Сніг, бетон, скло, вода відбивають ультрафіолет. Беріть це до уваги перед виходом із дому.
  4. Не покладайтеся на тінь. Частинки пилу розсіюють сонячні промені, тому тінь захищає лише частково.
  5. Лампи денного світла — теж джерело ультрафіолету. Найчастіше їх використовують у громадських місцях та офісах.
  6. Крем із SPF 50+ — оптимальний рівень захисту. У деяких джерелах можна знайти рекомендації щодо використання засобів з SPF 30+. Для міста ця порада актуальна.
  7. Сонцезахисні продукти із фізичними фільтрами. Як вже з’ясували вище, деякі сонячні фільтри можуть спричинити фоточутливість. Тому варто звернути увагу на косметику з оксидом цинку та діоксидом титану, які відбивають сонячне світло без супутніх хімічних реакцій.

Захист від сонця

Швидка допомога при алергії на сонці

Що робити, якщо прийшли з денної прогулянки, а шкіра горить і з’явилися висипи? Точно не варто займатися самолікуванням та перевіркою на собі народних засобів. Наслідки для шкіри можуть бути сумними.

Цікаво по темі: Що варто дізнатися про захист шкіри влітку: поради від BABE Laboratorios

Перше, що можна зробити — прийняти прохолодний душ. Це допоможе знизити температуру тіла та покращити тепловіддачу шкіри. Використовуйте м’які засоби для миття тіла. Якщо вдома всі гелі для душу з вираженим запахом, заміною може стати дитячий гель для купання, засіб для інтимної гігієни або заспокійлива пінка для вмивання. Що менше ароматизаторів, то краще. Не тріть шкіру рушником. Можна дати їй висохнути або трохи промокнути тканиною.

Нанести пантенол або гель алое вера — непоганий спосіб трохи зняти почервоніння. Але вони не є основним лікуванням і принесуть лише тимчасове полегшення.

Швидка допомога при алергії на сонці

Акцентуємо вашу увагу, що при вагітності не варто експериментувати з лікуванням алергії на сонці та краще одразу записуватися до лікаря.

Достовірні джерела інформації про алергію на сонце

Дізнатися більше про фотодерматоз можна на популярному науковому ресурсі PubMed. Зрозуміло для широкого кола читачів проблема описана на DermNet NZ — авторитетному порталі про шкіру. Матеріал про фоточутливість можна знайти за цим посиланням, а про фотодерматит — за цим.

Реакція шкіри на сонці залежить від фототипу. Подробиці можна дізнатися у статті «Фототипи за Фіцпатріком».

 

Читайте також:

17 Червня / 2022 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA