Обережно, кліщі: як самостійно витягнути кліща у людини та собаки

Весна, як довго ми на тебе чекали! Нарешті можна розпрощатися з куртками, які вже встигли набриднути, і дістати з шафи легший одяг. Але весняне сонечко та тепло чекають не лише люди. Поки ви гуляєте в парку, відпочиваєте у себе на дачі або знаходитесь в будь-якому іншому місці, вони виходять на полювання… Неквапливо перебирають своїми лапками, влаштовуються зручніше і просто чекають відповідного моменту, щоб добре підкріпитися після затяжної зимової сплячки. Як ви вже здогадалися, говоритимо саме про кліщів.

Час читання: 7 хвилин та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

У весняно-літній період треба бути особливо обережними, адже це оптимальний час для активності цих маленьких павукоподібних. Наводити страх вони будуть аж до серпня, а вже у вересні-жовтні можна буде про них потихеньку забувати.

Як самостійно витягнути кліща

Тому, виходячи на вулицю, необхідно бути максимально уважними та підготовленими. Найбільша небезпека кліщів у тому, що вони є переносниками інфекцій, якими можуть заразити як людину, так і хатнього улюбленця.

EVA Blog розповість, як діяти, якщо ви виявили у себе на тілі цього дрібного кровопивцю. Отже, ловіть гайд по кліщам, який вам точно знадобиться.

Лінія магазинів EVA фейсбук

А я вам зараз покажу, звідки кліщі готують напад

Багато хто досі думає, що кліщі десантуються з дерев і таким чином нападають на свою жертву. Але це зовсім не так. Вони полюбляють затінені вологі місця, якими найчастіше ходять люди й тварини. Ви навряд чи зустрінете кліща на світлому місці, тому що він веде своє полювання у траві. Видираючись по одягу, вони повзуть до найзатишніших місць на тілі – у пахви, під коліна, між лопаток, за вуха або в пахову область. У тварин вони ховаються, як правило, в області живота, шиї, вух і грудної клітки.

Де живуть кліщі

Чому кліщі такі небезпечні

Як уже встигли згадати, кліщі є переносниками інфекції, але не всі. Так-так, ви правильно все прочитали, є кліщі, які не інфіковані та їх укус не несе жодної загрози здоров’ю. На жаль, визначити це можна лише за допомогою лабораторного дослідження. Тому побачивши на собі кліща, не варто одразу панікувати. Але до цього питання ми повернемося трохи пізніше, зараз розберемося, чим так небезпечні кліщі.

Цікаво по темі: Як захиститися від комарів і кліщів?

Для людини

Найнебезпечнішими інфекціями, якими може заразити людину кліщ, є:

  • Хвороба Лайма або кліщовий бореліоз. Захворювання викликається бактеріями бореліями. Якщо своєчасно не звернутися за медичною допомогою, через 1-1,5 місяця хвороба починає активно прогресувати, вражаючи нервову та серцево-судинну системи;
  • Кліщовий енцефаліт. Це вірусне захворювання, що пригнічує роботу нервової системи, призводячи до паралічу і в деяких випадках навіть до смерті.

Чому кліщі такі небезпечні для людини

Для собак

Собаки частіше за інших тварин піддаються укусам кліщів. До найнебезпечніших і найпоширеніших захворювань, які переносить членистоногі, можна віднести:

  • Піроплазмоз. Це одне з найпоширеніших і найнебезпечніших захворювань. Після попадання паразита в кров у тварини може розвиватися анемія, гостре ураження нирок та печінки. У деяких випадках зустрічається надгостра форма захворювання, при якій тварина може загинути протягом доби;
  • Хвороба Лайма. Зустрічається так само як і у людей. Захворювання проявляється не відразу, може переходити в хронічну стадію, викликаючи проблеми із серцем, зниження м’язового тонусу, неврологічні порушення і не тільки;
  • Ерліхіоз. Збудник захворювання паразитує у лейкоцитах та в кістковому мозку. Насамперед вражає лімфатичні вузли, печінку, селезінку, провокує запалення судинних стінок. Хвороба може протікати як у гострій, так і в хронічній стадії, поступово порушуючи роботу багатьох систем органів, викликаючи крововиливи та інші проблеми;
  • Анаплазмоз. Бактерія, що спричиняє захворювання, вражає клітини крові, особливо тромбоцити. Через це у тварин можуть спостерігатися кровотечі, збільшення лімфатичних вузлів, підвищення температури тіла, запальні процеси і не тільки.

Чому кліщі такі небезпечні для собак

Як швидко дістати кліща в домашніх умовах

Укус кліща абсолютно безболісний, адже у його слині міститься природний анестетик, який не дасть вам нічого відчути. Тому, якщо ви все ж таки помітили на собі або на своїй тварині кліща, діяти слід негайно. Звичайно, краще звернутися за медичною допомогою до лікарів. У разі відсутності такої можливості доведеться знімати його самостійно.

Як швидко дістати кліща в домашніх умовах

Як дістати кліща у людини

Обов’язково продезінфікуйте руки, вимивши їх із милом або обробивши антисептиком. Також рекомендується скористатися медичними рукавичками, щоб мінімізувати контакт кліща зі шкірою рук. Не забудьте підготувати дезінфікуючі засоби для обробки місця укусу: розчин хлоргексидину, перекис водню або звичайний йод.

Цікаво по темі: Як вберегти дитину від кліщів?

Видалити маленького кровопивцю вам допоможе один з наступних підручних засобів:

  • Нитка. Витягти кліща ниткою не складно. Знадобиться нитка довжиною не менше 10 см. Зав’яжіть її у вузол біля основи хоботка. З’єднайте два кінці нитки в один і почніть їх закручувати доти, доки кліщ сам не відпаде. Робіть все обережно, щоб не розірвати паразита;
  • Пінцет. Скажімо відразу, підійде лише пінцет із тонкими кінчиками. Захопіть кліща інструментом якомога ближче до шкіри. Не кваплячись і без різких рухів тягніть кліща вгору;
  • Викручувач. Сьогодні без проблем можна купити спеціальний викручувач для кліщів, який допоможе витягти кровопивцю дуже швидко. Користуватися пристроєм просто: обережно захопіть тіло кліща, щоб воно опинилося між двома лопатями. Повертайте ручку доти, доки не видалите кліща.

Після того, як ви позбавилися цього дрібного павукоподібного, не забудьте обробити місце укусу. Не поспішайте вбивати кліща, його необхідно відвезти на аналіз до лабораторії, щоб переконатися, що він нічим не заражений.

Перевірка кліща у лабораторії

Якщо день у день немає можливості відправити кліща на дослідження, покладіть його в контейнер, що герметично закривається, наприклад, у жовту капсулу від кіндер сюрпризу або капсулу від бахіл. І покладіть у холодильник. Не хвилюйтеся, кліщ не втече, він впаде у сплячку.

Зверніть увагу, на аналіз необхідно нести лише цілого кліща.

Як дістати кліща у собаки

Найкращим інструментом для безпечного видалення кліща у собаки є викручувач, про який ми говорили вище. Через те, що тіло тварини густо вкрите шерстю, вам може бути незручно витягувати кровопивцю пінцетом або ниткою. Якщо викручувача немає, тоді в хід йдуть інші підручні засоби.

Після видалення кліща собаку краще показати ветеринару і здати аналіз крові, щоб виключити зараження.

Як дістати кліща у собаки

Що буде якщо не повністю дістати кліща

Якщо в процесі видалення паразита ви випадково відірвали тіло, а хоботок залишився, то прибрати його залишки можна за допомогою голки. Протріть голку спиртом і акуратно видаліть фрагменти кліща, що залишилися, як підшкірну скалку. Обробіть ранку йодом чи зеленкою.

Не нехтуйте загальними правилами безпеки під час активності кліщів. Адже профілактичні заходи – це найкращий засіб для боротьби із кліщами, який допоможе уникнути негативних наслідків у майбутньому.

 

Читайте також:

9 Травня / 2022 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті