Вправи Кегеля для зміцнення м’язів тазового дна

Потрібно тренувати не тільки біцепси й квадріцепси. М’язи тазового дна теж потребують навантажень, і в цьому вам допоможе спеціальна інтимна гімнастика Кегеля. Давайте розберемося, для чого вона призначена та як її правильно виконувати.

Вправи Кегеля — це комплекс, який зміцнює м’язи тазового дна, а також допомагає у профілактиці захворювань сечостатевої системи, прямої кишки, регуляції статевої функції.

Час читання: 6 хвилин та одне яблучко 🍏

статья доступна на русском языке

Вагітна робить вправи Кегеля

Показання та обмеження

Вправи Кегеля підвищують тонус м’язів піхви та тазового дна, які під час силового навантаження й розтяжки майже не задіюються. Тренувати їх потрібно тільки цілеспрямовано.

Ритмічні скорочення тазового дна показано робити:

  • для зміцнення групи інтимних м’язів, що дозволить зробити відчуття під час статевого акту більш яскравими;
  • в якості профілактики опущення стінок піхви;
  • для підтримки й запобігання опущення органів малого таза: сечового міхура, матки, прямої й тонкої кишки;
  • при хронічних запаленнях сечостатевої системи, наприклад, циститі, ендометріозі;
  • при епізодах незначного нетримання сечі в чоловіків або жінок, які виникають під час чхання або кашлю;
  • в лікуванні простатиту та передчасного сім’явиверження у чоловіків;
  • для полегшення ПМС;
  • для більш швидкого й легкого відновлення після пологів.

Виконувати вправи Кегеля для вагітних можна тільки після дозволу акушера-гінеколога та навчальної консультації інструктора ЛФК.

Цікаво на тему: Як підготувати тіло до пологів

Молода мама робить місток

Вправи Кегеля для жінок і чоловіків протипоказані, якщо є:

  • тріщини у прямій кишці, геморой;
  • молочниця, хламідії, трихомонади;
  • гінекологічні або урологічні захворювання в гострому періоді;
  • виражене опущення органів малого таза.

У таких випадках прискорення локального кровотоку в малому тазі тільки посилить запальний процес. Цю гімнастику також не роблять під час хворобливих і рясних місячних.

Цікаво на тему: 10 вправ для розтяжки, які покращать гнучкість у сексі 

Вправа на фітнес-м'ячі

Як визначити м’язи тазового дна

М’язи тазового дна — це ті, які підтримують у правильному анатомічному положенні сечовий міхур, внутрішні статеві органи, пряму кишку. Від їхнього стану залежать процеси дефекації, сечовипускання, родова діяльність жінки.

Саме по собі тазове дно складається зі зв’язок, сухожиль і декількох шарів м’язів. Глибші скорочуються мимоволі, і їх неможливо натренувати. Піддаються тренуванню лише ті, які ви можете відчути, — вони знаходяться між куприком і лобковою кісткою. Щоб визначити їх, спробуйте один із наступних способів.

Цікаво на тему: Табата: в чому ефективність такого режиму тренувань

Для чоловіків і жінок

  1. Уявіть, що вам потрібно зупинити струмінь під час сечовипускання. Напружте м’язи, які беруть участь у цьому процесі, — це і є тазове дно. Не використовуйте цей прийом тоді, коли у вас повний сечовий міхур, і ви дійсно хочете в туалет. Це може тільки послабити ваші м’язи й призвести до ускладнень у вигляді інфекцій.
  2. Знайдіть м’язи, які працюють при стримуванні дефекації. Напружте їх так, щоб живіт, сідниці та стегна лишалися розслабленими.

Для жінок

Введіть у піхву свій палець і постарайтеся стиснути його. Якщо ви відчуєте напруження, значить, ви знайшли м’язи тазового дна.

Цікаво на тему: Антистрес для молодої мами 

Вправа місток на лопатках

Вправи Кегеля для чоловіків варто виконувати не для профілактики, а за наявності проблем з нетриманням сечі, калу або болю при еякуляції. Якщо ж займатися подібною інтимною гімнастикою в домашніх умовах без показань, є ризик нашкодити з необережності, викликати в м’язах зайву напругу.

Вправи Кегеля для жінок важливі для тренування м’язів піхви не лише у період до і після пологів. Вони також корисні при опущенні матки, яке може виникати при менопаузі. Наприклад, при подібній проблемі актуальна така вправа Кегеля для жінок як “Моргання”.

У домашніх умовах тренування з інтимної гімнастики можна виконувати як без додаткового інвентарю, так і зі спеціальними кульками Кегеля.

EVA в инстаграм

Різновиди вправ

Прийнято вважати, що американський лікар Арнольд Кегель придумав свою гімнастику в 1952 році для вирішення жіночих гінекологічних проблем. Насправді ж його тренування м’язів піхви запозичене з йоги, а Кегель просто дав вправам інші назви. Чергування напруження та розслаблення м’язів тазового дна (МТД) виконуються в різних режимах:

  1. Класика. Стисніть МТД на 5–7 секунд, після чого розслабтеся на 1–2 секунди.
  2. Кліпання. Впродовж 7 секунд скорочуйте МТД максимально швидко, після чого розслабтеся на 3–5 секунд.
  3. Вдихи. Під час глибокого вдиху повільно напружуйте МТД. Залиштеся в цьому стані на 3 секунди, а потім плавно видихніть і розслабтеся. Паузи для відпочинку немає.
  4. Виштовхування. Відрізняється від «Вдихів» тим, що видих і розслаблення МТД слід робити максимально різко.
  5. Стримування. Швидко та сильно стисніть МТД та утримуйте їх в напрузі впродовж 10 секунд. Кожен наступний «жим» повинен тривати на 1–2 секунди довше. Пауза для відпочинку — 3–5 секунд.
  6. Ліфт. Вправа схожа на «Вдихи», але виконувати її потрібно не плавно, а ривками.

Почніть з 5–6 повторів трьох вправ (на вибір). Максимальна кількість повторень однієї вправи № 1–5 — 10 разів, а № 6 — 4 рази. Поступово збільшуйте кількість повторень і додавайте нові вправи. Вся гімнастика Кегеля займає 10–12 хвилин. Робити її можна 1–3 рази на день.

Починати заняття найкраще сидячи чи лежачи, а потім можна виконувати вправи і стоячи. Під час гімнастики потрібно максимально розслабити все тіло та напружувати тільки необхідну групу м’язів. Щоб зрозуміти, які саме м’язи повинні скорочуватися, уявіть, що вам потрібно втримати сечовипускання.

Цікаво на тему: Поки він спить: тренування для мами під час денного сну малюка

І наостанок, якщо ви захочете підсилити ефект від гімнастики, можна виконувати її зі спеціальним тренажером КегеляДля чоловіків він представлений спеціальною подушечкою. А для жінок це можуть бути міостимулятори або кульки Кегеля, які вводяться всередину. З їхньою допомогою створюється додатковий вплив на м’язи піхви.

Тренажер Кегеля допоможе навантажити не тільки цибулинно-губчастий м’яз, розташований у передній частині піхви, а й бічні та задні пучки діафрагми таза. Тренуючи ці м’язи, ви поліпшите своє жіноче здоров’я та зможете посилити відчуття під час статевого акту.

 

Читайте також:

11 Червня / 2021 Жіноче здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Оксана

    Вправи дієві. Мені радив лікар при вагітності. Народжувала 2 рази без розривів не дивлячись на те, що вага першої дитини 4.6 кг, другої 4.9 кг. Перевірено на собі.

  2. Ната

    Здравствуйте.Упражнения женщинам делать курсами или можно постоянно?

  3. Ната

    Интересная статья