Здоров’я жінки після пологів

Не дивлячись на те, що пологи є абсолютно природнім процесом, треба розуміти, що це ще й надзвичайний стрес для жіночого організму. І не дивно, що після народження немовляти, у матусі можуть виникнути проблеми зі здоров’ям, адже її внутрішні органи зазнають змін протягом дев’яти місяців поспіль. Деякі дівчата здатні швидко оговтатись та прийти в норму, інші ж для відновлення потребують значно більше часу. Сьогодні обговоримо стан здоров’я жінки після пологів.

Вважається, що організм середньостатистичної новоспеченої матусі здатен оновитись приблизно за 40 днів. Тобто, трошки більше ніж за місяць жінка має прийти в норму. Проте, основні труднощі у цій справі пов’язані із тим, що з появою малюка режим неспання та сну кардинально змінюється. Недосип у купі з постійною втомою заважають жіночому організму відновлюватись та здатні навіть визвати ускладнення.

На що необхідно звернути увагу?

✔ Одразу після пологів матка породіллі починає скорочуватись, поступово опускаючись на своє попереднє місце у тілі. В середньому, на цей процес іде приблизно 10-12 днів, супроводжуючись виділеннями, що звуться лохії. Безпосередньо післяпологові виділення тривають до 40 днів, і якщо по закінченню цього часу вони не припиняються, це може говорити про розвиток порушень в організмі. У найгіршому випадку вони свідчать про інфекцію, слабку скорочувальну діяльність матки чи навіть залишений всередині шматочок плаценти. В будь-якому випадку, при погіршенні самопочуття або підвищенні температури тіла, матусі необхідно звернутись до лікаря та зробити УЗД. Неабияку роль у післяродовий період відіграє правильна гігієна: митись та змінювати гігієнічний засіб радять після кожного відвідування туалету.

✔ Деякі жінки знають не з чуток, що таке геморой після пологів. Найгірше те, що ця неприємна хвороба розвивається не одразу, а за 3-4 дні після радісної події. У зв’язку з цим, молоді матусі, що вже виписались з пологового будинку, не мають можливості показатись спеціалісту чи отримати консультацію, і тому вимушені страждати, перебираючи медичні препарати в аптеці. Все це надзвичайно затьмарює перші щасливі дні материнства. Передбачити розвиток геморою достатньо складно, проте, при перших проявах варто не зволікати із використанням свічок на рослинній основі, які мають загоювальну дію. До того ж, лікарі радять утримуватись від твердої їжі та пити більше рідини.

✔ Дискомфорт та неприємні відчуття у статевих органах матусі – це не рідкість. Шви у піхві доставляють масу незручностей, починаючи з болі та закінчуючи тим, що сидіти дозволяється лише на одній половині сідниць, або і не рекомендується взагалі.

✔ Відновлення менструації у кожної матусі відбувається по-різному. Деякі жінки помічають перші місячні буквально за місяць після закінчення післяпологових виділень, інші ж очікують їх протягом цілого року. Останній варіант є актуальним для дівчат, які годують немовлят груддю: завдяки гормону, що зветься пролактин, наступ овуляції затримується.

Лікарі виділяють декілька випадків, в яких жінка має безперечно звернутись за консультацією:

  1. якщо перша менструація супроводжується підвищенням температури, запамороченням чи навіть втратою свідомості;
  2. якщо місячні не починаються через 2-3 місяці по закінченню грудного вигодовування;
  3. якщо матуся відмічає неприродний колір або неприємний запах виділень.

✔ Інколи у новоспечених мам виникає таке неприємне захворювання, як нетримання сечі (мається на увазі мимовільне виділення невеличкої кількості рідини під час чхання або кашлю). Його причина – слабкість тазових м’язів. На щастя, такий стан частіше за все проходить самостійно за пару місяців. В іншому випадку, необхідно обов’язково звернутись до лікаря.

✔ Велика вага немовляти або стрімкі пологи можуть призвести до формування ерозії шийки матки – надзвичайно небезпечного жіночого захворювання. Визвати його також здатні інфекції або гормональні зміни. Матусі, у яких було діагностовано це захворювання ще до вагітності, мають обов’язково відвідати гінеколога через 1-2 місяці після пологів. Пам’ятайте, що відсутність лікування ерозії може призвести до раку шийки матки.

Отже, дорогі матусі! Вітаємо Вас, якщо у Вашій родині нещодавно з’явилось немовля, і бажаємо легких пологів, якщо Ви знаходитесь в очікуванні «чуда». Будьте завжди уважні до свого здоров’я, і нехай Ваше материнство буде найщасливішим!

23 Березня / 2018 Вагітність та пологи

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Які харчові добавки корисно вживати вагітним жінкам
8 Вересня / 2023 Вагітність та пологи
Що треба знати про партнерські пологи
3 Січня / 2018 Вагітність та пологи