Партнерські пологи: Що треба знати

Певно, кожна майбутня матуся замислювалась над тим, чи варто брати з собою до родильної зали партнера. Пологи з чоловіком — не дань моді й не обов’язкове випробовування психіки майбутнього татуся на міцність, а взаємне бажання: жінки та чоловіка. Тож що має робити чоловік під час пологів, коли варто планувати партнерські пологи, а коли краще утриматися, читайте в нашій новій статті.

Час читання: 3 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Партнерські пологи

Хто може бути партнером на пологах?

Супроводжувати та підтримувати жінку під час цього надважливого процесу може будь-яка людина: мама, сестра, чоловік і т.д. Головне, щоб ви довіряли цій людині й могли повністю на неї покластися.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Що потрібно для партнерських пологів?

Найчастіше від чоловіків вимагається наявність довідки про проходження флюорографічного обстеження, змінний одяг, взуття. Іноді може знадобитися спеціальний стерильний одяг для партнера: сорочка, штани, шапочка, маска. Запитайте у свого акушера, що необхідно саме в вашому пологовому будинку.

Що потрібно для партнерських пологів

Одразу скажемо, що однозначної відповіді на те, чи варто йти на партнерські пологи, не існує. Найперше, що треба зробити сімейній парі — зрозуміти, навіщо чоловік потрібен на пологах. Цей процес вимагає від жінки бути спокійною та врівноваженою: звичайно ж, настільки, наскільки це можливо! І якщо чоловік буде надто хвилюватися і не зможе нічим допомогти, то він може заважати.

Цікаво на тему: Я боюсь пологів: розвіюємо страхи майбутніх мам

Партнер має допомагати розслабитись: робити вправи та масаж, разом дихати та ін. Оскільки жінкою в пологах керує сама природа, то чоловік тут має керуватися лише власним розумом та емпатією: розумінням стану іншої людини та вмінням відчути себе на її місці. Але не кожен здатен пересилити своє хвилювання, тому рішення про партнерські пологи має прийматися спільно з огляду на те, чи буде корисною присутність чоловіка.

Партнерські пологи з чоловіком

Партнерські пологи з чоловіком не обов’язково мають на увазі перебування майбутнього тата на всіх етапах пологів. Він може бути присутнім лише під час переймів, а в інший час почекати за дверима. Звісно, якщо ви самі цього забажаєте.

Необізнані чоловіки вважають, що партнерські пологи передбачають споглядання усього процесу народження дитини й часто цього бояться. Насправді це не так: на етапі потуг чоловік може знаходитись біля обличчя жінки, тримати її за руку тощо. Іноді жінки просять чоловіка вийти з кімнати на час потуг, і це також нормально. Іноді чоловік сам приймає таке рішення, і тут теж немає нічого страшного. Адже якщо майбутній батько відчуває надто сильне хвилювання, він не допоможе жінці.

Сильне хвилювання

Дуже важливими є підтримка та врівноваженість чоловіка. Він має вселяти в майбутню матусю спокій, розуміти її з півслова та навіть погляду і ні в якому разі не панікувати! Не варто думати, що жінка сама прийматиме рішення і говоритиме, чого вона потребує в цю хвилину. Тож партнер має виконувати вкрай важливу місію: бути опорою, підтримкою, людиною, здатною підбадьорити й приймати рішення, в тому числі давати згоду на медичні втручання.

Цікаво на тему: Як допомогти дружині після пологів: поради татові немовляти

Як підготуватися?

На етапі підготовки до пологів з чоловіком обом майбутнім батькам необхідно ознайомитись із теорією:

  • які тривожні симптоми потребують невідкладної лікарської допомоги?
  • коли їхати в пологовий будинок?
  • що відбувається з жінкою та дитиною під час переймів та пологів?
  • що робити в цей час партнерові?
  • як допомогти та не нашкодити?

Тож найкраще записатися на партнерські курси: знайти приватні або відвідувати державні, котрі проводяться в кожному пологовому будинку України. Також можна подивитись освітні відео в інтернеті, але не варто вивчати досвід інших пар, адже кожна сім’я індивідуальна, і досвід інших може різко відрізнятися від особисто вашого.

Як підготуватися

Що має робити чоловік на пологах?

З початком переймів дуже часто жінка впадає в паніку. Тому в цей час найперші завдання чоловіка такі:

  • заспокоїти жінку;
  • засікати час між переймами;
  • викликати швидку або відвезти її до пологового будинку;
  • віднести речі;
  • вирішити організаційні питання: викликати лікаря, якщо ви з ним домовлялися, домовитися з працівниками про післяпологову палату тощо.

Що має робити чоловік на пологах

На етапі переймів жінка часто втрачає багато сил, котрі їй потрібні для найголовнішого етапу — потуг, тому в цей період партнер має допомагати максимально розслабитись:

  • допомогти дійти до душової кімнати, якщо акушер порадив теплий душ;
  • подати води;
  • покликати персонал за необхідності;
  • нагадати про правильне дихання: в теорії жінки знають, як це робити, але на практиці часто забувають;
  • допомогти виконати спеціальні вправи на розслаблення, знайти позу, котра полегшить стан, сісти на м’яч тощо;
  • зробити масаж для розслаблення: цьому навчають на партнерських курсах.

Етап переймів

На етапі потуг головне для жінки — виконувати команди лікарів: правильно дихати, тужитись або навпаки не тужитись в певний період. У цей час жінці може бути важко почути акушера та зрозуміти, що треба робити. Тому близька людина, з якою є порозуміння, також здатна дуже допомогти:

  • повторити за лікарем, ще раз звернути увагу жінки, коли треба перетерпіти перейму і не тужитись, а коли навпаки — зібратися і добре попрацювати;
  • нагадувати про правильне дихання, адже часто жінки забувають про це і намагаються затримати дихання, а цього робити не можна;
  • ні в якому разі не заважати акушеру й допомагати тільки там, де це необхідно.

Потуги

Одразу ж після того, як ваша дитина з’явиться на світ, її покладуть на живіт матусі, і тут чоловік отримає найдорогоціннішу винагороду за свої старання: вперше побачить свою дитину! Ці емоції неможливо порівняти ні з чим, цей досвід неймовірно зближує родину. А батько, котрий теж був причетним до процесу появи на світ власної дитини, відчуває себе не менш щасливим, ніж матуся, котра народила її! Важко стверджувати стовідсотково, але можливо, що чоловіки, котрі не брали участь у пологах, отримують ці емоції в меншій мірі?

Новонародженне немовля

Якщо пологи відбуваються шляхом кесаревого розтину, одразу після народження малюка мають покласти на живіт рідній людині, а оскільки матуся в цей час не може цього зробити, дитину кладуть на живіт татусеві. Це необхідно для того, щоб стерильний організм дитини заселився рідною мікрофлорою, а також щоб новонароджений не переохолодився під час першого контакту з зовнішнім середовищем.

Цікаво на тему: Як доглядати за швом після кесаревого розтину

Коли не варто йти на партнерські пологи з чоловіком?

Однозначних порад тут не може бути, але точно не варто тягти чоловіка до пологового будинку лише тому, що це модно й усі інші так роблять. Єдине, що треба зробити однозначно: поговорити з ним про це, разом вивчити теорію, відвідати партнерські курси й лише потім прийняти спільне рішення.

 

Читайте також:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Які харчові добавки корисно вживати вагітним жінкам
8 Вересня / 2023 Вагітність та пологи
Що потрібно знати про пізню вагітність
27 Вересня / 2023 Вагітність та пологи
VISUAL by EVA