Як визначити, якого кольору будуть очі у дитини

Напевно, всі батьки без винятку в період очікування дитини фантазують про те, яким же буде їх малюк, як він виглядатиме, чиї риси обличчя він візьме? Також майбутніх мам та тат часто цікавить одне питання — якого кольору будуть очі у малюка?

Час читання: 3 хвилини та чашка чая ☕

статья доступна на русском языке

Насправді з більшою ймовірністю можна передбачити колір очей. Для цього нам знадобиться невелика кількість даних зі шкільного курсу з біології. Ні, ми не будемо мучити вас складними термінами, не заглиблюватимемося в генетику з головою зі спробами розібратися у всіх її тонкощах. Трохи теорії та кілька простих прикладів допоможуть вам одразу зрозуміти, як можна визначити колір очей вашої майбутньої дитини.

Якого кольору будуть очі у малюка

Формування кольору очей

Дітки народжуються з абсолютно різним кольором очей: блакитним, сірим, карим. Але ви повинні розуміти, що вони можуть не залишитися такими. Найімовірніше, вже до кінця першого року життя їхній відтінок зміниться. Чому так все відбувається? Справа знайомому для багатьох пігменті — меланіні, його виробляють клітини під назвою меланоцити. Як ми знаємо, меланін безпосередньо впливає на колір шкіри, волосся та очей. Райдужка також містить у собі меланоцити. Вони реагують на світло і починають активно виробляти той самий пігмент меланін.

Формування кольору очей

Для прикладу, у блакитнооких дітей у райдужній оболонці ока спостерігається невелика кількість меланіну, а у зеленооких і карооких малюків меланіну більше.

У темношкірих людей, як правило, народжуються кароокі діти. Причина банальна у немовлят більше пігменту меланіну.

Але якби тільки це впливало на колір очей вашого малюка…

Битва генів

Як ми вже говорили, без генетики не обійтися, адже саме вона визначає, якою буде зовнішність малюка. Чи буде він більше схожий на маму чи на тата, а можливо і взагалі візьме риси зовнішності бабусі або дідуся.

Отже, який ще фактор допоможе передбачити колір очей дитини?

Як передбачити колір очей дитини

Цікаво по темі: Як визначити стать дитини до зачаття: таблиці та ймовірність

Домінантний чи рецесивний — як ви гадаєте, про що це ми? Ну, звісно ж, про гени. Карий колір очей є домінантним, блакитний — рецесивним. Якщо в одного з батьків блакитні очі, в іншого карі, то в такому з більшою ймовірністю у дитини будуть карі очі. А що з приводу зелених очей? Тут також усе просто. Зелений відтінок є нічим іншим, як сумішшю карого та блакитного. Зелений рецесивний по відношенню до карих, але домінантний — до блакитних.

Щоб не набридати вам із теорією, пропонуємо зараз у всьому розібратися. Ми підготували таблицю, за якою ви зможете визначити можливий колір очей майбутньої дитини.

Таблиця для визначення кольора очей дитини

Трішечки фактів: у більш ніж 50% людей у всьому світі коричневий колір очей, зелений лише у 2%.

Чи можуть бути винятки із правил?

Цілих 16 генів впливають формування кольору райдужної оболонки. Так, в більшості випадків дійсно по відтінку райдужної оболонки ока батьків можна визначити колір очей немовляти, але оскільки передача генів — не найпростіший процес, ви можете зіткнутися з несподіваними результатами. Наприклад, у двох блакитнооких батьків цілком може народитися кароокий малюк. Це не повинно вас насторожувати, цілком ймовірно, що у бабусі чи дідуся карі очі.

Яким буде колір очей у дитини

Рідкісні кольори очей

Попри те, що зелені очі вважаються одними з рідкісних, є ще рідкісні відтінки.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Фіолетові очі

Менше ніж 1% людей у світі має подібний відтінок райдужної оболонки. Так, вони не повністю фіолетові, а лише частково. Це проміжний варіант між синім та сірим відтінком райдужної оболонки ока. Також цей незвичайний колір скоріше спричинений альбінізмом. Скупчення судин та нестача пігменту меланіну може створити ефект фіолетових очей.

Фіолетові очі

Цікавий факт: Актриса Елізабет Тейлор славилася своїми фіолетовими очима.

Рожеві

Як таке можливо, подумаєте ви? Можливо. Але знову ж таки через альбінізм. У людей з цим генетичним захворюванням у шкірі, волоссі та райдужній оболонці практично відсутній меланін. Як правило, в альбіносів колір очей може коливатися від блакитного до світло-блакитного. Через світлу райдужку проглядаються кровоносні судини, які й надають очам незвичайний відтінок.

Рожеві очі

Гетерохромія

Йтиметься про людей з різним кольором очей. Гетерохромія може бути спадковою та проявитися з моменту народження, а може стати й набутою внаслідок травми чи певних захворювань. У будь-якому випадку не варто переживати завчасно, проконсультуйтеся з дитячим офтальмологом.

Гетерохромія у дітей

Ну що, розповідайте, вже припустили, якого кольору очі будуть у вашого малюка? Напишіть у коментарях.

 

Читайте також:

1 Березня / 2023 Вагітність та пологи

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA