Печія під час вагітності: як з нею боротися

Під час вагітності жінки часто стикаються з печією. Це не шкодить здоров’ю майбутнього малюка, але впливає на самопочуття і настрій жінки. Як боротися з печією та її симптомами, розповідаємо в нашій статті.

Изжога во время беременности

Коли й чому виникає

Печія у вагітних — досить поширений симптом. У його клінічну картину входять печіння в загрудинній області, тяжкість у шлунку, кисла відрижка, метеоризм, посилене слиновиділення, труднощі з ковтанням.

З наближенням пологів випліскування шлункового соку в стравохід частішає, а печіння посилюється настільки, що вже може впливати на здоров’я жінки, особливо на стан її шлунково-кишкового тракту. Самопочуття майбутньої мами істотно погіршується, порушується сон.

Сьогодні ще можна почути «народну думку», що печію у вагітних викликає ріст волосся в плода. Але насправді причини виникнення печії в майбутніх мам — це:

  1. Високий індекс маси тіла, а також наявність нападів печії до зачаття.
  2. Багатоплідна вагітність.
  3. Різке і/або суттєве збільшення ваги під час виношування.
  4. Перевантажений м’ясними стравами раціон.
  5. Зсув шлунка до діафрагми через збільшення матки.
  6. Зниження кишкової перистальтики під впливом гестаційних гормонів.
  7. Зміна чутливості кишкових рецепторів до гістаміну і серотоніну.
  8. Зменшення тонусу нижнього харчового сфінктера через збільшене вироблення прогестерону.
  9. Затримка в шлунку кислого вмісту.
  10. Часті закрепи.
  11. Вимушене вживання бета-блокаторів або антагоністів кальцію для зниження високого артеріального тиску. Приймання спазмолітиків, наприклад, «Но-шпа» або «Папаверин», і седативних засобів, що містять м’яту чи мелісу.

За статистикою, у I триместрі вагітність затьмарена печією тільки в 9,5% жінок. У II триместрі симптом періодично з’являється вже в 43%, а в III триместрі на її напади починає скаржитися більш як половина майбутніх мам.

Також відзначимо, якщо печія турбувала під час першої вагітності, то ризик її появи під час виношування другої дитини складає 18%, а під час третьої вагітності збільшується до 37%.

У більшості жінок після пологів печія досить швидко минає сама собою. Решті молодих мам доведеться ще деякий час дотримуватися рекомендацій, що дозволяють впоратися з неприємним симптомом.

Когда и почему возникает

Як побороти печію під час вагітності

Щоб справитися з нападами печії під час вагітності, необхідний комплексний підхід, що включає корекцію способу життя і харчування, а можливо, й приймання лікарських препаратів.

Корисні звички

Щоб уникнути нападів печії, майбутній мамі потрібно:

  • уникати тривалих нахилів;
  • спати на ліжку, піднявши ноги на 15-20 см;
  • відмовитися від одягу і поясів, що обтягують живіт;
  • робити перерви в носінні допологового бандажа;
  • після їжі не лягати й не займатися справами, а 30 хвилин спокійно посидіти, трохи відкинувшись назад, або 10-15 хвилин постояти;
  • під час занять фізкультурою уникати вправ, які напружують м’язи живота.

Варто приділити окрему увагу м’якості стулу, адже закрепи будуть змушувати тужитися, що неминуче призведе до печії.

Доволі часто печія виникає серед ночі. У таких випадках не потрібно вертітися на ліжку і терпіти. Слід встати та трохи походити кімнатою. Можна прогулятися до холодильника за цілющим ковтком нежирного молока.

Как побороть изжогу во время беременности

Рекомендації щодо харчування

Якщо майбутню маму мучить печія, доведеться коригувати раціон. З меню потрібно виключити такі продукти:

  • ковбасні вироби, жирні страви та соуси, копченості;
  • гострі приправи, маринади, оцет, кетчуп;
  • наваристі бульйони та супи на їх основі;
  • всі види бобових: горох, нут, квасолю, сочевицю, сою, спаржеву квасолю, арахіс;
  • редиску, редьку, дайкон, брукву;
  • всі види капусти без теплової обробки;
  • сиру ріпчасту цибулю і часник, зелену цибулю, імбир;
  • гриби;
  • цитрусові, кислі ягоди та фрукти, помідори;
  • шоколад, солодощі;
  • свіжий хліб, особливо з житньої муки;
  • каву, міцний чай, трав’яний чай з м’ятою і мелісою, газовані напої, кислі соки та морси, тоніки й енергетики;
  • фастфуд, напівфабрикати.

З раціону слід виключити смажені страви. Від запікання до стану «зі скоринкою» теж краще відмовитися. Потрібно пам’ятати, що печія може виникнути як після дуже гарячих страв, так і від надто холодних десертів і напоїв.

Диетические рекомендации

Правильна харчова поведінка під час печії передбачає:

  • обов’язкову кулінарну обробку: відварювання, приготування на парі, тривале запікання за низької температури, тушкування без великої кількості жиру, перетирання, пюрування, су-від;
  • дробне харчування маленькими порціями 5-7 разів на день, без переїдання;
  • включення в меню харчових антацидів: нежирні молоко та сметана, сир 5% жирності, м’яке морозиво, рідка вівсяна каша з вершковим маслом, тушковані з оливковою олією овочі, паровий омлет, печені яблука, морквяний сік, кисіль, компот із сухофруктів, невеликі порції горіхів або насіння;
  • останнє приймання їжі — за 2 години до сну.

Якщо перераховані методи не допомагають побороти печію, то лікарі не рекомендують терпіти та мучити себе. Але тільки не намагайтеся зняти печію старим дідівським способом — завареною содою. Симптом одразу мине, але через 20-30 хвилин повернеться, причому з подвійною силою.

З величезної кількості ліків проти печії вагітним можна пити далеко не всі. Іноді призначають «Ренні», «Гавіскон» або «Гавіскон форте», але навіть вони допомагають не завжди. Тяжкі напади допоможе зняти «Ранітидин» або «Омепразол», але вживати ці препарати регулярно не можна, оскільки їх вплив на внутрішньоутробний розвиток дитини не вивчався. Тому під час вагітності з печією краще боротися без ліків, а якщо без них не обійтися, перед прийманням обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті