Кольорова вагітність: ознаки, симптоми, причини

Вагітність – найочікуваніший і найрадісніший період у житті жінки. Про свій стан представниці прекрасної половини, як правило, дізнаються за однією простою ознакою – відсутністю менструації. Але трапляється так, що критичні дні починаються, але вагітність при цьому настала. Таке явище називають “Кольорова вагітність”. Ніколи не чули? Тоді сідайте зручніше, зараз EVA Blog детально про все розповість.

Час читання: 3 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Кольорова вагітність – що це

Під час вагітності у жінок припиняється овуляція, отже у поточному менструальному циклі чекати на критичні дні вже не варто. Хоча в деяких випадках можуть спостерігатися кров’яні виділення, які й сприймаються як місячні, але такими не є. Це та сама кольорова вагітність. Важливо розуміти, що виділення можуть з’являтися згідно з вашим циклом і не припинятися протягом першого триместру, а іноді й довше. Відрізнити їх від звичайних критичних днів ви точно зможете – кровотеча не така рясня та нетривала, також з’являються перші ознаки вагітності. Але на це мало хто звертає увагу, списуючи все на гормональні зміни та на загальне самопочуття під час критичних днів.

Кольорова вагітність – що це

Цікаво по темі: Я боюсь пологів: розвіюємо страхи майбутніх мам

Після цього виникає закономірне питання: “Чи несе небезпеку кольорова вагітність?”. Кров’янисті виділення не несуть загрози ні майбутній мамі, ні її малюку лише в тому випадку, якщо жінка відвідала лікаря та пройшла всі необхідні обстеження. Ви повинні розуміти, якщо під час виношування плода з’являється мазня, слід негайно відвідати лікаря. Оскільки кров’янисті виділення можуть сигналізувати наявність серйозних проблем.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Ознаки та симптоми

Запідозрити вагітність під час менструації можна і для цього потрібно прислухатися до свого організму. Що вас має насторожити наступне:

  • критичні дні не такі рясні, як завжди, закінчуються швидше;
  • ранкова нудота та блювання (прояв токсикозу);
  • часте сечовипускання;
  • підвищена стомлюваність, бажання спати, слабкість за незначної фізичної активності;
  • перепади настрою, які ні з чим не пов’язані;
  • загострення смаку та нюху;
  • поява невластивих вам переваг у їжі;
  • набір ваги.

Ознаки кольорової вагітності нічим не відрізняються від звичайної. Тому якщо ви помітили за собою зміни, які вказують на поповнення в сім’ї, необхідно це перевірити. Ви можете придбати в аптеці тест на вагітність, здати аналіз крові на ХГЛ (хоріонічний гонадотропін людини – особливий гормон, який виробляється під час вагітності) або відвідати гінеколога.

Ознаки та симптоми

Цікаво по темі: Календар вагітності: на які зміни очікувати в кожному триместрі

Причини появи кров’яних виділень під час вагітності

Виділення під час виношування плода зазвичай спостерігаються протягом першого триместру. Незначна мазня на ранніх строках може вказувати на імплантаційну кровотечу. Невелика кількість кров’яних виділень рожевого чи коричневого кольору з’являється на 10-14 день після зачаття. Це пов’язано з тим, що запліднена яйцеклітина прикріплюється до ендометрію (внутрішнього слизового шару матки). Імплантаційна кровотеча не інтенсивна і проходить сама по собі, не вимагаючи жодного лікування.

Імплантаційна кровотеча

Крім цього, у жінок можуть спостерігатися зміни в клітинах шийки матки під час вагітності, що теж може стати причиною незначних виділень.

Є ще ряд причин, через які у майбутньої мами можуть виникнути кровотечі:

  • позаматкова вагітність;
  • інфекційні захворювання;
  • переривання вагітності (викидень);
  • субхоріонічна кровотеча (кровотеча між стінкою матки та плацентою);
  • гормональний збій;
  • статевий акт;
  • передлежання плаценти;
  • відшарування плаценти та не тільки.

Ще раз хочеться наголосити на тому, що у будь-якому разі при виникненні кров’янистих виділень під час вагітності рекомендовано одразу звернутися до лікаря. Адже мова йде про здоров’я майбутньої мами та малюка.

Прийом у гінеколога

Дівчатка, напишіть у коментарях, хто стикався з кольоровою вагітністю? Як ви дізналися, що то не менструація, а вагітність? 

 

Читайте також:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Що треба знати про партнерські пологи
3 Січня / 2018 Вагітність та пологи
Найперші ознаки вагітності
15 Лютого / 2023 Вагітність та пологи