Вагітність як досвід: що чекає на новому шляху?

Від моменту затримки до появи на світ немовляти минає приблизно 9 місяців. Але вагітність — це не точки А і Б, а цілий шлях із перепонами та зовсім новими враженнями для майбутньої мами. Деякі з них дуже тішать, а інші погіршують настрій і самопочуття, подеколи навіть лякають. А втім, з усіма ними можна впоратися.

Ранкова нудота

Токсикоз буває в 70% жінок від початку вагітності до 12-18 тижня. Проявляється нудотою, блюванням, загостреним сприйняттям запахів. Зазвичай досягає піку на 7-8 тижні. Досить неприємний симптом, адже ще зарано йти в декретну відпустку і відсидітися вдома не вдасться. Тому щодня доводиться боротися з цим.

Кілька корисних порад, як позбутися від токсикозу:

  1. Ізолюйте неприємні запахи — приберіть подалі парфуми, що дратують, косметику, свічки, продукти та інше.
  2. Відчиняйте вікна, майте при собі приємні для вас парфуми, ароматизатор чи шматочок цедри — будь-що, що переб’є неприємний запах.
  3. Намагайтеся уникати джерела запаху, навіть якщо це майбутній батько: можливо, вас нудить від його гелю для гоління чи туалетної води.
  4. Спробуйте пити холодну воду (можна з додаванням м’яти) — це знижує нудоту.
  5. Вибирайте здорові продукти, їжте часто й невеликими порціями.
  6. Основою свого раціону зробіть пюре, рідкі каші, супи.
  7. Спробуйте снідати в ліжку: попросіть чоловіка або когось із близьких принести вам вранці вівсянку з бананом, чай з печивом або сухариками.
  8. Якщо до вагітності ви займалися спортом, за погодженням з лікарем продовжуйте тренуватися в легкому темпі.
  9. Намагайтеся дотримуватися режиму сну та відпочинку.

Коли рівень естрогену нормалізується (саме він викликає надмірну чутливість), нудота зникає.

Перші ворушіння дитини

Вперше відчути рухи малюка можна на 18-20 тижні вагітності. Спочатку вони будуть ледь відчутними, але скоро ви будете помічати майже кожний порух. З 24-го тижня дитина реагує на різкі звуки, починає гикати. Так, майбутня мама відчуває на собі навіть це.

У цей час починаються дуже приємні моменти: всі хочуть доторкнутися до вашого животика, а ви починаєте спілкуватися з дитиною. Лікарі радять разом слухати музику, дивитися фільми, читати, адже малюк майже все чує. Коли живіт стає більшим, можна побачити відбитки ніжок.

З 29 до 32 тижня рухи стають найактивнішими. Немовля займає правильне положення, готуючись до появи на світ. У деяких мам його рухи болісно віддають під ребра. З 36 до 40 тижня дитина буде менш активною, але цього не потрібно лякатися. Ріст немовляти вже завершився, тож очікуйте переймів і пологів.

Щомісяця — до лікаря

Ідеально, якщо ви проходили обстеження при плануванні вагітності. А якщо вона стала для вас приємною несподіванкою, зауважте: потрібно стати на облік до 12-го тижня (чим раніше, тим краще) і відвідувати лікаря регулярно.

Жіноча консультація стане майже другим домом. За відсутності патологій графік наступний:

Лікар оглядає вас, стежить за тим, як протікає вагітність, робить аналізи та УЗД. Пам’ятайте, що все це — для вас і майбутньої дитини. Не нехтуйте плановими оглядами й завжди консультуйтеся з фахівцями. Особливо, якщо вас турбують дивні виділення під час вагітності або інші тривожні симптоми.

Читайте також. Календар вагітності: яких змін очікувати в кожному триместрі

Особливості одягу для вагітних

Ще одне нововведення, яке на вас чекає, — зміна гардероба. У перші місяці вагітності новий одяг вам ще не знадобиться, але в якийсь момент звичні штани стануть тісними, а улюблена сукня не буде так добре сидіти, як раніше. Тому краще заздалегідь подумати про покупку нових речей.

Одяг для вагітних відрізняється, в першу чергу, кроєм. Наприклад, на брюках робляться м’які еластичні вставки, які не тиснуть на живіт навіть у сидячому положенні. А светри та сукні передбачають зручне використання після пологів під час годування.

Зверніть увагу також на матеріал. Бажано, щоб тканина була з натуральними волокнами (бавовна, льон, віскоза), добре пропускала повітря й не перешкоджала диханню шкіри.

Намагайтеся вибирати речі по фігурі, які зручно сидять і добре виглядають. Адже вагітність — це тимчасове положення, яке не суперечить бажанню бути привабливою. Добре, що зараз виробники пропонують багато красивого й модного одягу для вагітних — вибирайте на свій смак і не жертвуйте комфортом.

Спати незручно

Із цим стикаються всі вагітні, особливо в останні місяці. Вихід лише один — обкладатися подушками і займати найзручніше положення. Можливо, доведеться спати окремо від чоловіка: втрьох на одному ліжку буває затісно. Придбайте спеціальну подушку для вагітних у формі підкови або ж шукайте спосіб спати самостійно. Хоч яким екстравагантним він буде, головне — зручність. Деякі вагітні відпочивають на підлозі, закидуючи ноги на подушки, інші — підкладають їх під спину абощо.

Болить спина

У третьому триместрі у вас можуть виникнути болі в спині, а точніше — в попереку. Це пов’язано зі змінами, які відбуваються в кістково-м’язовій системі вагітної жінки, підвищенням ваги (+12, 15 або навіть 20 кг). Збільшений рівень прогестерону призводить до накопичення рідини в тілі, в тому числі в суглобах, а кістки тазового дна готуються до пологів і починають розширюватися.

Якщо медичні проблеми з хребтом виключені, спробуйте:

Чешеться живіт

Часто це свідчить про розтягування шкіри під час росту малюка: вона просто не встигає збільшуватися разом із ним. Жодної загрози здоров’ю це не становить, але в майбутньому можуть з’явитися розтяжки. Тому зволожуйте живіт косметичними засобами або оливковою олією. Якщо свербіж інтенсивний, є висипи, погіршується самопочуття — терміново зверніться до вашого лікаря.

Як не набрати зайві кілограми?

Вагітності без набирання ваги не існує. Проте комусь вдається набрати до 10-ти кг, а хтось має понад 20. Причинами цього є різні фактори: харчування за двох, малорухливий спосіб життя, початкова вага (худі набирають більше), а також набряки. Щоб гарантувати собі природний приріст ваги:

  • харчуйтеся правильно: не голодуйте і не переїдайте;
  • відвідуйте фітнес, йогу для вагітних;
  • ведіть активний спосіб життя — працюйте, гуляйте.

Не бійтеся набирати вагу — це здоров’я дитини і ваше, запорука нормальних пологів і відновлення після них. У перші місяці життя немовля ви дуже схуднете, а потім зможете відкоригувати вагу правильним харчуванням і спортом.

Мінливий настрій

Про дивні бажання й уподобання вагітних складають анекдоти. Частина правди в них є: через дисбаланс гормонів жінка гостріше переживає всі події, схильна до яскравих емоцій і швидкої зміни настрою. В одну мить вона може плакати, а потім щиро сміятися. Зрозуміло, що ці перепади повинні мати нормальну амплітуду й не межувати з психічними розладами.

Якщо ви відчуваєте, що емоції зашкалюють і стають неконтрольованими, навчіться їх долати. Цьому сприяють:

  1. Логічний аналіз ситуації. Плакати, дивлячись на дитячі речі, безглуздо, як і засмучуватися через зів’яле листя восени.
  2. Медитації. Допомагають навести лад у думках.
  3. Розмова з близькими, іншими вагітними або психологом.

Вагітність — це криза розвитку, тому сумніви природні. Але помірні стреси не повинні виводити вас із себе. Щоб зменшити навантаження на психіку, відмовтеся від роботи, прийняття серйозних рішень і займайтеся улюбленою справою.

Розсіяна увага

Статистика дивовижна: 52% вагітних мають розсіяну увагу, 54% мають складнощі з концентрацією, а 68% хоча б раз мали провали в пам’яті. Це еволюційний механізм захисту мами від зовнішніх стресів, адже вона має зосереджуватися на собі й дитині. Тому розумова активність дається значно важче, складно згадати, що потрібно купити додому, забуваються імена, дати народження, навіть власне прізвище.

Щоб упоратися з цим, треба:

  • внормувати сон, намагатися рідше прокидатися вночі;
  • не брати навантаження на роботі, зменшити кількість хатніх справ;
  • припинити спілкування з людьми, які викликають негативні емоції;
  • використовувати додатки для нагадування, записники, стікери, вести щоденник.

Пам’ять і увага повернуться в норму після пологів, але інколи цей стан триває до року після народження дитини. Важливо заручитися допомогою близьких, у випадку значної амнезії — звернутися до лікаря.

Синдром гніздування

Виникає у ⅔ вагітних і часто лякає майбутніх татусів. Жінка з надмірною впевненістю починає пересувати шафи, купувати нові шпалери, фіранки, комод для речей малюка або наполягає на терміновому ремонті. З її боку синдром проявляється як непереборне бажання наводити чистоту та затишок удома.

Це явище зумовлене еволюцією: мама готує простір до появи дитини. У гніздування є переваги — справді, до появи дитини все блищить, оновлюються меблі, стає дуже затишно. А з іншого боку в цей період часто бувають невиправдані витрати, збирання мотлоху (вагітні називають його «декором»), щоденні стреси, коли ідеальний інтер’єр зненацька перестає подобатися.

Психологи радять стримувати негативні прояви синдрому. Наприклад, складати список необхідних покупок заздалегідь, перечитуючи його. Так до моменту придбання вдасться викреслити необґрунтовані бажання і залишити справді необхідні речі.

Спілкуйтеся з досвідченими мамами — вони підкажуть, що знадобиться першим часом, а що можна докупити згодом. Прислухайтеся до корисної поради: не купуйте дрібний декор і речі, які важко прати. Також ніколи самостійно не піднімайте важкі предмети. Якщо вам дуже хочеться перепланувати кімнату, зробіть схему з усіма деталями на папері. Уже потім вирішите, чи варто робити перестановку.

Кілька тижнів до пологів: вічне очікування

За кілька тижнів до пологів життя змінює природний плин. Вагітна жінка зосереджена на всіх рухах і відчуттях, які можуть сигналізувати про початок переймів. Так виникає ефект вічного очікування, коли кожен день видається вічністю. Психологи пояснюють це страхом перед новим, бажанням тримати все під контролем. Нерідко таке очікування заважає повноцінно відпочивати.

Завершується стан за 3-7 днів до пологів. Зникає відчуття нескінченного часу, жінка перестає прислухатися до кожного фізичного прояву. Вона розуміє, що не все можна контролювати, з’являються якісь невідкладні справи й життя тече, як раніше. Ось тут уже потрібно збирати набір у пологовий будинок.

Перейми застають вагітну будь-де і будь-коли. Буває й так, що жінка настільки тримає себе в руках, що самостійно збирається й телефонує до швидкої. Відсутність паніки й напруги гарантує спокійні пологи під контролем лікарів. Через декілька годин вагітність закінчується, а на світ з’являється нова людина. Тепер на молоду маму чекають не менш складні, але цікаві події.

Якщо вагітність не перша

Як правило, друга і наступні вагітності проходять легше, ніж перша. Здається, що організм знає все про вагітність, «пам’ятає» той час і простіше перебудовується на новий режим. Досвідчені мами скажуть, що в цей період зовсім немає часу мріяти про колір очей і волосся майбутнього малюка, адже старші діти теж хочуть їхньої уваги. Часу на відпочинок все менше, проте потрібно знаходити можливості для відновлення сил.

Через те, що матка «пам’ятає» вашу попередню вагітність, вона швидше адаптується і животик стане помітним уже в 12 тижнів. А ось дихати буде легше, тому що швидше за все, у вас буде нижчий живіт, який не тисне на діафрагму. З цієї ж причини, можливо, ви будете частіше ходити в туалет, тому що дитина буде сильніше тиснути на сечовий міхур.

Ви вже не шукаєте в інтернеті, скільки тижнів триває вагітність, а перші ворушіння дитини не сплутаєте ні з чим. Їх ви помітите раніше, ніж у попередню вагітність. А самі пологи пройдуть швидше за рахунок еластичності й прискореного розкриття шийки матки. Тому тримайте сумки в пологовий будинок у повній готовності.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA