Обережно: Небезпечні іграшки!

З найперших місяців життя наших дітей оточують іграшки: їх дарують друзі та рідні, купуємо ми самі. Чи замислювалися ви коли-небудь над тим, наскільки безпечними чи небезпечними можуть виявитися іграшки для ваших дітей? У новій статті Клубу Щаслива мама пропонуємо поговорити про те, на що звернути увагу, обираючи нову іграшку для дитини, а яких забавок взагалі краще уникати.

Вікові обмеження

Не просто так кожен виробник указує на упаковці з іграшкою вікові обмеження — це робиться, перш за все, для безпеки вашої дитини, а вже потім з огляду на її віковий розвиток. То чи можна гратися іграшками не за віком? Так, можна, але лише під вашим пильним наглядом!

Так, наприклад, усі літаючі іграшки: вертольоти, феї та інші, можна давати дітям не раніше підліткового віку. Інакше існує ризик того, що рухомі частини іграшки травмують дитину. Навряд чи літаючі вертольоти призначені для підлітків, тому єдиний вихід — гратися такими іграшками лише під наглядом дорослих.

Ще одне важливе правило: не давати іграшки з дрібними деталями дітям до 4 років. А як же розвиток дрібної моторики, — спитаєте ви. Дійсно, дрібні деталі допомагають дитині швидше розвивати моторику рук, а разом з нею і мовлення, і багато чого іншого. Тому такими іграшками також варто бавитися тільки у присутності дорослих.

Вимоги до якості

  1. Іграшку має бути виготовлено з безпечних матеріалів. Натуральне хутро, шкіра, кора дерев — не найкращі забавки для дітей до 3 років. Взагалі м’які іграшки накопичують в собі багато пилу та бактерій, тож по можливості уникайте і їх.
  2. Іграшка повинна мати безпечну форму без гострих кутів та небезпечно виступаючих деталей.
  3. Найкращий колір іграшки — максимально природній. Предмети надто яскравих неонових відтінків можуть містити шкідливі речовини та напружувати своїм виглядом нервову систему дитини.
  4. В ідеалі нова іграшка не повинна мати жодного запаху, а стійкий запах може свідчити про наявність у її складі токсичних речовин.
  5. Купуючи нову іграшку, ознайомтеся з усіма рекомендаціями виробника, віковими обмеженнями та інструкцією по використанню.
  6. Обираючи іграшки для своєї дитини, звертайте увагу на їхню реалістичність: вони мають бути схожими на справжні предмети, тварин і людей. Автівки з очима замість фар, рожеве жабеня та інші неприродні елементи заважатимуть дитині проводити аналогії та розуміти довколишній світ.
  7. Психологи не радять дарувати дітям іграшки у вигляді монстрів, мутантів та інших страшних створінь.
  8. Звуки, які видає іграшка, мають бути не надто гучними чи різкими, щоб не налякати дитину.
  9. Усі дрібні деталі повинні щільно прилягати до корпусу, щоб дитина не змогла їх відірвати або захватити зубами.
  10. Брязкальця для немовлят мають важити не більше 100 грамів.

Чого не можна давати дітям взагалі

Щороку з’являються нові й нові іграшки, цікаві не лише для дітей, але й для дорослих. Виявляється, деякі з них не можна давати дітям за жодних обставин.

  • Неокуб — цікава головоломка для дорослих і небезпечна річ для дітей. Її деталі — кульки — виготовляються з потужного магніту. Якщо дитина ненароком проковтне один з них, скоріш за все, нічого страшного не станеться: кулька вийде з організму природнім шляхом. А от кілька кульок можуть скріпитися всередині травного шляху навіть крізь його стінки та серйозно нашкодити здоров’ю. Тож якщо у вас вдома є така іграшка, тримайте її подалі від дітей.
  • Дитячі набори «Юний фізик» чи «Юний хімік» — гарні речі для розвитку наукових здібностей та підігрівання жаги до пізнання. Але без нагляду дорослих змішувати реактиви чи проводити інші досліди не рекомендується.

  • Ляльку «Барбі», виявляється, також вважають небезпечною, щоправда, не для фізичного, а для психологічного здоров’я дитини. Так, психологи вважають, що серйозне захоплення цією іграшкою здатне спотворювати смаки дитини та її поняття про ідеали краси. І якщо дівчинка в чомусь не відповідатиме такому нав’язаному ідеалу, це може стати підґрунтям для комплексів, з якими потім важко боротися.
  • Дартс та інші гострі предмети — також не найкращі іграшки для дітей. Бажаючи стати справжніми захисниками, воїнами та лицарями, хлопці часто просять у батьків купити їм іграшкову зброю. Але деякі такі іграшки здатні по-справжньому травмувати. Тож обирайте нову зброю для хлопчаків не лише з урахуванням їхніх побажань, але і з власних міркувань безпеки.

І наостанок: не варто економити на якості іграшок. Краще купіть дитині одну хорошу замість трьох сумнівних, або зробіть іграшки власноруч. Пам’ятайте про те, що навіть якісні іграшки можуть нашкодити, якщо використовувати їх неправильно або не за віком.

Тож дотримуйтесь простих правил безпеки та власним здоровим глуздом — і нові іграшки принесуть вам і вашій малечі тільки радість!

23 Лютого / 2018 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *