Календар вагітності: на які зміни очікувати в кожному триместрі

Я вагітна! Відтепер починається зворушливий і бентежливий період у житті кожної родини, особливо якщо вагітність перша. Але спершу необхідно переконатися, що зачаття дійсно відбулося, а відсутність місячних не викликана стресом або якимось захворюванням. Можна купити в аптеці тест, але краще зробити лабораторний аналіз крові на ХГЛ.

Після позитивних результатів експрес-тесту та ХГЛ-аналізу, майбутню маму найбільше хвилює, як буде протікати вагітність від зачаття до пологів: які зміни відбудуться в її організмі, як буде розвиватися плід, що необхідно робити, щоб пологи були успішними та малюк народився здоровим. Розібратися допоможе календар вагітності. Майбутній мамі потрібно звикнути, що тепер її життя обчислюється не місяцями. Їй належить стати на облік до акушера-гінеколога. Він буде вести вагітність за тижнями, які об’єднані в триместри вагітності.

Перший триместр: від зачаття до 12-го тижня

Все починається з моменту запліднення яйцеклітини сперматозоїдом. На першому тижні — період бластогенезу — нова клітина «подорожує» фаллопієвою трубою в порожнину матки, де імплантується в її стінку. У клітині активуються гени, які потрібні для синтезу білків, а також формуються зародкові листки та позазародкові частини ембріона. Впродовж наступних 11-ти тижнів — ембріонального періоду — відбувається формування всіх життєво важливих органів і плаценти. З 10-го тижня лікарі називають майбутнього малюка вже не ембріоном, а плодом.

Через 3 тижні після зачаття жінка починає набирати вагу, збільшується об’єм крові в організмі, посилюється гормональна перебудова. У відповідь на ці зміни в багатьох розвивається ранній токсикоз: висихає шкіра, набухають груди, зникає апетит, посилюється слиновиділення, з’являється нудота та позиви до блювоти. Якщо вагітну нудить понад три рази на день, потрібно йти до лікаря, а якщо менше — пити багато чистої води, приймати мікстуру Кватера, виключити з раціону гостре, копчене та міцні бульйони. На 16-му тижні, коли плацента сформується остаточно, ранній токсикоз мине сам собою.

Ходити в жіночу консультацію в I триместрі доведеться часто. Крім загальних аналізів крові та сечі, належить обов’язково здати:

  • кров на загальний ХГЛ, групу, резус-фактор, біохімію, сифіліс, ВІЛ, австралійський антиген, гепатит С, TORCH-інфекції, скринінг білків PAPP-A + вільний β-ХГЛ;
  • бакпосів сечі;
  • урогенітальний мазок на флору, ПАП-тест, ПЛР.

Крім цього, з 6 до 12 тижня потрібно пройти УЗД матки. У разі неадекватно швидкого збільшення грудей необхідно зробити їх УЗД і мамографію. Акушеру-гінекологу буде потрібна й вірогідна інформація про групу крові та резус-фактор майбутнього тата. У першому триместрі також потрібно встигнути здійснити візит до терапевта, ендокринолога, лора, офтальмолога, а за необхідності й до генетика.

Другий триместр: 13-27 тиждень

До початку 13-го тижня закінчується формування матково-плацентарного та плодового кровотоку, який дозволяє плоду розвиватися прискореними темпами. До цього моменту в плода вже закладені всі кісточки, включаючи пальчики, та м’язи, шкіра перестає бути прозорою та вкривається пушком, починає рости перше волосся на голові. У 18 тижнів уже повністю сформована та працює щитоподібна залоза. Приблизно на 20-му тижні плід починає штовхати маму в живіт. До кінця 27-го тижня майбутній малюк вміє смоктати палець, чіпати личко, хапати та смикати пуповину, гикати, пісяти в навколоплідні води, реагувати на звуки.

Другий триместр вважається найспокійнішим для вагітної. Проте потрібно стежити за:

  • фізичною активністю;
  • емоційною стабільністю;
  • артеріальним тиском (на обох руках);
  • плавним набором ваги — мінімум 400 г на тиждень або 1,6-2 кг на місяць;
  • достатньою кількістю води, білка, Ca, Mg, Fe та вітамінів у щоденному раціоні.

Особлива увага приділяється моніторингу добового об’єму сечі. Він не повинен перевищувати об’єм спожитої впродовж дня рідини більш ніж на 200-300 мл.

У II триместрі до акушера-гінеколога належить ходити 1 раз на 3-4 тижні. Напередодні відвідування необхідно здавати загальний аналіз крові та сечі. Обов’язкові дослідження крові в другому триместрі вагітності: загальний ХГЛ, β-ХГЛ + α-фетопротеїн + естріол, глюкоза натще, гормони щитоподібної залози. У разі підозри на анемію треба здати аналіз на сироваткове залізо. Планове УЗД плода робиться на 20-24 тижні. До речі, на цьому терміні дізнатися точну стать плода ще неможливо.

Третій триместр: з 28-го тижня до пологів

У цьому триместрі триває розвиток головного мозку, ендокринної, імунної, нервової та дихальної систем. Зміцнюється скелет, починає відкладатися підшкірний коричневий жир, а до 32-го тижня закінчується формування статевої системи. Плід рухає ручками та ніжками, стискає кулачки, відкриває та закриває очі, активно реагує на звуки та світло. У нього починають розвиватися смакові та больові відчуття. На 38-му тижні плід повністю готовий до появи на світ, і до цього часу вже повинен повернутися голівкою донизу.

На вагітну жінку в цей період чатують такі випробування:

У третьому триместрі існує висока ймовірність розвитку гестозу (пізнього токсикозу).

Обов’язкові аналізи на 30-му тижні:

  • кров — біохімія, австралійський антиген, гепатит С, сифіліс, ВІЛ;
  • добова сеча на білок;
  • вагінальний і цервікальний мазки на флору та чутливість до антибіотиків.

УЗД плода з доплерометрією робиться 1 раз на 30-32 тижні. КТГ плода роблять на 34, 36 і 38 тижнях.

Впродовж III триместру майбутні батьки також повинні остаточно визначитися з пологовим будинком, швидким способом дістатися до нього та заздалегідь підготувати сумку з усіма необхідними документами та речами.

Нехай ваша вагітність буде легкою та радісною!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA