На що звернути увагу при виборі школи

Якщо вже цьогоріч 1 вересня відбудеться перший у житті дитини урок, саме час подумати про вибір навчального закладу. Часу для цього цілком достатньо, оскільки набір першокласників стартує взимку та триває практично до середини літа. Але щоб дитині було комфортно навчатися в початковій школі, батькам доведеться обійти не один навчальний заклад, оцінюючи їх за основними критеріями.

Розташування закладу

Престиж і форма власності навчального закладу — факт, який задовольняє самолюбство батьків, але жодним чином не впливає на те, чи буде цікаво та комфортно в ньому вчитися. Усі фахівці одностайно сходяться на думці, що першокласникові краще відвідувати школу поруч із будинком, а якою вона буде — державною чи приватною — абсолютно неважливо.

Можливість ходити до школи пішки не тільки заощадить час на здоровий сон, відпочинок після навчання або дитячі захоплення, а й значно полегшить життя батькам. Ба більше, для деяких дітей можливість відчувати себе самостійними іноді важливіша за чудово організований навчальний процес. За бажанням після молодшої школи ви можете перевести дитину в інший навчальний заклад. Це буде хоч і стресом, але корисним. Дитина здобуде адаптаційний і комунікативний досвід, розширить коло друзів і шкільних знайомих.

Сарафанне радіо

Яка з розташованих поруч шкіл краща, звісно, знають сусіди за будинком і знайомі на дитячому майданчику. Почувши загальні схвальні відгуки про школу, слід конкретизувати збір інформації.

Дізнайтеся, хто з учителів набиратиме перші класи наступного навчального року. З’ясуйте прізвища, імена та по батькові, а також вік педагогів. Промоніторте їхні сторінки в соцмережах, ознайомтеся з інформацією на шкільному сайті. За можливості спробуйте поспілкуватися з батьками, чиї діти зараз навчаються в їхніх класах.

Оцінюємо охорону

Який піп, така його й парафія. Шкільна атмосфера, склад педагогічного колективу та технічного персоналу безпосередньо залежить від директора. Наскільки він справляється зі своїми обов’язками, можна опосередковано оцінити за охоронцем. Зверніть увагу на те, як він виглядає, як зупиняє сторонніх і спілкується з вами, чи реагує та як саме на дитячі пустощі.

Якщо вас щось збентежило, сміливо продовжуйте пошуки школи. По-перше, безпека дитини поза домом — понад усе. По-друге, якщо директор не може належним чином налагодити роботу охоронців, то в шкільних справах на дитину обов’язково чекатимуть неприємні сюрпризи.

Шкільна атмосфера

Пройшовши охорону та потрапивши в приміщення школи, стежте за своїми першими відчуттями. Вам повинно бути в ній комфортно. Не звертайте уваги на те, чи входить школа до рейтингу кращих у місті, що в ній працюють викладачі-методисти за найсучаснішими програмами розвитку, а коло однолітків дитини не викликатиме нарікань.

Якщо ви заходите та відчуваєте себе незатишно: у коридорах брудно, не подобається стан, колір стін і підлоги, обличчя вчителів дратують, демократична чи навпаки жорстка ієрархічна атмосфера викликає суперечливі емоції, — такі самі стресові відчуття постійно виникатимуть й у вашої дитини. У такій атмосфері вона навряд чи буде добре вчитися та гармонійно розвиватися. Тому, щоб призначити час особистої співбесіди з учителем, прийдіть до школи посеред навчального дня, пройдіться порожніми шкільними коридорами, поспостерігайте за поведінкою дітей і вчителів на перерві.

Читайте також: «7 кращих дитячих гуртків»

Перший учитель — це важливо!

До першої бесіді варто підготуватися заздалегідь. Під час неї дізнайтеся про реформаторські новинки освіти в молодших класах, нюанси режиму на уроках, позакласні заходи, роботу з батьківським колективом класу.

Прийшовши додому після закінчення бесіди з учителем, пригадайте та проаналізуйте наступні моменти:

  1. Чи ви відчули, що педагог любить дітей? Формальне ставлення до дитини в початкових класах, попри використання новаторських методик навчання та почесні звання вчителя, може призвести до появи невротичних проявів у малюка.
  2. Як виглядає викладач, чи є в нього власні діти? На жаль, поганий стан здоров’я самого вчителя та наявність маленьких дітей — це його часті лікарняні. У такому разі заміняти його будуть різні вчителі з середньої школи, які не можуть проводити повноцінні уроки в молодших класах.
  3. Чи перериває вас учитель під час розмови, чи допомагає підказками сформулювати думку? Висловлює або емоційно дає зрозуміти, що ви в педагогіці та методиках навчання профан? Якщо він дозволяє собі так поводитися з батьками, то що чекатиме на майбутнього учня?
  4. Чи збігаються темпераменти педагога та дитини? Різниця в психотипах, наприклад, флегматичний викладач і малюк-непосидько, — привід для роздратування з обох сторін.

І ще, якщо під час першої бесіди вчитель відразу ж порушить питання фінансової допомоги, висновки робіть самі.

Успішної вам «розвідки» та вдалого вибору хорошої школи та улюбленого першого вчителя для майбутнього першокласника!

20 Лютого / 2020 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA