Як провести перші години на самоті й не картати себе за байдикування

Багато жінок у декреті з нетерпінням очікують моменту, коли дитина піде до дитсадка. Розклад перетворюється на день із мрій: можна встигнути й прибрати, й попрацювати, й трохи відпочити. Але в «день Ікс» жінка розуміє: час минув, а вона так нічого й не зробила.

Очікування й реальність

Поки дитина маленька й повсякчас потребує материнської уваги, мама «вживається» у швидкий ритм життя. Кожен день — це повноцінна, майже цілодобова робота з догляду за малюком. У такому графіку дуже важко виділити час на хатні обовʼязки, не кажучи вже про читання книги або перегляд фільму.

Тому коли жінка таки отримує 2-3 години наодинці, то не використовує їх так, як планувала. Замість походу до спортивної зали або читання журналу вона просто витрачає час на нісенітниці: лежить на дивані, у ванній чи просто спить.

Так проявляється ефект вигорання. Коли тривалий час не вистачає відпочинку (в тому числі — психологічного), стає байдуже на справи. Усі знають про вигорання на роботі, проте більшість не розуміє, що таке може трапитися і з мамою в декреті.

Дивіться також: «Як адаптувати дитину до дитячого садочка».

Байдикувати — це корисно

Що робить людина, яка втомилася від роботи? Правильно, йде у відпустку. Тільки мама трирічної дитини не може дозволити собі поїхати геть на 21 день і забути про малечу. Трохи покращує ситуацію дитсадок, де малюк залишається на декілька годин.

Мамам потрібно зрозуміти:

  1. Бездіяльність не означає, що ви не відпочиваєте. Думки про ранкову пробіжку чи заняття фітнесом чудові, але відпочинок на канапі принесе не менше задоволення.
  2. Хатні обовʼязки можна та навіть треба розподіляти на всіх: ви не залізна. Спроби витратити власний час на хатні клопоти, без сумніву, викличуть повагу в інших мам. Але коли ж тоді ви знайдете час для себе?
  3. Можливо, у перші години без дитини ви намагаєтеся насолодитися тим, чого були позбавлені досі: самотності, байдикування, безцільного дозвілля.

Ці лічені години краще витрачати на те, що ви не можете робити разом із дитиною, навіть якщо ці справи не корисні для родини, не продуктивні, але важливі для вас. Комусь у декреті бракує самотніх прогулянок на велосипеді або довгої ванни, і немає нічого поганого в тому, щоб витратити на це 2 години.

Якщо вас лякає ваша пасивність, не варто перейматися. Вона мине тоді, коли вам набридне нічого не робити. Хоча звучить це парадоксально, проте працює. Ви почнете робити щось корисне, активно відпочивати, поратися по господарству. Але перший час, звісно, підсвідомо ви будете намагатися «відпочити заднім числом».

Як відпочивати без почуття провини?

Психологи радять:

  1. Чітко розмежувати час для себе та для хатніх справ. У виділений для себе час не виконуйте жодної домашньої роботи.
  2. Змінюйте обстановку. Якщо до цього ви сиділи вдома з дитиною, можна вийти прогулятися. Оберіть місце, яке цікаве особисто вам, навіть якщо це найближчий парк чи кав’ярня.
  3. Спіть. Якщо у вас скажений графік і ви не висипаєтеся вночі, не соромтеся доспати ще кілька годин після того, як дитина піде в садок.
  4. Дозволяйте собі більше. Почуття провини виникає тоді, коли ви самі себе картаєте. Планета не зійде з орбіти, якщо ви не приготуєте обід із трьох страв чи не помиєте підлогу.
  5. Те, що ви зайняті «нічим», не означає, що ви нероба. Звикайте до думки, що важкі декретні часи минають, малюк уже не потребує цілодобового догляду, тож можна відпочивати більше.

Хоча дитина відвідує садок, часу для себе стане не набагато більше. Адже скоро доведеться вийти на роботу, а потім уже й відправляти малюка до школи. Тому навчіться цінувати години самотності й проводити їх із користю перш за все для себе, відпочиваючи так, як вважаєте за потрібне

17 Вересня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA