Де брати ресурс, і куди спрямувати агресію?

Що робити, якщо емоції вийшли з-під контролю? Як стабілізувати свій психоемоційний стан? Ці питання стали все частіше ставити собі українці, які зіткнулися віч-на-віч з війною. Психолог-психоаналітик та автор книг Видавництва «4Mamas» Світлана Єфременкова разом з EVA Blog розкажуть про те, як навчитися трансформувати свої емоції та спрямовувати їх у потрібне русло.

Час читання: 2 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Беремо емоції під свій контроль

Злість, біль, ненависть — усе це переповнює зараз багатьох українців. Це дуже сильні емоції, які іноді переповнюють нас, тому ми починаємо сердитися на всіх, хто, як то кажуть, потрапляє нам під руку. А найчастіше потрапляють наші діти і найрідніші люди.

Емоційний зрив

І тут дуже важливо поставити собі запитання: «На кого насправді я злюсь?». Коли ми розуміємо на кого насправді сердимось, це допомагає не зриватись на близьких, а спрямовувати свою лють в іншому напрямку. Потім треба зрозуміти чи можемо ми спрямовувати свою злість на причину її виникнення і подолати цю причину, чи нам слід її просто перенаправити, щоб не зашкодити ані собі, ані людям.

Цікаво по темі: Не казкова рукавичка: як ужитися разом, коли 24/7 вдома з родичами

Куди можна спрямовувати гнів та як трансформувати його?

Приборкати гнів можна наступним чином:

  • Трансформувати в активну діяльність. У сьогоднішніх реаліях це може бути волонтерством. Тоді ви активно дієте і допомагаєте розв’язанню ситуації, почуваєтеся корисними. Або догляд за близькими вдома, або будь-яка інша діяльність, що дає вам відчуття задіяності та поглинає вашу увагу.

Волонтерство та догляд за близькими

  • Якщо є змога — слід десь голосно покричати. Як варіант — можна підспівувати голосно якусь пісню, що відповідає вашому емоційному стану.
  • Побити подушку, розірвати папери, розбити деякий посуд. Якщо сильно гніваєтеся, краще бити посуд, ніж зриватись на дітях. Їх перед тим краще попередити, що в кухні буде шумно, що вони не злякалися.

Розбитий посуд під час гніву

  • Будь-які фізичні динамічні вправи. Якщо є можливість, то чудово буде побігати. (Якщо це безпечно у вашому регіоні!)

Цікаво по темі: Стрес: як не стати заручником своїх емоцій

Де брати ресурс?

Є таке поняття як «продуктивний відчай». Це стан, коли ви берете енергію від болю і спрямовуєте його на подолання проблеми, що цей біль спричинила, або наслідків. І робите це натхненно, героїчно, красиво, сильно… У цьому стані з’являється багато ресурсу, ідей і відчуття, що ви можете робити багато чого.

Ресурс можна брати від гумору. Сміх дуже допомагає розслабитись. Дозволяйте собі сміятися з мемів, приколів і всього смішного, що супроводжує зараз життя під час війни.

Дозволяйте собі сміятися

Дозволяйте собі радіти, доглядати за собою. Можна робити манікюр, приймати ванну, переглядати кіно… Усе це можна, якщо ви зараз перебуваєте в безпеці або відносній безпеці. Повірте, для людей, які зараз справді позбавлені такої можливості, байдуже, що ви робите, тож дозволяйте собі відпочивати. Це збереже ваш психічний стан і дасть змогу реально допомагати іншим або власній родині в нормальному стані. Нам потрібні психологічно стабільні українці.

Цікаво по темі: Що таке синдром рятівника і як його позбутися?

Доглядайте за собою

Щоденник вдячності також може дати ресурс. Якщо маєте звичку писати щоденник вдячності, тоді не зупиняйтеся і продовжуйте це робити. Якщо такої звички не мали, то час її впровадити. Написання щодня вдячностей допоможе вам пам’ятати про те, що не все втрачене і що є багато того, за що ми можемо дякувати. Нагадаю, що вдячності треба писати завжди в позитивному ключі. Наприклад, не «Дякую, що я не загинув», а «Вдячний, що я живий і здоровий».

Щоденник вдячності

Лінія магазинів EVA фейсбук

Також можна використовувати медитації та глибоке дихання, що допомагає розслабитись.

Іноді, щоб отримати більше ресурсу, можна уявити, що ви  головний герой блокбастеру, тому феєрично і героїчно будете перемагати все, що трапляється у житті.

Головне для кожного з нас — розуміти, що війна закінчиться нашою перемогою. І єдине, що треба від нас, — це вистояти з любов’ю в серці до себе, до своїх дітей і до нашої країни!

Читайте також:

6 Квітня / 2022 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA