Що таке синдром рятівника і як його позбутися

Знаєш людей, які звикли нав’язувати свою допомогу і роздавати поради всім навколо? Це — так званий синдром рятівника. Пропоную з’ясувати, як «рятівництво» проявляється в житті, звідки з’являється і що з ним робити, якщо ти помічаєш за собою прагнення до подібної поведінки.

Час читання: 4 хвилини та чашка кофе ☕

статья доступна на русском языке

Жінка уявляє себе супергероїнею

Що таке «синдром рятівника» і які у нього симптоми

«А на кого Настя буде вчитися після школи?» — «На психолога» — «Ой… Краще б на економіста». Виходжу влітку з немовлям у двір, сусідка, дивлячись в нашу сторону: «Мамочко, надіньте на дитину шапочку». Видаю книжку, ділюся процесом в інстаграмі, отримую повідомлення від незнайомця: «Треба робити не паперову книгу, а електронну, паперові ніхто не читає».

Впевнена, ти, як і я, багато разів стикалася з ситуацією, коли поради мчали в твою сторону без твого прохання. Наступний рівень — не тільки поради, але дії, які, на думку людини, повинні зробити твоє життя кращим і легшим. Різниця між допомогою та «рятівництвом» полягає в тому, що про допомогу люди просять, а «рятівник» прагне «наздогнати і заподіяти добро». Для нього це стає способом задовольняти свої власні потреби.

Цікаво по темі: Безліч причин для щастя бути жінкою

Симптоми рятівництва:

  1. Ти часто відчуваєш сильне бажання вирішити чужу проблему або полегшити чиїсь завдання.
  2. Ти часто прагнеш змінити почуття іншої людини, «змусити» її почуватися краще.
  3. Ти періодично відчуваєш провину за дії або бездіяльність іншої людини.
  4. Ти часто прагнеш переконати іншого зробити «правильний» вибір (правильний на твій погляд, звичайно)
  5. Ти обираєш моментально вирішувати проблему, а не слухати, які незручності і страждання вона заподіює іншому.

Силует жінки на фоні міста

Будь-кому з нас варто прислухатися до себе і стежити, щоб не впасти в «рятівництво», а тим, хто працює в сфері допомоги іншим або пов’язаний з наставництвом, варто бути ще більш уважними до себе. Час від часу перевіряйте себе списком з тверджень нижче:

  1. Я не можу перестати думати про чужу проблему.
  2. Мені нелегко знайти час для себе і своїх інтересів.
  3. Я завжди пропоную допомогу тим, хто не усвідомлює, що у них виникли складнощі.
  4. Я легко приймаю рішення за того, хто попросив про допомогу.
  5. Мої колеги відчувають себе членами моєї сім’ї.
  6. Мені некомфортно приймати допомогу від інших, краще зроблю все сама.
  7. Допомагаючи іншим, я дуже втомлююся.

Чим більше відповідей «так», тим вище ймовірність, що у тебе проявляється синдром рятівника.

Цікаво по темі: Як навчитися говорити «ні» і не відчувати докорів сумління

Звідки з’являється синдром рятувальника

Найчастіше подібний патерн поведінки закладається з низки причин.

Причина 1: в дитинстві потреби дитини ігнорували

Якщо в дитинстві дитина не отримала достатньо турботи, то, дорослішаючи, вона може неусвідомлено проявляти гіперопіку по відношенню до інших, компенсуючи брак уваги до себе. Поняття «профлексія» якраз означає прагнення робити для інших людей те, що хочеш отримувати для себе. Найчастіше «рятувальниками» стають люди, які не були популярними серед однолітків і ті, хто не відчував у своєму житті достатньо підтримки і схвалення. Таким чином вони намагаються отримати похвалу, на яку виявилися нездатними або скупими їхні батьки та оточення.

Цікаво по темі: 7 ознак, що дитині не вистачає вашої уваги

Причина 2: прагнення домінувати

Порада, по суті, є вказівкою, як слід вчинити. Коли «рятівники» дають поради, пояснюючи, що і кому варто робити, вони відчувають себе покровителями. Так проявляється владність і бажання командувати, керувати кимось.

Три жінки розмовляють

Причина 3: страх через хаотичність життя

Непередбачуваність життєвих подій викликає тривогу і страхи. «Рятівник» регулює інших, щоб відчути себе в безпеці. Контролюючи чийсь вибір, дії або стиль життя, у нього з’являється ілюзія, що допомога чи поради іншим людям можуть запобігти неприємностям і вплинути на майбутнє.

Цікаво по темі: FOMO: що таке синдром втрачених можливостей і як з ним боротися

Причина 4: нездатність витримувати чужі сильні почуття

Не всі здатні витримувати чужі переживання. Ти хоч раз ридала через складну ситуацію в компанії подруги і в компанії партнера? Помітила, що жінці легше співпереживати і співчувати, а чоловік намагається відразу відшукати рішення, знайти винних, вирішити проблему? Щоб впоратися з дискомфортом або тривогою, яку викликають чужі емоції, «рятівники» готові зробити все, аби ти посміхалася, навіть якщо ти щойно повернулася з похорону і розбита горем.

Причина 5: уникнення власних проблем

Рятуючи інших від токсичних стосунків і неприбраних квартир, займаючись пошуком доктора для колеги і студії танців для сестри, проводячи всі вихідні волонтером в різних фондах часу жити своє життя просто немає. І це в якомусь сенсі дуже зручно — відчуваючи свою значимість для інших, уникати власних проблем. Ну і що, що чергові стосунки розвалилися, вдома відклеїлись шпалери і звідкись взялася зайва вага? Зате знайшла подрузі чоловіка-іноземця і писала листи замість неї, допомогла друзям з ремонтом дачі і не лінуєшся вишукувати і відправляти мамі все нові дієти і рекомендації нутриціологів…

Жінка закриває вуха руками

Тонка межа: реальна допомога або ведмежа послуга

Коли люди задовольняють свої потреби в стилі «допоможи іншому», це перетворюється на звичку. Як тільки «рятівники» бачать, чують, відчувають, що хтось має складнощі — вони моментально виникають на горизонті, щоб вирішити проблему, дати пораду, підбадьорити. Не тому, що їх попросили, а тому що в них звучить непереборна тяга все полагодити і виправити.

Як бачимо, рятівництвом називають ту допомогу, про яку ніхто не просив. «Рятівник» своїми діями порушує чиїсь особисті кордони і тому не чує похвали, на яку розраховував. «Он як? Не оцінили мій жест? Егоїсти!» — думає він, а люди просто не потребували ані поради, ані підтримки.

Цікаво по темі: Звички, які допоможуть досягти успіху

Що робити з «рятівництвом»

Якщо ти відчула, що рятівництво є характерним і для тебе, гарна новина — з цим можна працювати. Перш за все, важливо направити фокус уваги на себе. Що я хочу для себе? Що я відчуваю? Що зі мною відбувається, коли я бачу когось, хто потребує допомоги? Навіщо мені допомагати? Зрозумій правильно — позбутися синдрому рятівника не означає стати черствим сухарем і відмовляти всім допомоги, це означає допомагати екологічно. Що це означає?

Дві подруги ведуть бесіду

  1. Не допомагай тому, хто про це не просить. Якщо літня людина тягне важку сумку — інша справа, але навіть в цій ситуації варто спочатку запропонувати допомогу: «Дозвольте вам допомогти».
  2. Запам’ятай, що людина не може бути абсолютно безпорадною (виняток — недієздатні люди і люди без свідомості).
  3. Допомагаючи іншому, не бери на себе більшу частину завдання — той, кому потрібна допомога, повинен взяти на себе хоча б половину.
  4. Якщо людина скаржиться на свою безпорадність в якомусь питанні, допоможи їй побачити інші джерела сили і можливостей.
  5. Залиш людям приймати рішення і брати за них відповідальність.
  6. Не роби того, що суперечить твоїм принципам і цінностям.

Читайте також:

15 Січня / 2022 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA