Чи потрібно заохочувати дитину: правильні методи схвалення

Батьки забудуть похвалити дитину, але ніколи — посварити за погану поведінку. Проте насправді заохочення — дуже дієвий метод виховання, причому воно необхідне дітям у будь-якому віці. Звичайно, у цьому питанні важливо не перестаратися, тому для батьків наш матеріал про те, як правильно заохочувати дитину.

Нужно ли поощрять ребенка: правильные методы похвалы

Методи заохочення

Заохочення буде корисним у всьому, починаючи від залучення малюка до хатніх справ і закінчуючи формуванням характеру. Причому значення має саме схвалення дорослих. Це означає, що похвала не повинна бути формальною, коли дитина отримує щось в обмін на хорошу поведінку без вашої емоційної участі.

Основні методи

Виділяють такі поширені способи схвалення:

  1. Словесна похвала в різних варіантах. Батьки акцентують увагу на виконанні обов’язку дитиною або хорошому вчинку. Обов’язково в похвалі потрібно поєднати причину і саме заохочення: «Ти молодець: сьогодні так швидко одягнувся сам».
  2. Прояв близькості. Можна приголубити малюка, погладити по голові, обійняти чи поцілувати.
  3. Мотиваційне заохочення. Налаштовує дитину на виконання якоїсь дії. Наприклад: «Якщо ти зберешся швидше, погуляємо на пів години довше».
  4. Подарунки та вигоди. Зрозумілий для дітей і підлітків, але не позбавлений недоліків метод. Суть полягає в тому, що дитина отримує якусь винагороду за правильну поведінку та вчинки.
  5. Розширення прав. Цей спосіб більше підходить для підлітків і передбачає введення екстрабонусів: хороші оцінки дають право погуляти довше, за регулярну допомогу в домашніх справах дозволена ночівля з друзями тощо.

Методы поощрения

Загалом заохочення допомагає закріпити ту поведінку, яку хотіли б бачити батьки. Коли малюк бачить, що його досягнення помітили, він прагне повторити успіх. Але потім, коли ця навичка вже не вимагає від нього докладання зусиль, варто перестати хвалити за неї.

Як хвалять у дитячих садках

Оскільки вихователі працюють з групою, то найчастіше вибирають форми заохочення перед однолітками. Але робити це варто дуже обережно і правильно «упаковувати» схвалення.

  • Перший інструмент — активний приклад. Як правильно: згадати ситуацію, назвати зрозумілу модель поведінки та додати справедливу похвалу. Наприклад: «Сьогодні Коля заступився за малюка в пісочниці, так роблять справжні друзі» або «Настя так добре прибрала свої іграшки, скоро навчить цього й молодшу сестру».
  • Другий — розповідь про зразкову поведінку. Ніби ненароком батьки згадують про досягнення дитини в розмові з іншими людьми. Комбінуємо з першим методом, правильно формулюючи похвалу.
  • Третій — за допомогою праці та доручень. Малюки завжди хочуть бути схожими на дорослих. Тому залучайте дітей до праці: дозвольте накрити на стіл, місити тісто, прати шкарпетки тощо. Для закріплення навички можна використовувати механізм шефства, коли дитині доручають навчити чогось інших дітей.

Ці методи працюють завдяки дитячому прагненню до лідерства, наслідуванню, самолюбству і навіюваності. Простіше кажучи, якщо ви скажете, що дитина погана, вона буде відповідати цій характеристиці. Діти швидко переймають роль, яку їм навіюють дорослі.

Читайте також: «Чому дитині потрібні батьки, а не друзі». 

Наклейки, жетони або гроші?

Якщо дошкільнята радіють незначним подарункам, як-от наклейки або солодощі, то школярі та підлітки завжди вибирають гроші. Багато психологів проти заохочення грошима, оскільки вважають, що це формує споживацькі стосунки в родині. Виходить, що батьки «купують» дисципліну, успішність у школі чи допомогу в господарстві. Але як бути, якщо хочеться заохотити фінансами, щоб дитина зрозуміла їхню ціну?

Купюри можна замінити системою жетонів, які з часом дитина зможе обміняти на бонуси, у тому числі й фінансові.

Помити посуд, погуляти з собакою — один жетон. Успішно закінчений семестр — 20. Наприклад, за 10 жетонів можна отримати квиток у кіно, а 50 обміняти на справжні гроші. Краще запропонувати альтернативу, адже дитина може збирати кошти на іграшку або важливу річ: тоді їй не потрібні інші бонуси.

Наклейки, жетоны или деньги?

Така система відтермінує нагороду та дасть час подумати, на що краще витратити накопичення, прибере момент миттєвої «оплати» та навчить користуватися кишеньковими грошима.

Поширені помилки батьків

Найчастіше трапляються дві крайнощі: одні батьки свідомо відмовляються від заохочень, боячись розпестити дитину, а інші її занадто перехвалюють. Тоді в цих сім’ях виростуть дві полярно різні дитини: перша буде применшувати свої успіхи, а друга — очікувати похвали просто так.

Читайте також: «Як батько впливає на розвиток дитини». 

Не потрібно хвалити дитину за природну для її віку поведінку і вже опановані навички. Зав’язування шнурків, чищення зубів без нагадування або зроблені уроки — це обов’язок. Психологи рекомендують схвалювати не особистість, а вчинок. Якщо дитина помила посуд, варто сказати: «Які чисті тарілки вийшли».

Також трапляються помилки в застосуванні конкретних методів:

  1. Постійне словесне схвалення перед іншими людьми може сформувати в дитини бажання бути хорошою лише на публіку, а не завжди.
  2. Демонстрація переваги в порівнянні з іншими дітьми. Краще сказати «Це твій найкрасивіший малюнок квітів», ніж «Цей малюнок набагато красивіший, ніж у Маші».
  3. Підкуп винагородою «підгодовує» маніпуляторів. Ще до початку роботи дитина влаштовує торги, бажаючи дізнатися, що ж отримає натомість.
  4. Заохочення і вимогливість завжди ходять поруч. Наприклад, підліток добре вчиться і може гуляти довше. Але при цьому батьки не повинні закривати очі на те, що він не прибирає в кімнаті.
  5. Оцінка результату. Погодьтеся, іноді важлива не мета, а шлях до її досягнення. Акцент на результаті може викликати негативну поведінку. Похваліть за участь у конкурсі талантів, а не за призове місце чи перемогу.

Частые ошибки родителей

Як заохочувати дітей різного віку

Зрозуміло, що кожній віковій групі відповідає свій набір методів. Якщо дошкільнята сприйнятливі до будь-якої похвали, то підлітки вже здатні шукати вигоду для себе. Пропонуємо приблизний набір інструментів для кожної групи.

Малюки та дошкільнята

Усі методи, крім розширення прав та серйозних матеріальних винагород. Краще робити акцент на однолітках, сприяти прояву позитивних якостей і дисципліни. Похвала справедлива і зрозуміла: за правильний вчинок малюк отримує заохочення.

Школярі

Активно залучаємо до праці, вводимо систему заохочень і покарань. Зменшуємо роль однолітків, акцентуємо на особистих успіхах. Можна використовувати батьківський приклад і спонукати до наслідування дорослих. Не забувайте про похвалу за старання, а не результат. Також школярі люблять шефство: можете довірити їм навчити чогось молодшого брата або сестру.

Читайте також: «Як вгамувати енергію гіперактивної дитини». 

Підлітки

У підлітків розвивається почуття індивідуальності, а дорослі перестають бути для них авторитетом, тож наслідування і приклад однолітків не спрацюють. Основні способи: винагороди та вигоди, розширення прав за позитивну поведінку. Водночас намагайтеся вивести їх на довгострокову перспективу. Тинейджер має розуміти, що він заробляє не «монетки», а довіра до себе як до дорослої людини.

Как поощрять детей разного возраста

Читайте також: «ТОП 7 книг для розвитку дитини». 

Батькам потрібно помічати не тільки помилки дітей, а також їхні успіхи. Важливо заохочувати дитину, причому роблячи це відповідно до віку та особливостей характеру. Правильна система заохочень дозволяє успішно формувати поведінку і мотивувати дітей на нові досягнення.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Благодійність