Суперсили святого Миколая, які здивують сучасну дитину

Щороку 6 грудня святкується День святого Миколая. Він кладе під подушку солодощі чи невеликі подарунки слухняним дітям. Часто на Миколая чекають не менше, ніж на Санту. Проте як розповісти дитині про святого, аби вона справді зацікавилась? Пропонуємо один із варіантів сучасної інтерпретації легенд про святого Миколая.

Час читання: 3 хвилини та зелений чай

статья доступна на русском языке

Цікаво на тему: Українські традиції Нового року, Різдва та зимових свят

Чудеса, дива й суперсили

Супергерої стали невіддільною частиною масової культури. Мабуть, не знайдеться дитини, яка не знає про Бетмена, Людину-павука або Тоні Старка. У всіх сучасних героїв є суперсили: хтось має технологічне оснащення, дехто вміє пересуватися за допомогою павутини тощо. 

Тож запитання малюка про суперсили Миколая буде природним. Перед батьками постає завдання розповісти про нього так, щоб дитина зацікавилася й з нетерпінням очікувала подарунок від святого.

Святий Миколай

Трохи фактів про святого Миколая для дорослих

Це реальна особистість, єпископ, який жив у III-IV столітті. Народився в родині, в якій дуже довго не було дітей. І саме Миколаю судилося стати святим, допомагати людям, котрі цього потребують, і присвятити своє життя Богові. Коли його батьки померли, він обрав не пристойну спадщину, а щедрість і добрі вчинки.

Миколай відомий тим, що допомагав сиротам, біднякам, але робив це вночі, підкладаючи подарунки під двері та вікна. Розповідають багато легенд про силу молитви єпископа, яка могла рятувати від біди, навіть зцілювати. Також він міг зʼявлятися у снах, попереджаючи про небезпеку чи просячи про щось.

Помер святий Миколай 6 грудня (19 грудня за юліанським календарем) приблизно в 345-352 рр. З того часу виникла традиція в цей день вшановувати святого, допомагати бідним, знедоленим, займатися благодійністю та приносити подарунки дітям.

Святий Миколай

Кілька легенд, які розповідають про суперсили Миколая

Звісно, житія святих не позбавлені подробиць, які малюкам знати в ранньому віці не варто. Тому розповідайте ці легенди так, аби діти здивувалися, захопилися, опускаючи деталі, що не відповідають віку. Якщо ви сповідуєте православне християнство, то можете почитати адаптоване житіє Миколая або переказати його своїми словами.

Шукай EVA Blog в Instagram

Легенда про порятунок корабля від бурі й оживлення матроса

Одного разу святий Миколай прямував кораблем до якогось міста. Він попередив капітана, що скоро почнеться буря. Той, знаючи, що молитви святого мають особливу силу, попросив допомогти — помолитися. Миколай звернувся до Бога з проханням врятувати корабель від негоди. І це справдилося: буря вщухла, море стало спокійним і тихим.

Та на цьому історія не скінчилась. Один з моряків заліз на щоглу, щоб перевірити вітрила, не втримався й впав на палубу. Святий Миколай, не чекаючи прохань матросів, воскресив померлого. Той прокинувся, немовби від глибокого сну. 

Святий Миколай

Три сестри

В одному місті жив батько, який мав трьох дочок. Вони були напрочуд гарні, але такі бідні, що ніхто не хотів брати їх заміж. Родина жила, перебиваючись милостинею. 

Цікаво на тему: Різдво: топ-5 ідей, як відзначити свято з родиною

Святий Миколай дізнався про непросту долю цієї сім’ї й вирішив допомогти. Вночі він підготував три мішечки з золотом (по одному для кожної сестри). Бажаючи залишитися інкогніто, він кинув подарунки у димар. Випадково мішечки потрапили у шкарпетки, які сестри сушили біля вогню. З того часу святий Миколай приносить дарунки саме в шкарпетки чи кладе під подушку.

Уранці сестри зраділи подарункам, а незабаром усі вийшли заміж. Так святий Миколай, подібно до Супермена, зробив гарну справу, хоч і залишився невідомим. Бо головне — робити добрі справи, а не розповідати про них на кожному кроці.

Справедливість торжествує

Миколай, як і всі супергерої, прагнув, аби у світі панувала справедливість. Тому якось він зумів врятувати трьох воєвод від людського наклепу й несправедливого суду. Ці чоловіки вірно служили царю Візантії. Повернувшись з походу, вони очікували нагород за мужність і вірність. Але заздрісники звели на них наклеп, наче вони зрадили правителя.

Святий Миколай

Бідних воєвод засудили до страти наступного ж ранку, бо цар був обурений зрадою своїх воїнів. Вони почали молитися святому Миколаю, просячи про допомогу. 

У ту саму ніч святий явився у сон до царя, розповівши, що він помилився з вироком, насправді воєводи ні в чому не винні. Цар Візантії дослухався до видіння та зранку звільнив чоловіків. Ось так святий Миколай врятував трьох людей від незаслуженої кари й відновив справедливість.

Звісно, в житії Миколая немає такого екшена, як у сучасних фільмах Marvel чи DC. Однак він все одно заслуговує на звання супергероя. Постать святого уособлює в собі людяність, доброту й важливість моральних цінностей. Тому потрібно розповідати дітям, що Миколай винагородить тих, хто добрий до інших.

Читай также:

19 Грудня / 2019 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *