Гендерна рівність: папа в декреті

Так вже склалось історично, що обов’язком сімейного чоловіка є заробляння грошей та годування родини, у той час як жінка має народжувати й виховувати дітей. Саме така схема є зразковою для українських мам і тат, проте сучасне законодавство сьогодні дає право обирати, кому з батьків піти у декретну відпустку. А як Ви вважаєте, папа в декреті – це нормально, або неприпустимо для представника сильної статі? Давайте спробуємо поміркувати на цю пікантну тему.

Яку б тенденцію не диктувала нам закордонна мода, українські татусі не поспішають залишатись вдома з дитиною, у той час, доки матуся сумлінно працює. Більшість з них вважають, що виховання малят – це істинно жіноча справа, і взагалі, що скажуть друзі-чоловіки? Тим не менш, інколи все ж виникають такі ситуації, в яких жінці краще не залишати своє робоче місце у момент появи нового члена родини. Тож, про всі плюси та мінуси такої рокіровки поговоримо далі.

Права тата в декреті

Згідно закону України, права що до можливості піти в декрет у мам і татусів є абсолютно рівними. Роботодавець не має права відмовити чоловікові в даному різновиді відпустки, а якщо така ситуація і трапляється, її легко оскаржити в суді. Одразу зазначимо, що декретна відпустка тата не має ніякого відношення до відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, яка, зрозуміло, надається лише жінкам.

Тож, якщо у Вашій родині планується, або вже народився малюк, і Ви чітко вирішили, що його вихованням у ранньому віці буде займатись батько, сміливо вирушайте на оформлення необхідних документів. І не бійтесь – у фінансовому плані Ваша родина також нічого не втратить.

Коли Ви бажаєте найбільш повної гендерної рівності, то маєте знати, що держава дозволяє поділити декретну відпустку між татом та мамою. Тобто, перші півтора роки, доки дитя ще зовсім маленьке і потребує грудного вигодовування, з ним сидітиме мама, а у другій половині декрету догляданням дитини може вже зайнятися тато. Така можливість є особливо важливою для жінок, які не бажають понести великих втрат у своїй кар’єрі.

В яких ситуаціях краще піти в декрет саме татові

Мама і малюк – це унікальний союз, і силу зв’язку між ними складно порівняти з будь-чим іншим. Тим не менш, інколи піти у декретну відпустку краще буде татові, і ось вони, ці ситуації:

  • Коли матуся заробляє більше грошей. Не всі жінки мають на меті подовження роду. Існують і дівчата-кар’єристки, які більшість свого часу присвячують роботі і заробляють таким чином непогані гроші. Якщо така мама вийде в декрет, матеріальне становище родини може значно погіршитись, а звідси й розпочнуться сварки, скандали та негативні емоції. Аби таке не трапилось, у відпустку по догляду за дитиною краще йти татові.
  • Якщо у молодої матусі розвилась дуже сильна післяпологова депресія. Народження дитини – це величезний стрес для жіночого організму, який здатний призвести до погіршення емоціонального стану жінки. Якщо матуся весь час дратується і нервує, виховати спокійну дитину, а тим паче, зберегти родинні стосунки, буде досить важко. Тож, у такому випадку, врівноважений, мужній батько впорається із доглядом за дитиною значно краще, аніж мама у стані депресії.
  • Якщо жінка з якихось причин не готова сидіти з дитиною. Наприклад, юний вік молодої матусі, або якщо у дівчини в житті зовсім інші пріоритети. Аби не виміщати увесь час злість та негатив на дитину, краще піти на роботу, а маля залишити на тата.

Які складнощі можуть виникнути у татуся в декреті

По-перше, чоловіки не мають так званого материнського інстинкту, тож до тривалого перебування наодинці із немовлятами їх потрібно підготувати. Деякі тата чомусь бояться малюка – вони не наважуються брати дитя на руки, аби не зробити йому боляче. Таким батькам важливо зрозуміти, що немовлята не кришталеві, вони не зламаються від дотику, не дивлячись на те, що дуже маленькі. Звичайно, обережність не завадить, проте адекватність має також бути присутньою.

Другий момент – годування. Якщо мама ходить на роботу, це зовсім не значить, що потрібно відмовлятись від грудного вигодовування. Мамине молоко добре зберігається у холодильнику, тож жінці буде потрібно лише зцідити потрібну його кількість перед відходом на роботу. Коли малюк з будь-яких причин знаходиться на штучному годуванні, це ще більше спрощує задачі татуся. Сучасні молочні суміші містять усі поживні та корисні речовини, які потребує зростаючий маленький організм. Батькові варто буде лише навчитись правильно стерилізувати пляшечки та готувати їжу для немовляти.

І по-третє, татусь повинен зрозуміти, що гігієна та порядок є важливими моментами в домі, де живе маленьке дитя. Хоча, ми гадаємо, що для турботливого та люблячого чоловіка ця задача буде зовсім не складною.

Як впливає на малюка татове виховання

Звісно, замінити дитині маму не зможе жодний тато, та річ у тому, що таке завдання і не стоїть перед чоловіком в декреті. Особливе значення у вихованні малюка займає грудне вигодовування, бо ж так придумано природою. Вважається, що цей процес поєднує мати та дитя якимись дивними, магічними зв’язками, а якщо маля не отримує грудного годування, то виростає сором’язливим та закритим.

Сьогодні, з появою сучасних сумішей, що здатні повноцінно замінити грудне молоко, необхідність матері стоїть під великим питанням. Адже, дитина потребує перед усім у гарному відношенні, позитивних емоціях та доброму догляді, і все це у рівній мірі може дати як мама, так і тато.

Любі батьки! Ми вважаємо, що абсолютно не важливо, хто з вас піде у декретну відпустку, і немає нічого страшного та ганебного, якщо це буде саме татусь. Дивіться на сімейну ситуацію та зважуйте усі «за» й «проти». Головне, аби Ваша ненаглядна крихітка виховувалась в люблячому та теплому оточенні, тому, якщо Вашому татові сидіти з дитиною тільки в радість, то чому б і ні?

21 Липня / 2018 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *