Тато може: які обов’язки передати чоловікові

Поява в родині маленької дитини — це надзвичайний період, сповнений щасливих та, чого гріха таїти, непростих моментів, які часто ускладнюються великою кількістю нових обов’язків. Утім, це пригода для двох, і доглядати за малюком будуть обидва батьки, а для того, щоб матуся могла перепочити, доки тато знаходиться біля малюка, потрібно разом розділити обов’язки.

Розподіл обов’язків

Роль тата в житті маленької дитини не менш важлива, аніж мами. Утім, часто буває й так, що матусі з якихось причин не довіряють дитя батькові, через що чоловіки ще більше бояться цієї відповідальності, а в результаті переконуються в тому, що догляд за дитиною — це жіноча справа. Звісно, вголос вони про це не скажуть, але тонко натякнуть, мовляв, «мама є мама». Тож для того, щоб батько повноцінно брав участь у догляді та вихованні дитини й вони мали міцний зв’язок, обов’язково просіть чоловіка про допомогу й повністю довіряйте йому окремі справи по догляду за малюком. А ви тим часом зможете трохи передихнути й приділити трохи часу собі.

  • Купатися

Зазвичай діти люблять купатися, із задоволенням бавляться у ванній і разом з татом розбризкують воду. Довірте весь цей процес — від прийняття ванни до масажу й нанесення дитячого молочка чи олійки — татові. Не заважайте їм спілкуватися, а особливо якщо у дитини поганий настрій: нехай тато сам заспокоїть так, як уміє.

  • Міняти підгузки

Як не дивно, але під час заміни підгузка ми багато спілкуємося з малюком: робимо йому масаж, влаштовуємо повітряну ванну або ж просто говоримо чи бавимося. Більш того, малюк знатиме, що тато також може забезпечити комфорт та чистоту.

  • Викладати дитину на живіт

Робити це надзвичайно важливо, оскільки таке положення допомагає малюкові правильно розвиватися. Дехто викладає дитину на животик одразу ж після народження, інші — наприкінці першого місяця. Довірте цю справу татові: зазвичай малюкам подобається лежати на животику, а особливо, коли з ними спілкуються та розважають.

  • Укладатися спати

Татусеве тепло й дотики відрізняються від маминих, тож для того, щоб малюк пристосувався також і до його ритму, татові потрібно теж укладати малюка спати. Нехай він сам знайде спосіб зробити це: ви в цей час зможете перепочити, а тато відчуватиме себе потрібним і вправним, адже він справився сам.

  • Годувати з пляшечки

Якщо малюк їсть грудне молоко або суміш, довірте і цю справу татові. Цей процес знов-таки сприяє укріпленню зв’язку між батьком і дитиною. Більш того, під час відлучення від грудей краще, щоб тато годував малюка якомога частіше.

  • Татусевий час

Після робочого дня дитина для чоловіка стане таким собі антистресом, тож нехай вони вдосталь поспілкуються, а виконуючи певні обов’язки у спокійній атмосфері, він швидко забуде про втому чи неприємності на роботі. А мама в цей час зможе зайнятися власними справами: тільки не стійте поряд і не давайте непроханих порад — дайте йому можливість самому розібратися.

Звісно, що універсального рецепта того, що саме довірити батькові, не існує. Одні татусі з задоволенням лишаються самі з дітьми й спокійно доглядають за ними, інші ж — хвилюються й уникають таких ситуацій.

Головне завдання мами — дати батькові можливість зблизитися з малюком, особливо тоді, коли тато не усвідомлює такої необхідності: все ж у мами було на 9 місяців більше часу, щоб звикнути до нового члена родини. Просто не давіть на чоловіка, а дійте плавно та спокійно — і у вашій родині пануватиме атмосфера затишку та взаєморозуміння.

Тож бажаємо вам щасливого батьківства!

20 Листопада / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA