Мистецтво забороняти: Як сказати дитині «ні»

Здавалося б, що тут складного: сказали дитині «ні» — і все. Але кожна матуся знає, що заборони часто викликають у дітей бурю емоцій та незгоду. І тут виникає ціла купа питань: що забороняти? як забороняти? чому дитина порушує заборони? Відповіді на них шукайте в нашій новій статті.

З якого віку дитина розуміє заборони

У віці до 2 років в силу особливостей вікової психології дитина в принципі не може зрозуміти жодних заборон. Намагатися домовитися, пояснити малюкові щось немає сенсу. Звичайно, говорити з дітьми потрібно завжди, але чекати на розуміння причинно-наслідкових зв’язків того чи іншого вчинку поки що зарано. Знаючи про це, вам буде простіше виховувати малюка: ви не картатимете себе за те, що щось неправильно робите і не сумніватиметеся в розумових здібностях дитини.

Як часто можна забороняти

Забороняти потрібно дійсно серйозні речі, такі як, наприклад, вибігати на проїжджу частину, гратися з сірниками — все, що представляє реальну загрозу життю та здоров’ю дитини та оточуючих або несе за собою великі матеріальні збитки. Всі інше — можна! Не забороняйте дитині лазити по дереву або стрибати на ліжку через те, що вона може впасти. Загроза впасти існує і тоді, коли дитина вчиться ходити, їздити на велосипеді, роликах і т.д. А от якщо вам неспокійно в цей час, то це проблема не дитини, а ваша.

Забороняти все — значить не забороняти нічого, розсіювати увагу дитини на непотрібні речі. Коли нічого не можна, тоді допитливість дитини бере верх, і вона починає порушувати заборони. І якщо це буде заборона стрибати на ліжку, тоді, мабуть, нічого не станеться, а що, коли дитина вибіжить на проїжджу частину? Отже: заборон для дитини повинно бути мало, і всі вони мають обмежувати принципово важливі дії.

Що робити, щоб дитина прислухалася до заборон

✔ Перше «не можна» повинно бути серйозним і непорушним

Коли ви вперше забороняєте дитині щось, це потрібно робити спокійним тоном без крику та посмішки.

✔ Будьте готові до того, що дитина засмутиться

Звичайно, малюк не буде в захваті через те, що малювати маркером по м’яких меблях не можна. Пожалійте його, обмініть, поцілуйте і скажіть: мені теж сумно, але цього робити не можна. Так дитина відчуватиме любов, підтримку і краще засвоїть вашу заборону.

✔ Поясніть причину заборони

Мало сказати дитині, що гратися з сірниками не можна. Потрібно максимально зрозуміло і доступно для дитини пояснити, чому не можна. При цьому використовуйте максимально прості формулювання та короткі речення.

✔ Пропонуйте альтернативу

Забороняючи дитині гратися тарілками на кухні, ви убезпечуєте її від поранення, а себе — від матеріальних збитків у вигляді розбитого посуду. Але що станеться від того, що малеча трішки побавиться вашими каструлями або пластиковим посудом? Під час таких ігор малеча пізнає світ — це нормальний природний процес, який протікає інстинктивно. Заохочуйте його.

✔ Заборона має бути системною

Це означає, що те, що не можна сьогодні, так само не можна буде і завтра, і післязавтра. А всі члени родини, котрі контактують та проводять час з дитиною, повинні підтримувати однакові заборони.

Чому дитина все розуміє, але продовжує порушувати заборону

Досить часто буває так, що дитина з ваших слів нібито розуміє причини заборони і навіть сама проговорює їх вголос, але потім все одно порушує її. Психологи пояснюють це наступним чином: той факт, що дитина проговорює вголос, чому не можна, ще не говорить про те, що вона розуміє, чому не можна. В силу свого життєвого досвіду 4-річна дитина може не знати, що таке пожежа та якими можуть бути її наслідки. Зважайте на цю особливість, коли пояснюватимете дитині причини тієї чи іншої заборони.

Ну, і найголовніше: якщо дитина прислухалася до ваших слів і не стала робити те, чого не можна, обов’язково похваліть її за це і зробіть зі свого боку ще один крок назустріч взаєморозумінню. Дбаємо разом!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Як правильно викладати дитину на живіт
15 Березня / 2023 Виховання і розвиток
0-Роль-сім’ї-у-вихованні-дитини
19 Лютого / 2024 Виховання і розвиток