Як правильно годувати дитину з пляшечки

Найкраще харчування для новонародженої дитини — грудне молоко. Утім, за різних обставин іноді виникає необхідність у годуванні з пляшечки. В залежності від ситуації, що виникла, можна зціджувати грудне молоко й давати його дитині, доки матуся, наприклад, на роботі. Або ж годувати сумішшю, якщо молока немає чи наявні протипоказання до грудного вигодовування. У будь-якому разі, якщо вам приходиться годувати малюка з пляшечки, скористайтеся нашими порадами.

Оберіть правильне положення

Як і при годуванні грудьми, варто правильно обрати положення, у якому і вам, і малюкові буде зручно.

  • На колінах на подушці

Забезпечте дитині напіввертикальне положення у себе на колінах. Для зручності можна підкласти подушку. Таке положення комфортне ще й тим, що у ньому можна зберегти візуальний контакт з малюком і розмовляти, посміхатися йому під час їжі.

  • Зміна сторін

Як і при годуванні грудьми, не забувайте змінювати боки. Якщо робитимете це із самого початку, цілком імовірно, що малюк не буде мати улюбленого боку й спокійно їстиме на лівій та правій стороні.

  • Тримати під рукою

Це положення може бути зручним і для мам, котрим робили кесарів розтин, а також для годування двох дітей. Для комфорту покладіть на коліна подушку.

Техніка годування

  • Торкніться соскою нижньої губки малюка, щоб він відкрив ротик. Зверніть увагу, щоб язик був знизу під соскою.
  • Якщо губи малюка захоплюють соску біля її широкої частини, ближче до основи, значить, ви все зробили правильно.
  • Щоб дитина під час їжі не заковтувала повітря, спочатку нахиліть пляшечку, щоб молоко повністю заповнило соску, а потім давайте.
  • Під час годування слідкуйте за тим, щоб у сосці постійно було молоко.
  • Щоб запобігати колькам, слідкуйте також, щоб малюк зригував зайве повітря. А якщо під час годування він поводиться неспокійно, це може відбуватися через газики. Обережно помасуйте спинку, щоб допомогти позбавитися від них.

Вибір пляшечки та соски

При виборі аксесуарів для годування звертайте увагу на об’єм, пляшечки, розмір або кількість отворів у сосці, матеріали їх виготовлення.

  • Швидкість потоку соски

Зазвичай виробники пропонують соски з трьома видами потоку (розмірами отвору): швидким, середнім та повільним. З самого народження пропонуйте дитині соску з повільним потоком, наприклад, від бренду Avent.

  • Серія Classic має соски зі спеціальним антикольковим клапаном, котрий направляє повітря назад у пляшечку замість того, щоб він потрапив до ротика малюка. Підходять для новонароджених.
  • Лінійка Natural ідеально підходить для малюків від народження, що перебувають на грудному або змішаному вигодовуванні. Завдяки сосці природної форми її можна легко поєднувати з грудним годуванням. Також має антикольковий клапан.

Згодом, коли дитина підростатиме, вона зможе їсти більше та швидше. Якщо під час годування ви помітите, що цей процес став надто довгим або дитина припиняє їсти, можливо, їй потрібна соска з більшим отвором. Серії пляшечок Classic та Natural мають змінні соски для малюків від 3 та від 6 місяців з середнім та швидким потоком.

Можна також скористатися соскою з перемінним потоком, що здатна змінювати потік та підходить для густих рідин.

При цьому зважайте також на те, що одні діти їдять швидше, інші — повільніше, дехто — з паузами. Наберіться терпіння та дозвольте дитині їсти в комфортному для неї темпі.

  • Об’єм пляшечки

Зрозуміло, що в першу чергу він залежить від того, скільки ваша дитина їсть. Бренд Avent пропонує два об’єми пляшечок:

Звичайно, краще за все дотримуватися рекомендацій виробника. Дехто з матусь купують пляшечку на 125 мл і годують з неї, доки дозволяє об’єм, а потім купують більшу. А дехто обирає відразу пляшечку на 260 мл і годує нею з народження.

  • Матеріал виготовлення

Найбільш розповсюдженими матеріалами виготовлення сосок є силікон і латекс. Силіконові соски вважаються більш міцними. Вони не мають сторонніх запахів та легко миються.

Що стосується пляшечок, то їх виготовляють зі скла та пластику. Кожен матеріал має свої плюси та мінуси. Скло може розбитися та має більшу вагу в порівняні з пластиком. Зате воно має довший строк використання у той час як пластик з часом може помутніти або тріснути. Утім, без пластикової пляшечки все одно не обійтися, коли потрібно взяти воду чи їжу на прогулянку або дитина вже сама тримає пляшечку.

Ще кілька корисних порад

  • Перед кожним використанням мийте та стерилізуйте соску та пляшечку.
  • Перш ніж брати до рук вже стерилізовані аксесуари, ще раз помийте руки та перевірте чистоту кухонних поверхонь.
  • Для миття та чищення дитячих пляшечок використовуйте лише спеціальні засоби. Найкраще, щоб на них стояла помітка 0+, наприклад, як на бальзамі німецького бренду Frosch.
  • Мікрохвильова піч здатна нерівномірно прогрівати рідину. Тому якщо користуєтеся нею, добре перемішайте вміст пляшки, а потім перевірте температуру. Інакше дитина може обпектися.
  • Капніть трохи молока на зап’ястя, щоб перевірити його температуру перш ніж давати дитині.

Годувати дитину грудьми — це, безумовно, і корисно, і зручно. Утім, іноді з різних причин це не представляється можливим або малюк знаходиться на змішаному харчуванні. У такому разі правильний підхід і ретельно обрані аксесуари допоможуть організувати комфортне та повноцінне харчування.

Бажаємо вам щасливого батьківства!

Дбаємо разом!

28 Березня / 2019 Діти

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Бла

    Як можна було написати стільки інформації, і жодного слова про температуру молока яка повинна бути в пляшці.

    • Твердохлєбова Яна

      Доброго дня! Дякуємо за вашу уважність. Ваша думка важлива для нас, тому ми обов’язково врахуємо ваші зауваження при написанні майбутніх матеріалів. Гарного дня!

КЩМ знижки