Що робити, якщо дитина перебірлива в їжі

Перебірливість у їжі в дітей – одна з найпоширеніших проблем, з якою стикаються багато батьків. Як не готуй, що тільки не придумуй – не їсть і все. Така поведінка викликає занепокоєння, оскільки харчування відіграє важливу роль для здоров’я і розвитку дитячого організму. Але нерозв’язних проблем немає. По-перше, найчастіше така поведінка є тимчасовою, а по-друге, за правильного підходу можна все змінити. 

Час читання: 3 хвилини та печиво

статья доступна на русском языке

Як зрозуміти, що дитина вибаглива до їжі

Як зрозуміти, що дитина вибаглива до їжі

Перш ніж починати шукати шляхи розв’язання проблеми, потрібно визначити, чи справді ваша дитина вибаглива. Розглянемо кілька чинників, що вказують на це: 

  • відмова від певних продуктів без видимої на те причини;
  • досить часто хочуть їсти одні й ті самі страви/продукти;
  • відмова від продуктів із певним кольором, текстурою, смаком;
  • дитина навідріз відмовляється вперше пробувати нові продукти.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Поради батькам, як боротися з прискіпливістю до їжі

Отже, коли ви зрозуміли, що маєте справу з маленькою нехочухою, потрібно брати ситуацію у свої руки. Існує низка ефективних способів, які можуть впоратися з цією проблемою. 

Цікаво на тему: Маленький веган у родині м’ясоїдів: звідки він з’явився і чим його годувати

Наберіться терпіння

Так, без цього не обійтися, оскільки процес введення в раціон нових страв/продуктів потребує чимало часу. Важливо пам’ятати, що в дитини це швидше тимчасовий протест, ніж сформована звичка. Не змушуйте їсти те, що вона не хоче, і не намагайтеся нагодувати її насильно. Це точно не зіграє на руку, ви тільки погіршите ситуацію – у малюка сформуються погані асоціації з їжею. Підходьте до проблеми з розумінням і не чекайте моментальних змін.

Наберіться терпіння

Не сваріть за відмову від їжі

Ще раз: набираємося терпіння і не зриваємося на дитині. Намагайтеся підійти до ситуації більш конструктивно. Замість того щоб карати, обговоріть, чому вона не хоче їсти певний продукт, і спробуйте знайти альтернативні варіанти.

Цікаво на тему: Кричати чи пояснювати: вибір за вами

Почніть із маленьких порцій

Якщо дитина відмовляється від якихось нових продуктів, вводьте їх у раціон поступово. Покладіть у тарілочку зі звичною їжею зовсім небагато нових продуктів. Спочатку малюк може і зовсім до них не доторкнутися, але, як показує практика, з часом цікавість бере гору і дитина робить перший крок до дегустації.

Почніть із маленьких порцій

Створюйте правильні асоціації

Обідній стіл має бути місцем, де вся сім’я збирається на спільний прийом їжі та приємно проводить час разом. Процес прийому їжі не повинен викликати стрес і постійно навіювати думки про те, що зараз будуть змушувати їсти щось несмачне. Створюйте позитивну атмосферу, обговорюйте смачні страви та обов’язково запрошуйте дітей допомагати в приготуванні їжі. 

Цікаво на тему: Щастя бути разом: сімейні ритуали, які роблять нас щасливими

Будьте прикладом

Діти часто наслідують своїх батьків. Якщо ви самі харчуєтеся різноманітною і здоровою їжею, з великою часткою ймовірності дитина теж наслідуватиме ваш приклад. Готуйте однакові страви для всіх членів сім’ї, що ще більше спростить завдання. 

Будьте прикладом

Вибирайте продукти разом

Плануючи похід по магазинах, візьміть із собою маленького помічника. Вибирайте разом овочі, фрукти та інші продукти для приготування страв, обговорюйте як будете це готувати і як смачно все вийде. Дитині такий підхід точно сподобається, оскільки вона братиме безпосередню участь у створенні кулінарних шедеврів. 

Будьте хитрішими

Розберемо на прикладі. Якщо маленький непосида не любить картопляне пюре, це зовсім не означає, що він не любить картоплю. Спробуйте приготувати іншу страву з цим продуктом: відваріть часточками або тушкуйте з овочами.  

Цікаво на тему: Домашнє печиво для дітей: 8 простих і смачних рецептів

Фантазуйте з подачею страв

У більшості випадків у маленьких дітей добре розігрується апетит на їжу, яка цікаво оформлена. В інтернеті можна знайти багато різних варіантів: страва у вигляді сови, мордочки котика, рибки тощо. 

Фантазуйте з подачею страв

Не забувайте хвалити

Це найкращий стимул. Хваліть за те, що дитина відкриває для себе щось нове зі світу кулінарії. 

Дані рекомендації працюють дуже добре і діти з плином часу починають пробувати нові продукти, розширюючи свій раціон. Головне – не тисніть, не сваріть, не примушуйте і все неодмінно вийде. Але в разі, якщо вибагливість до їжі починає позначатися на здоров’ї та розвитку дитини, необхідно якомога швидше звернутися до лікаря, щоб уникнути серйозних проблем. 

А вам доводилося стикатися з вибагливістю дітей у їжі? Як ви виходили із ситуації? Поділіться своїм досвідом у коментарях. 

 

Читайте також:

28 Листопада / 2023 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки