Тривалість життя сперматозоїдів у статевих шляхах

Ця тема цікавить багатьох жінок з різних причин… Хтось переживає через незаплановану вагітність, а комусь, навпаки, важливо, щоб сперматозоїди досягли своєї мети й настала така довгоочікувана вагітність. 🤰 І все ж, як довго чоловічі статеві клітини зберігають свою активність в організмі жінки? Нумо розбиратися у всіх цих тонкощах разом.

Час читання: 3 хвилини й чашка лате ☕

статья доступна на русском языке

Де відбувається процес запліднення яйцеклітини

Де відбувається процес запліднення яйцеклітини

У переважній більшості випадків зачаття дитини здійснюється у фаллопієвій (матковій) трубі. Через особливості будови яйцеклітини, вона не може самостійно пересуватися по статевих шляхах, тому очікує свого “судженого” саме тут. М’язи маткових труб здатні скорочуватися, що дає змогу двом статевим клітинам швидше зустрітися і після чого вже запліднена яйцеклітина потрапляє в порожнину матки.

Зверніть увагу: скорочувальна здатність фаллопієвих труб максимально підвищується під час овуляції, що своєю чергою покращує транспорт сперматозоїдів, і ймовірність настання вагітності зростає.

Запліднена яйцеклітина (зигота) залишається в матковій трубі близько чотирьох діб, потім вона потрапляє в порожнину матки, де прикріплюється до її стінок і розвиватиметься далі. У цей період у жінки можуть виникнути незначні кров’янисті виділення, які часто плутають із початком менструації. Але насправді це імплантаційна кровотеча, яка з’являється в момент прикріплення зиготи до стінки матки. Це явище ще називають “кольоровою вагітністю“.

Цікаво по темі: Найперші ознаки вагітності до затримки

Скільки сперми потрібно, щоб завагітніти

Скільки сперми потрібно

Ще з курсу шкільної біології добре відомо, що для запліднення жіночої статевої клітини потрібен лише один сперматозоїд. Але в боротьбі за право “бути першим” беруть участь близько 100 мільйонів сперматозоїдів після еякуляції.

Шлях до доленосної зустрічі лежить через піхву і фаллопієві труби, а це дуже величезна дистанція для клітинки розміром з тисячну частку мм (1 мкм – 0,0001 мм).

Така конкуренція дає можливість найкращим сперматозоїдам зачати здорову дитину. Навіть у найменшій кількості еякуляту може виявитися той самий “чемпіон”, який дасть початок новому життю.

Найспритніші сперматозоїди можуть закрутити роман з яйцеклітиною вже через 30-45 хвилин. Неквапливим же знадобиться для цього процесу від 12 до 24 годин.

Тривалість життя сперматозоїдів у жіночому організмі

Тривалість життя сперматозоїдів у жіночому організмі

Ось ми й дісталися до найцікавішого моменту. Зазначимо відразу, що тривалість життя чоловічих статевих клітин у жіночій репродуктивній системі залежить від безлічі факторів. До найважливіших можна віднести такі:

  1. Якість сперми.
  2. Менструальний цикл. Під час овуляції під впливом гормонів створюються максимально сприятливі умови для запліднення.

Скільки ж днів у середньому живуть сперматозоїди в жіночому організмі? Від трьох до п’яти днів. А тепер розглянемо “під мікроскопом” весь їхній життєвий цикл на шляху до заповітної мети.

Цікаво по темі: Підготовка до вагітності: готуємося до важливої події заздалегідь

Як довго живуть сперматозоїди в піхві

Як довго живуть сперматозоїди в піхві

У перші секунди після сім’явиверження величезна кількість сперматозоїдів починає свою подорож жіночими статевими шляхами. І перше місце, куди вони потрапляють – піхва. Тут їм не можна довго перебувати, бо рівень кислотності піхви є згубним для чоловічих “живчиків”. За оцінками ВООЗ, сперматозоїди, які не встигли потрапити в шийку матки, гинуть протягом двох годин.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Як довго живуть сперматозоїди в матці та маткових трубах

Як довго живуть сперматозоїди в матці та маткових трубах

Проходження каналу шийки матки – теж не найлегший шлях. Попри те, що рівень кислотності не агресивний для чоловічого еякуляту, густий цервікальний слиз перешкоджає його проходженню. Але потрапивши в нього, сперматозоїди почуваються більш упевнено і їхня активність значно підвищується. Тут вони можуть зберігати свою рухливість до 3-4 днів і продовжувати просуватися до фаллопієвих труб. Приблизно через кілька годин чоловічі статеві клітини вже досягають маткових труб і несуться до пункту призначення.

Цікаво по темі: Як визначити стать дитини до зачаття: таблиці та ймовірність

Тривалість життя сперматозоїдів в інших середовищах

Тривалість життя сперматозоїдів в інших середовищах

Не могли обійти стороною ще одне питання: скільки годин або днів живуть сперматозоїди поза організмом? Розповідаємо:

  1. В уретрі. За різними оцінками після еякуляції чоловічі статеві клітини в уретрі можуть зберігати свою активність від 2 до 4 годин.  У разі повторного незахищеного статевого акту ризик настання вагітності дуже високий, тому що “живчики”, які залишилися, все ще досить життєздатні.
  2. На шкірі та інших відкритих поверхнях. Під впливом повітря сперматозоїди гинуть протягом пів години.
  3. У воді. В цьому середовищі активність чоловічих статевих клітин може зберігатися до декількох хвилин. Якщо у воді є хімікати або її температура є високою (купання в гарячій ванні), всі сперматозоїди гинуть одразу ж.
  4. В презервативі. Деякі презервативи можуть містити сперміцидну змазку, яка робить малорухомими чоловічі статеві клітини та попереджає появу небажаної вагітності, якщо засіб захисту порветься. У кондомах без подібної змазки сперматозоїди можуть залишатися рухливими ще 1-2 години.

На цьому, мабуть, і закінчимо. Сподіваємося, що цей матеріал був для вас максимально цікавим та інформативним

Читайте також:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті